Debut in forta al verii romanesti in Bretania
Vara aceasta regiunea Bretania din Franta este gazda unui sezon cultural romanesc ce cuprinde manifestari organizate in mai multe orase.
Cel mai important eveniment al sezonului este expozitia Pictori romani in Bretania organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Muzeul Departamental Breton din Quimper, sub inaltul patronaj al Ambasadei Romaniei in Franta si al Ambasadei Frantei in Romania.
Expozitia - care a inaugurat vara romaneasca din Bretania - evidentiaza fascinatia exercitata de aceasta regiune asupra artistilor romani intre 1880 si 1940. Cele 77 de lucrari de pictura si grafica din expozitie provin exclusiv din patrimoniul MNAR si sunt semnate de artisti precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Eustatiu Stoenescu, Iosif Iser, Jean Al. Steriadi, Elena Popea sau Nicolae Grant, artisti care au calatorit si au lucrat mai ales in departamentul Finistère din Bretania.
„Fresca” lui Constantin Petrescu-Dragoe, cea mai impresionanta lucrare
Philippe Le Stum, director al Muzeului Departamental Breton din Quimper, a relatat pentru un cotidian francez ca ideea unei retrospective de anvergura dedicata pictorilor romani care au calatorit in Bretania i-a venit pornind de la panzele lui Nicolae Grigorescu, primul artist roman care a imortalizat orasul medieval Vitré, in 1878. Convins ca Grigorescu nu este singurul pictor roman fascinat de peisajele din Bretania, Le Stum a contactat echipa de muzeografi de la Muzeul National de Arta al Romaniei, care a realizat selectia lucrarilor ce pot fi admirate de publicul francez la Quimper pana pe 4 octombrie 2009.
Publicul si presa franceza au descoperit cu incantare opere „inedite si uimitoare”, cea mai apreciata fiind seria de desene ce infatiseaza monumentala panorama a orasului Concarneau – un proiect de decoratie murala realizat in 1931 de Constantin Petrescu-Dragoe, considerat de criticii francezi drept „elementul-cheie al expozitiei”. Alti autori apreciati de publicul francez sunt Elena Popea - mai ales lucrarea Chermeza in Bretania, Max W. Arnold – pentru „paleta sa foarte originala” sau Nicolae Grant - pentru „aerul de prospetime pe care il degaja panzele sale, in special lucrarea Femeie lucrand”. Expozitia are meritul de a prezenta in premiera publicului local aceasta „viziune romanesaca” asupra regiunii si a locuitorilor sai, dar si de a revela „creatori europeni necunoscuti”, dupa cum informeaza cotidianul Le Télégramme.
Manifestari conexe
Alaturi de expozitia Pictori romani in Bretania, sezonul cultural romanesc cuprinde expozitia de fotografie Peuples de Roumanie cu extrase din arhiva Muzeului Taranului Roman, care poate fi admirata sub arcadele muzeului din Quimper, expozitia Victor Brauner, peintures et dessins, deschisa la Muzeul de arta din Brest si itinerata apoi la cel din Rennes si Saptamanile muzicale din Quimper.
Schimburi culturale
Pentru a realiza un adevarat schimb cultural, in perioada noiembrie 2009 – februarie 2010 va fi organizat in Romania un sezon breton: romanii sunt la randul lor invitati sa descopere particularitatile spatiului breton, traditiile si arta locuitorilor sai, cu toate elementele ce au fascinat, de-a lungul timpului, artisti din toate colturile lumii.
Muzeul National de Arta al Romaniei va gazdui in perioada 5 noiembrie 2009 - 7 februarie 2010 o expozitie care va cuprinde, alaturi de operele artistilor romani ce au calatorit si pictat in Bretania, o ampla selectie cu lucrari de pictura, grafica si sculptura cu subiecte bretone, realizate de artisti francezi si nu numai, alaturi de obiecte de arta populara si costume, ceramica si piese de mobilier din colectia Muzeului Departamental Breton din Quimper.
O alta expozitie dedicata artei bretone va fi organizata in perioada 6 noiembrie 2009 – 7 februarie 2010 la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, cu opere din colectia de grafica a Muzeului de arta din Rennes.
Iulie 2010