Dupa spectacolul "Anatomie. Titus. Caderea Romei", montat la "Bulandra" de regizorul Alexandru Darie, piesa "Hamletmachine", poate cea mai cunoscuta a dramaturgului Heiner Müller, este pusa in scena de Dragos Galgotiu si va avea premiera pe 1 octombrie, la Odeon.
Müller, autorul mai multor comentarii moderne dupa Shakespeare, exploreaza in "Hamletmachine" paranoia omniprezenta in perioada de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, prin intermediul personajelor cunoscute din tragedie. Marius Stanescu il va interpreta pe Hamlet, iar Antoaneta Zaharia - pe Ofelia. Regizorul lucreaza cu o echipa de zile mari, ca si la "Portretul lui Dorian Gray", montat tot la Odeon: Razvan Mazilu semneaza coregrafia, iar Doina Levintza - costumele.
Tot un spectacol inspirat de "Hamlet"-ul shakespearian va fi pus in scena de regizorul italian Claudio Collova din Palermo, la Teatrul Mic. Aceasta coproductie, in colaborare cu Kals’Art Festival Palermo, ii va aduce pe aceeasi scena pe Constantin Lupescu (Hamlet), Simona Popescu (Ofelia) si pe Coca Bloos (Gertrude).
Despre travestiti
Beatrice Rancea, director la Teatrul din Constanta, se intoarce sa monteze la Odeon. Dupa "Marchizul de Sade", ea va pune in scena o alta piesa scrisa de Doug Wright: "Sunt propria mea sotie". Cu aceasta piesa, dramaturgul american a castigat, in 2004, Premiul Pulitzer. Wright si Rancea au lucrat impreuna pe acest text cateva zile, in luna mai, in cadrul programului de schimb teatral romano-american "Arte".
"Am redescoperit piesa colaborand cu Beatrice, care mi-a propus o alta lectura decat cea uzuala", spunea atunci Wright. Povestea travestitei Charlotte von Mahlsdorf, un barbat care devine femeie si supravietuieste atat nazistilor, cat si comunistilor in Germania estica, este exotica si apropiata tematic de crezurile regizorului, care si-a declarat homosexualitatea.
Actori deveniti regizori
In octombrie, la Green Hours va avea premiera si o noua piesa scrisa de Lia Bugnar, "Firimituri", cu actrita Dorina Chiriac in ipostaza de regizor. Directorul Teatrului Mic, Florin Calinescu, va trece si el de la actorie la regie cu spectacolul "Razboi cu Troia nu se face", de Jean Giraudoux, cu Adriana Schiopu, Rodica Negrea sau Dan Condurache. Alte proiecte ale Teatrului Mic sunt "Omul perna", de Martin McDonagh, in regia tanarului Peter Kerek, si "Dascalul", de Jean-Pierre Dopagne, in regia lui Attila Vizauer.
In primul spectacol joaca patru dintre cei mai buni actori ai momentului: Gheorghe Visu, Serban Pavlu, Florin Piersic jr. si Marius Manole, iar cel de-al doilea va fi un one-man show Dan Tudor. La Teatrul "Luni de la Green Hours", dramaturgul Peca Stefan si regizoarea Ana Margineanu pregatesc spectacolul "Bucharest Calling", dupa ce au mai lucrat impreuna in "The Sunshine Play". Din distributie fac parte "mai vechii" colaboratori: Isabela Neamtu sau Laurentiu Banescu. Teatrul va pleca in turneu la New York cu ambele piese, in luna noiembrie.
"Revizorul" lui Malaele
La Teatrul de Comedie, un spectacol al lui Horatiu Malaele, pe un text clasic - "Revizorul", de N.V. Gogol - va da startul premierelor, pe 5?octombrie. Malaele semneaza nu numai regia, ci si adaptarea unei traduceri mai vechi facute de Sica Alexandrescu si Gabriela Leonte.
Malaele, fan Cehov, a mai montat "Poiana boilor" sau "Mascariciul", dupa ce a jucat in "Unchiul Vania", in regia lui Yuryi Kordonskyi la "Bulandra". In distributia "Revizorului" se afla vedete ale teatrului, precum George Mihaita, Stefan Banica Jr. sau Valentin Teodosiu.
"La Cehov trebuie mai mult sa regizezi spatiul dintre actori, asa cum spunea maestrul Ciulei. Starea sublima la Cehov este simplitatea. Actul artistic traieste sub semnul ambiguitatii. Trebuie sa fugim de cuvinte si sa lasam spectacolul sa vorbeasca", spune Malaele.
"E o apropiere structurala a mea de Cehov. Am sentimentul ca sunt parte integranta din lumea lui", adauga actorul. Teatrul de Comedie mai planuieste trei premiere in aceasta toamna, la cele doua sali: "Patul", de Valentin Nicolau, regizat de Alexandru Tocilescu, "Galy-gay" sau "Un om egal un om", de Bertolt Brecht, montat de Lucian Giurchescu.
Alte premiere teatrale care vor fi puse in scena in diverse orase din tara
> Targu-Mures. La cele doua sectiuni ale teatrului se pregatesc spectacolele "Vassa Jeleznova", montat de Radu Olareanu, si "Bigamul 2", in regia directorului Cristian Ioan, iar la Sectiunea maghiara se mai repeta "Joc de pisici" si "Povestiri din Cantebury".
> Iasi. Pentru luna octombrie, Ateneul Tatarasi are ca proiect premiera "Farsa jupanului Pathelin", un spectacol pentru tineret in regia lui Octavian Jighirgiu. In noiembrie, este anuntata premiera "Steaua fara Sebastian", de Dumitru Crudu, in regia lui Ion Sapdaru, in coproductie cu Teatrul National "V. Alecsandri". Proiectul lunii decembrie este premiera "Hai sa facem sex", de Valentin Krasnogarov, in regia lui Benoit Vitse.
> Sfantu Gheorghe. Teatrul "Andrei Muresanu" deschide stagiunea 2006-2007 cu spectacolul "Menajeria de sticla", de Williams Tennessee. Premiera va avea loc vineri, 14 septembrie. Regia spectacolului este semnata de actrita Mirera Bucur- Pal, iar scenografia apartine directorului Horatiu Mihaiu. Din distributie fac parte Nae Croitoru, Nadia Samarghitan, Duta Guruianu, Geo Constantinescu si Liviu Cheloiu.
> Sibiu. Premierele stagiunii sunt pregatite special pentru 2007, in cadrul Programului "Sibiu-Capitala Culturala Europeana", si se vor juca in luna ianuarie. Primul spectacol este "Ballhaus", in regia lui Radu Alexandru Nica, urmat de "Pescarusul", regizat de Andrei Serban, in dubla distributie, cu actori sibieni si bucuresteni. In cadrul programului pentru 2007 sunt incluse spectacole de Mihai Maniutiu - "Trilogia evreiasca" - si Silviu Purcarete - "Goethe in Transilvania", dar si de Alexandru Dabija, Florin Fatulescu si Andrij Zholdak.
> Cluj. Programul Teatrului Maghiar din Cluj contine pentru luna septembrie doua premiere - "Yakobi si Leidental", regizata de Elie Malka, si "Pentru un Da sau pentru un Nu", in regia lui Patrick Le Mauff. Anul acesta mai sunt programate, in decembrie, "Alice in tara minunilor", regia Attila Keresztes, si "Vinerea lunga", regia Tompa Gabor, iar pentru 2007, "Iarna", regizata de Mihai Maniutiu, in martie, si "Nevestele vesele din Windsor", regia Attila Keresztes, in mai.