Arcul de Triumf
In ultimii ani, monumentul dintre Parcul Herastrau si Biserica Casin, a inceput sa-si deschida usile publicului de cateva ori pe an. Accesul este permis cu ocazia Zilelor Bucurestiului, a Zilei Nationale a Romaniei, a Zilei Eroilor s.a. Oficial, nu se poate organiza acces permanent al doritorilor de senzatii vizuale din cauza accesului deficitar intre monument si trotuare. Totusi, solutii sunt si se poate crea un culoar permanent pietonal intre Arc si trecerea de pietoni de pe Kiselleful larg – cel cu aleea auto in mijloc – fostul spatiu destinat trasurilor in perioada interbelica. Desi este cu mult mai mic fata de fratele din Paris, Arcul de Triumf din Bucuresti solicita din plin picioarele vizitatorilor care au de urcat mai multe tronsoane de scari. Privelistea din varf merita efortul, mai ales daca urcati intr-o zi cu soare.
Terasa MNAC
Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) se afla in Palatul Parlamentului, intrarea spre Senat, prin Calea 13 Septembrie, in fata Strazii Uranus. Accesul in muzeu se face printr-un filtru de securitate dur, exact ca la un aeroport. Uneori accesul se poate face gratuit, mai ales daca explicati ca vreti sa urcati direct la cafenea. Un lift cu pereti de sticla ne conduce la ultimul nivel, iar ascensiunea este foarte placuta, cu ochii catre peisajul care se largeste catre Hotelul Mariott, peste campul viran din spatele Casei Poporului. Cafeneaua sau barul MNAC are si o teresa cu vedere catre 13 Septembrie. Vara este o placere sa va savurati cafeaua, sprijiniti de balustrada, cu ochii pierduti catre zona de vest a orasului.
Terasa ‘14’
Pe Spitalul Municipal se afla un restaurant cu o terasa, din pacate limitata la o portiune din acoperis. Totusi merita efortul de a ajunge acolo, chiar daca lifturile nu functioneaza, de cele mai multe ori. Ochii vor cuprinde zona de est a Bucurestiului, catre Piata Unirii si Stirbei Voda. Accesul in spital este mai mult sau mai putin usor: in orele de vizita nu sunt probleme, seara, pentru panorama nocturna, trebuie putin negociat cu paznicii vigilenti.
Terasa Astrodom
Deschisa pe timp calduros, terasa Astrodom se afla pe acoperisul Hotelului Cerisier, langa Casin. Pana acum un an era dotata si cu telescoape, ceea ce justifica numele sau usor ezoteric. Mergeti mai ales pentru a vedea apusul soarelui, dar si sa va inundati privirea cu verdele copacilor care abunda in zona.
Foisorul de Foc
A fost construit in 1890, fiind una din constructiile far ale Bucurestiului. Putini bucuresteni care trec pe langa Foisorul de Foc stiu ca se poate vizita, fiind un Muzeu al Pompierilor. Puteti urca pana aproape de ultima platforma, dar privelistea nu mai este asa de spectaculoasa.
Turnul lui Tepes
Ultima destinatie sugerata pentru a admira Bucurestiul de la inaltime este Castelul lui Vlad Tepes, de langa Parcul Carol. Constructia dateaza de la inceputul anilor 1900, fiind parte dintr-un complex mai amplu de lucrari care reconstituiau repere arhitectonice romanesti. In turnul constructiei se afla un cazan urias, utilizat de pompieri in trecut – prin urmare a fost gandit ca o structura utiliara, si anume un turn de apa. Accesul in castel se face de doua ori pe an, fie de Ziua Eroilor, fie de 1 Decembrie. Scara din turn este subreda, rupta pe alocuri. Mica terasa de pe turn ofera bucurii mari: panoramarea Parcului Carol, vedere spre Palatul Parlamentului ori catre casele din zona Strazii Cutitul de Argint.