inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

De la marile festivaluri internaționale, în Bucovina: regizorii Rafi Pitts și Jeroen Berkvens, tutori la Aristoteles Workshop

0 Comentarii


Primele zile de Aristoteles Workshop (AW) s-au concentrat pe formarea echipelor și găsirea subiectelor documentarelor ce urmează a fi produse. Experții Rafi Pitts și Jeroen Berkvens, au pus în practică un program spartan. Cursurile au început zilnic dis-de-dimineață, cu discuții și prezentări de filme, după care fiecare echipă a plecat pe teren pentru a-și căuta și documenta subiectele viitoarelor filme. AW este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. Anul acesta, pentru a treia dată, AW are loc la Vama, în județul Suceava. În perioada 20 august – 23 septembrie, șapte participanți din România vor lucra alături de alți cinci colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova și Croația.

Cei 12 participanți formează patru echipe. Din prima fac parte Tudor Botezatu (regizor, România), Vanda Volic (imagine, Croația) și Tereza Adamkova (montaj, Cehia). A doua echipă este formată din Xandra Popescu (regizor, România), Simona Jerala (imagine, Slovenia) și Emanuela Iorga (montaj, Republica Moldova). Julia Groszek (regizor, Polonia), alături de Cristi Moldovan (imagine, România) și Letiția Ștefănescu (montaj, România) alcătuiesc cea de-a treia echipă, iar Raluca Gorgos (regizor, România), Ana Maria Vijdea (imagine, România) și Dan Ștefan Pârlog (montaj, România) lucrează împreună în cea de-a patra echipă.

În prima parte a workshopului, studenții se întorceau seara de pe teren, montau sunetul sau imaginile filmate, iar la finalul zilei le prezentau și discutau pe marginea lor. Această parte a programului a fost menită să îi ajute pe participanți să vadă mediul înconjurător ca pe o potențială sursă de subiecte cinematografice. Realizarea unui documentar ține de punerea în scenă a realității. La Aristoteles Workshop, scena este Bucovina, iar studenții își propun să surprindă spiritul și povestea locurilor pe care le descoperă, fie ele o fabrică părăsită, o biserică sau un câmp.

Pe parcursul primelor zile, studenții au avut ca temă asă spună povestea unui loc prin ritmul montajului. Prima zi a fost concentrată pe sunet și pe importanța lui. Ca material didactic, tutorii au prezentat două filme scurte, diameral opuse ca gen și realizare, însă relevante pentru importanța sunetului în film.

Primul exemplu a fost un documentar scurt, semnat Alejandro Gonzalez Inarritu – 9'11''01, despre cum vede regizorul data de 11 septembrie. Filmul începe cu un murmur ritmat, sute de voci acoperindu-se una pe cealaltă, aproape ca o incantație. Ritmul este punctat de imagini scurte cu turnurile în flăcări, sau oameni sărind în gol. Curând însă, incantația este sugrumată de sunetul unui avion apropiindu-se, peste care intră voci de reporteri de toate națiile și urlete de durere și panică. Încet-încet, imaginile au o importanță din ce în ce mai mare, până când vizualul ajunge să țină piept sunetului, și să îl depășească. În momentul în care turnurile se prăbușesc, sunetul dispare cu totul. O liniște apăsătoare te forțează să privești tragedia direct.

Al doilea exemplu a fost Jiska Rickels – 4 Elements, un documentar foarte premiat, care merge însă într-o direcție complet opusă primului. Filmul prezintă în mod obiectiv viețile unor oameni care muncesc în condiții foarte grele: pescarii de crabi din Alaska, cosmonauții ruși, minerii ruși și pompierii din Siberia. Tutorii s-au oprit asupra secvențelor din mine și bazele cosmonauților și au povestit cum toată coloana sonoră a fost refăcuta în studio, pentru că a fost imposibil de folosit echipament de sunet în locațiile respective.

Rafi Pitts a subliniat faptul ca un film documentar poate fi decent chiar dacă nu are cea mai bună imagine, însă are obligatoriu un sunet reușit. Reversul nu este însă valabil. Indiferent de calitatea imaginii, dacă sunetul este prost, filmul este compromis. 

Primul exercitiu practic a fost ca tinerii realizatori de film să găsească ritmul unui loc. Studenții au fost trimiși să cutreiere împrejurimile satului Vama, să caute și să înregistreze diverse sunete pe care mai apoi să le editeze într-un minut de soundtrack/coloană sonoră, care să sugereze sentimentul locului respectiv.

A doua zi echipele au plecat cu camerele de filmat în căutarea de imagini pe care să le lipească sunetului înregistrat cu o zi în urmă. Ziua a treia a fost dedicată găsirii unui personaj și creionării unui portret. La finalul celei de-a doua săptămâni, cele patru echipe aveau 5-10 minute de film.

În ultimii 6 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei și de Institutul Cultural Român, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști. A șaptea ediție a workshopului intensiv, produs de Dan Nuțu va avea loc la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina.

Aleși de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a aproape 80 de candidați, cei 12 tineri selectați pentru ediția din 2012 a Aristoteles Workshop vor petrece cinci săptămâni în Bucovina împreună cu cineaști din Europa și vor fi ghidați pas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final. Programul este susținut de companiile iStyle Bucharest, primul Apple Premium Reseller din România și AVIS Rent a Car.

Rafi Pitts face parte din noul val de cinematografie iraniană, a copilărit în Teheran, a fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak şi s-a stabilit la Berlin, apoi la Paris, unde a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard. Filmele lui Rafi Pitts au câştigat premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit « Cele patru sute de lovituri/Les quatre cents coups ». În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu Premiul “Emerging Masters” pentru toată filmografia sa. Ultimul său film, The Hunter, a fost selectat în competiţie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.

Olandezul Jeroen Berkvens este cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali și controversați: Jimmy Rosenberg - The Father, The Talent & The Son și A Skin Too Few - The Days Of Nick Drake.

Sursa foto: Aristoteles Workshop


D.T
editor artline.ro
Voteaza


Pe acelasi subiect: spartan | Vama | judetul Suceava | pescari | crabi | Alaska | Locarno | Bucovina | Teheran
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Funko extinde seria Elvis Presley cu un model din anii 70
Funko extinde seria Elvis Presley cu un model din anii ‘70

Funko va lansa in vara acestui an o noua figurina cu Elvis Presley, de aceasta data una inspirata de concertele din anii ‘70, cand artistul se intorsese pe scena dupa ani petrecuti pe platourile ...

Costumul purtat de John Travolta in Saturday Night Fever s a vandut cu 260 000 dolari
Costumul purtat de John Travolta in Saturday Night Fever s-a vandut cu 260 000 dolari

Celebrul costum alb purtat de John Travolta in filmul “ Saturday Night Fever ” (1977) a fost principala atractie a noii licitatii de memorabilia, costume si obiecte diverse din istoria ...

Mary Austin va scoate la licitatie obiectele mostenite de la Freddie Mercury
Mary Austin va scoate la licitatie obiectele mostenite de la Freddie Mercury

Mary Austin, cea mai apropiata prietena a lui Freddie Mercury si mostenitoarea locuintei artistului, celebra Garden Lodge, dar si a colectiei de arta sau a obiectelor personale ale acestuia, a decis ...

Morometii, dupa 20 de ani

Astazi se lanseaza DVD-ul filmului, cu subtitrare in engleza si franceza. Daca va este dor de un „timp care era foarte rabdator cu ...

Un tablou de Henri Rousseau ar putea fi vandut cu peste 20 de milioane de dolari
Un tablou de Henri Rousseau ar putea fi vandut cu peste 20 de milioane de dolari

“ Les Flamants ”, un tablou mai putin cunoscut al pictorului francez Henri Rousseau (1844-1910) pe care acesta l-a pictat in anul 1910 va fi scos la licitatie de Christie’s New York ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline