Claude Monet (1840 - 1926) nu a fost doar unul dintre cei mai importanti si apreciati pictori din istorie (Paul Cezanne credea ca acesta are "cel mai bun ochi dintre toti artistii), ci si un talentat si pasionat gradinar, total devotat florilor sale.
Acorda atat de mult timp si grija gradinii, incat multi dintre admiratori, odata ajunsi la casa maestrului, nu stiau daca sa admire mai mult tablourile sau florile, care ii serveau adesea lui Monet drept sursa de inspiratie. |
Claude Monet si-a dedicat viata picturii in pofida opozitiei inversunate a familiei, mai ales a tatalui si s-a bucurat de un succes nesperat, care i-a adus si castiguri financiare destul de importante.
In 1890 reuseste sa cumpere o casa in Giverny, unde va ramane pana la moartea sa, in 1926, si unde isi va descoperi si pasiunea pentru gradinarit. Prefera sa isi petreaca orele libere printre flori, care i-au inspirat si numeroase lucrari de maturitate si calatoreste tot mai rar, pastrand insa casa deschisa pentru oricine dorea sa il viziteze.
Treptat, noua sa pasiune s-a transformat intr-o adevarata manie, Monet petrecand adesea zile bune studiind cataloage si reviste de gradinarit, uitand parca de pictura. Artistul nu a ezitat sa angajeze sase gradinari pentru a-l ajuta in fiecare zi, unul avand sarcina speciala de a avea grija de lotusi. Cum pe drumul din apropiere circulatia era foarte intensa, iar tot praful se aseza pe flori, a convins primaria sa paveze drumul, platind jumatate din costuri.
Pentru Claude Monet gradina era in egala masura sursa de inspiratie si sanctuar unde se putea refugia. Aproape in fiecare zi isi instala sevaletul in gradina, inca din zori, si lucra pana dupa-amiaza. Cand vremea se dovedea neprietenoasa, artistul renunta la pictura si se relaxa sau isi primea musafirii. Adesea revenea in cursul serii pentru a studia din nou jocurile de lumini reflectate de apa helesteului din gradina.
Intre 1913 - 1920 a realizat mai bine de 120 de tablouri din seria infatisand lotusi pe apa, culminand cu impresionanta compozitie "Decorations".
Din primavara lui 1926 insa starea sa de sanatate s-a inrautatit treptat, si adesea Monet se plangea prietenilor ca este prea batran si prea slabit pentru a mai lucra in gradina pe care o adora. Cu toate acestea, in ciuda bolii, a continuat sa se ocupe de gradina sa si chiar in ultima parte a vietii cerea sa fie dus in gradina, unde statea pe o banca si privea ore intregi lotusii.
Cand vorbim de mostenirea naturala, prima imagine este spatiul rural. Dar cei care locuiesc in orase sunt nevoiti sa se raporteze mai ales la gradini si parcuri. Felul in care traim ne influenteaza dramatic biodiversitatea, iar pierderea spatiului verde in favoarea spatiilor pentru locuinte si infrastructura, distruge tot mai rapid habitatul natural, iar nenumarate specii de plante si animale nu mai exista sau sunt pe punctul de a fi trecute in istorie.
Orice gradina poate fi imbogatita si schimbata cu putin efort. Daca aveti putin spatiu liber, plantati un copac sau mai multi, plantati flori cat mai diverse, transformati-l intr-un spatiu personal placut si relaxant, un refugiu dupa o zi obositoare.