Conferintele de la Sosea
De la activisti si revolutionari marunti la capsunari si bisnitari
Zece volume de istorie orala
Marti, 22 octombrie 2013, ora 18.00, Clubul Taranului
Muzeul National al Taranului Roman
Muzeul National al Taranului Roman va invita marti, 22 octombrie 2013, ora 18.00, la Clubul Taranului, la lansarea celor zece volume de istorie orala – De la activisti si revolutionari marunti la capsunari si bisnitari.
Bisnitari, descurcareti, supravietuitori este titlul noii culegeri de istorie orala coordonate de Zoltán Rostás si Antonio Momoc – publicata de Doina Jela in colectia Actul, a editurii Curte Veche. Se poate spune ca este mai mult decat o culegere de amintiri din lumea apusa a regimului comunist; volumul constituie o baza documentara a „patologiei” vietii noastre economice.
Meritul pentru realizarea acestei „arheologii sociale”, mergand indarat din prezent in trecut, apartine, fireste, studentilor de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, din cadrul Universitatii din Bucuresti, care au descoperit – in primul rand pentru ei insisi – radacinile unor probleme actuale. Datorita perseverentei lor – pentru ca este mai dificil sa abordezi asemenea teme –, cercetarea economiei informale primeste un ajutor deloc de neglijat. Este de sperat ca acest volum sa se bucure de aceeasi primire, ca si celelalte noua volume de istorie orala si de observatii ale studentilor – coordonate de Zoltán Rostás impreuna cu regretatul Sorin Stoica, iar apoi cu Theodora-Eliza Vacarescu, Florentina Tone si Antonio Momoc –, care au fost bine receptionate, pe langa presa culturala, si de cercetarea sociologica si politologica. Realizarea celor 10 volume de istorie orala si de observatii nu a acoperit sistematic societatea romaneasca; scopul lor a fost de a atrage atentia asupra unor probleme actuale sau din trecut putin (sau fals) abordate.
Participa: Vintila Mihailescu, Sorin Preda si Zoltan Rostas, coordonatorii volumelor.
Moderator: Serban Anghelescu
18 octombrie 2013