Nascut in 1932 la Secunderabad, intr-o familie traditionala de intelectuali indieni, Pravin Cherkoori se formeaza intr-un mediu liberal, europenizant si avangardist ce stabilise deja contacte majore cu arta expresionista si cu scoala de la Bauhaus. Educat in spirit britanic, apreciaza muzica lui Bach, Mozart, Bartok sau Mahler, dar citeste filozofie indiana si intr-un contact cu Societatea Theosofica. Studiaza la Universitatea Mysore apoi, odata ajuns la Londra, cu Francis de Souza, maestru al avangardei artistice indiene, cu Ruth Liebermann si Evelyn Morgan, frecventand Scoala de Arte St. Martin. Expune in galeriile londoneze pictura expresionista si abstracta sub influenta lui J. Pollok si Zao Wu Ki. Penduleaza intre Europa si India vreme de 50 peste de ani, intelegand marile procese de aculturaie ale timpului prin care China si Japonia, de o parte, Africa, de alta, schimbau fata artei europene.
Acumuleaza astfel o experienta culturala si de viata de o profunzime si anvergura care-l vor impune drept "maestrul secret" al diasporei indiene. Expune din 1962 impreuna cu Grupul Solar la Galeria Woodstock, apoi se alatura miscarii Neo-Tantrice din anii '60-'70 care sustinea recuperarea valorilor indiene si a originii sacre. Expune la Bombay si Viena, unde se stabileste in 1962. Mediul acionismului extrem nu il atrage, Cherkoori reorientandu-se catre culoare si perceptia conotatiilor ei sacre. Arta lui Pravin se bucura de interesul unor mari curatori si galeristi contemporani. In pivnita palatului Mogosoaia, Pravin Cherkoori va expune 10 mari compozitii pe suport de hartie manuala, o pledoarie pentru resensibilizarea privitorului prin trezirea aptitudinilor originare: Simtind nevazutul: apropierea de culoare si materie, se defineste drept un demers integrator.
Impreuna cu un grup de studenti ai Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti Pravin Cherkoori va realiza in Cuhnia palatului o opera inedita. Vernisaj: duminica, 15 octombrie 2006, orele 16,oo.
Octombrie 2006