inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

De la Smile ori Sour Milk Sea la Queen

1 Comentarii
Numele Queen a fost ideea lui Freddie. Inainte de legendara trupa cei patru viitori membri cantasera in tot felul de formatii, unele cu nume bizare – Smile, Sour Milk Sea, 1984, The Opposition, Ibex, Wreckage, Left Handed Marriage. Dar pentru Freddie era nevoie de o titulatura puternica, usor de retinut, universala si de impact. Si nu in ultimul rand deschisa interpretarilor. Asa ca solutia a fost simpla – Queen.


Inca de la inceput tot Freddie a fost cel care a coordonat si a creat in mare parte imaginea grupului, de la copertile discurilor la fotografii publicitare, afise, costumatie de scena, fara sa ezite sa intervina in lista pieselor de concert sau aranjamentul luminilor. Iar o trupa precum Queen avea nevoie si de o sigla pe masura. Inspirat in buna masura de blazonul britanic Mercury a imaginat (desi nu era un adept al astrologiei) o sigla similara, ce reunea simbolurile zodiacale ale celor patru, imagine publicata in interiorul viitorului album. Un Q urias, de la Queen, in centru, avand in centru coroana si deasupra o pasare Phoenix – nu si-ar fi putut imagina atunci cand de inspirat era simbolul – , litera fiind incadrata de doi lei (Roger si John), iar pe Q se odihnea un crab pentru Brian (nascut sub semnul Racului). In partea de jos doua zane, arhicunoscutele “faeries” din mitologie, reprezentative pentru Mercury. Pretentioasa, complicata, incarcata de simboluri, dar in esenta de impact.


 


Pe coperta primului album, Queen I (lansat in vara lui 1973, cu un titlu inspirat de traditia Led Zeppelin), se puteau citi cuvintele “No Synthesizers”. Este si discul pe care basistul aparea ca Deacon John, gluma care l-a enervat pe muzician si i-a amuzat pe ceilalti, Freddie prezentandu-l in cateva concerte de mai tarziu tot ca Deacon John.



Initial nimeni nu ar fi dat vreo sansa celor de la Queen cand au lansat Bohemian Rhapsody ca single. Era prea lunga, prea complicata, prea neobisnuita, si casa de discuri a cerut in repetate randuri o versiune editata, care sa poata fi difuzata la radio. Fara succes, din fericire. Dupa ce DJ-ul Kenny Everett a primit o copie din partea trupei si a difuzat-o de mai multe ori in doar doua zile, impactul a depasit asteptarile, discul a fost lansat la sfarsitul lui octombrie 1975 si avea sa ramana pe prima pozitie a topului britanic pret de noua saptamani. Celebrul videoclip, regizat de Bruce Gowers, a ajutat enorm la succesul melodiei.


 


Dupa cele doua albume ale caror titluri erau “imprumutate” de la filme ale fratilor Marx, A Night at the Opera (1975) si A Day at the Races (1976), celebrul Groucho Marx le-ar fi multumit pentru omagiu, dar a avut o mica, foarte mica rugaminte. Urmatorul album Queen sa poarte numele unuia dintre filmele sale preferate – Duck Soup/Supa de rata. Amuzati, cei de la Queen au refuzat totusi ideea, iar noul disc s-a numit News of the World.


 


Pe 18 septembrie 1976 Queen sustineau un concert gratuit la Hyde Park, Londra, dar nici trupa, nici organizatorul evenimentului (Richard Branson) nu ar fi putut prevedea succesul inregistrat – peste 150.000 de spectatori, pe atunci un record. Concertul a fost filmat si isi asteapta inca o mult promisa lansare oficiala.


 


Fara prietenia dintre Michael Jackson si Freddie Mercury trupa nu ar fi lansat niciodata ca single Another One Bites the Dust, piesa lui John Deacon ce va deveni repede unul dintre cele mai mari succese pentru Queen. Convinsi ca nu va fi un succes, fiind prea diferita de tot ce purtase inainte semnatura Queen, ceilalti trei membri ai trupei au ezitat indelung. Abia dupa ce Michael Jackson – ce asistase la cateva dintre concertele Queen – a reusit sa ii convinga, single-ul a fost lansat, si avea sa vanda peste sapte milioane de copii.


Cea mai importanta colaborare intre Queen si un muzician celebru, Under Pressure, a aparut dintr-o intamplare. Cei patru lucrau la Mountain Studio din Montreux – loc ce va juca un rol esential in ultima parte a istoriei componentei originale – la noul album, Hot Space, si intr-un dintre zile aici a venit si David Bowie, care trebuia sa inregistreze o piesa. Convins initial sa colaboreze la piesa Cool Cat, Bowie le-a propus celor patru sa compuna impreuna o piesa, Deacon a gasit rifful iconic de bas (pe care il uitase, dar din fericire Roger Taylor il retinuse) si in scurta vreme avea sa ramana in lista pieselor din fiecare concert Queen.


 


In 1983 trupa ar fi trebuit sa revina cu un nou turneu in America de Sud, dupa succesul inregistrat in 1981 cu o serie de concerte, si chiar s-au facut primele pregatiri si au fost imprimate cateva modele de afise. Din pacate, dupa insuccesul inregistrat cu albumul precedent, Hot Space (1982), considerat prea “disco” si prea avangardist de fanii Queen, tensiunile din formatie si nevoia celor patru de a lua o pauza, au facut ca ambitioasa idee sa ramana doar un alt proiect abandonat.


 


La fel ca multe alte trupe, si cei de la Queen au inregistrat si lansat un single de Craciun, Thank God It's Christmas, aparut in 1984 si neinclus pe un album oficial. Chiar daca devenea astfel o raritate pentru fani piesa nu s-a bucurat de prea mult succes si a fost mai tarziu catalogata chiar de Brian May ca un semi-esec.


 


Cand Queen au lansat videoclipul piesei I Want to Break Free, in care apareau imbracati ca femei, parodiind serialul britanic Coronation Street, ideea apartinandu-i lui Roger Taylor. Daca single-ul a fost un succes in Europa, in America a fost in mare masura un esec, reusind sa starneasca revolta publicului mai conservator, care nu intelegea nici in ruptul capului de ce patru muzicieni se imbraca in femei, mai ales dupa ce Mercury isi pastrase pentru prima parte a clipului celebra mustata. In ciuda promovarii, rezultatele in topuri au fost modeste, asa ca cei patru au decis (prea putin inspirati) sa nu mai concerteze in SUA, pierzand astfel numerosi fani si o uriasa piata muzicala, pe care o vor recupera mult mai tarziu.


 


Pe masura ce boala lui Mercury avansa, cei patru erau constienti ca nu mai au foarte mult timp la dispozitie, asa ca au inceput sa lucreze la ceea ce trebuia sa fie ultimul album, Innuendo, lansat in februarie 1991 si considerat de critici unul dintre cele mai bune discuri Queen.


 


Albumul Greatest Hits I, lansat in 1981, este unul dintre cele mai vandute din lume, cu peste 35 de milioane de discuri (vinil, casete, CD) vandute pana acum. Al doilea volum, Greatest Hits II, din 1991, a vandut pana acum peste 17 milioane de bucati.


 


Fan clubul oficial Queen este cel mai longeviv fan club al unei formatii rock. 



A.L.
Martie 2016



Voteaza


Comentarii 1 comentarii
Victor

Nu ma plictisesc sa ascult mereu Queen

0 2016 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline