Insa putini stiu ca printre indeletnicirile celebrului chitarist si vocalist se numara pictura si sculptura.
In mai toate interviurile, Nicu Covaci, un perfectionist convins, isi arata deschis nemultumirea fata de industria muzicala romaneasca, de organizatorii de spectacole sau de autoritatile din Romania, care nu intotdeauna sprijina demersurile sale legate de formatia Phoenix. Muzicianul nu a facut o exceptie nici in discutia care a precedat prezentul articol, acuzand, pe buna dreptate, mafia din muzica romaneasca.
Probleme, probleme
Prin propria casa de discuri, Phoenix Records, formatia si-a lansat anul trecut albumul "Baba Novak". "E mafie mare cu distributia de CD-uri in Romania. Dupa cinci luni de discutii si cu amenintari cu presa si cu bataia, am primit banii din vanzarea albumului. Acum, albumul nu se gaseste pe piata, desi avem contract cu distribuitorii, iar noi primim niste firimituri din punct de vedere financiar. Sistemul e sub orice limita", spune chitaristul.
Ca sa rezolve aceasta problema, se gandeste sa deschida un magazin special la Bucuresti, unde sa se vanda albume, haine si accesorii in stil Phoenix. "O alta mare problema: "Batem in cuie" concerte cu primari sau consilii judetene din tara, cheltuim bani pe bilete de avion - noi locuim in diverse colturi ale lumii - pentru ca apoi sa ne anunte ca nu mai cantam. Neseriozitate totala! Iar cei de la radiouri ne intreaba ce fel de muzica facem noi si nu ne difuzeaza pentru ca noi nu dam spaga", subliniaza Covaci.
Lucrari expuse in aer liber
Partea a doua a discutiei a inceput de la faptul ca artistul a absolvit Institutul de Arte Plastice din Timisoara. "Mama si-a dorit tare mult sa devin profesor de pictura si sa fim aproape, sa-mi poata creste copiii, dar eu am avut alta treaba, cu muzica...", povesteste artistul.
O sculptura in munte, cu chipuri de om, facuta de Nicu in 1971, a fost sursa de inspiratie pentru albumul Phoenix "Cei ce ne-au dat nume" (1972).
"Am facut-o cu lopata si tarnacopul, langa Timisoara, in cateva zile. Eu lucrez foarte repede, atat timp cat am starea necesara pentru pictat sau sculptat. Fotografia sculpturii a aparut pe coperta albumului.
Dupa plecarea din tara, Covaci a lucrat ca profesor de arta plastica ani buni in Germania, in Osnabruck. In oras si in imprejurimi sunt expuse, in interior si in aer liber, diverse lucrari ale sale. Pe peretele Salii Sporturilor din Osnabruck exista o pictura de mari dimensiuni - 45x6 metri - facuta de Covaci, la cererea autoritatilor locale. Este realizata printr-o tehnica speciala, cu culori care intra in panza, ceea ce face ca pictura sa reziste foarte mult timp.
Yvonna, actuala iubita
In urma cu 20 de ani, cand a cunoscut-o pe actuala lui prietena, Yvonna, impreuna cu care locuieste in Spania, a imortalizat-o intr-o pictura. De fapt, fiecare opera a lui Nicu Covaci are o istorie aparte.
"Cand s-au implinit 1.200 de ani de atestare a orasului, Primaria din Osnabruck mi-a cerut sa fac o lucrare enorma, de 250 de metri lungime si 8 latime. Am inceput sa studiez documente vechi despre localitate ca sa-i aflu exact istoria. Studiind despre primii 100 de ani am aflat ca acolo a fost arsa pe rug, de inchizitori, ultima vrajitoare din Europa. M-am infiorat... Si asa a aparut tabloul "Proba apei". Vrajitoarea era tunsa, legata de maini si de picioare si scufundata un timp, cu capul in jos, in rau. Daca nu se ineca, era arsa pe rug. Cand au vazut primele schite si picturi, autoritatile au renuntat la proiect. Germanii sunt foarte atenti cu imaginea lor...", spune Covaci.
"Venus", interzisa de o organizatie feminista
"Alta data, tot la Osnabruck, primaria mi-a cerut sa fac o sculptura pe care s-o expuna in aer liber. Am sculptat-o in bronz pe zeita Venus (n.r. - foto). Dupa ce au vazut lucrarea, membrele unei organizatii de femei au facut mare scandal. M-au acuzat ca zeita are capul prea mic si ca "asta e semn de prostie". Si ca sugerez prin sculptura ca femeia e o masina de facut copii. Dupa asta, statuia mi-a fost confiscata si acum nu mai stiu nimic de ea, am ramas doar cu fotografiile", ne-a marturisit artistul. Si autoritatile din alte orase germane i-au cerut sa faca diverse opere de arta, care acum sunt expuse.
Nicu Covaci si-a oferit serviciile in domeniul artelor plastice si in Romania, dar inca nu a primit nicio comanda serioasa. "Am fost pe la mai multe primarii si consilii locale, chiar si la Ministerul Culturii, inclusiv atunci cand Mona Musca era ministru.
Dar degeaba, fara niciun rezultat. Si doar ne cunoastem de ceva timp... Ea a fost colega de facultate la Timisoara cu "Moni" Bordeianu (n.r. - fost membru al grupului Phoenix) si vindea bilete de intrare pentru spectacolele noastre, iar uneori recita si poezii pe scena", ne-a spus Nicu Covaci.
El intentioneaza sa-si expuna lucrarile si la Bucuresti, intr-o expozitie. "Trebuie sa adun lucrarile de pe unde sunt raspandite si mai vreau sa termin unele lucrari deja incepute. Problema este ca nu prea am timp. In loc sa pictez, eu ma ocup cu organizare de concerte si ma cert la telefon cu diversi neseriosi", incheie artistul.
> Nicu Covaci s-a nascut la Timisoara, la 19 aprilie 1947.
> In 1962, impreuna cu alti muzicieni timisoreni, pune bazele formatiei Phoenix, initial denumita Sfintii.
> In 1965, devine student al Institutului de Arte plastice din Timisoara.
> Cu Phoenix, Nicu Covaci are mare succes, castiga foarte multe premii si lanseaza mai multe albume.
> In 1976 se casatoreste cu o olandeza si isi stabileste domiciliul la Amsterdam.
> Anul urmator revine in tara pentru o serie de concerte Phoenix.
> In 1978, in afara de Mircea Baniciu, formatia Phoenix dispare din tara. Membrii trupei au trecut granita ascunsi in boxele audio (care erau trimise firmei producatoare pentru modificari) si ajung in RFG (Germania).
> Isi continua activitatea muzicala in orasul german Osnabruck, unde lanseaza noi albume si colaboreaza cu teatrul local.
> Dupa 1989, revine in tara si reia concertele cu Phoenix. Urmeaza lansarea altor doua albume si mai multe turnee in tara si strainatate.
> In prezent, Nicu Covaci s-a stabilit in Spania, unde locuieste cu prietena lui, Yvonna. In zona in care si-a facut casa este vecin cu multi oameni de muzica din stafful unor formatii celebre precum Pink Floyd, Black Sabbath sau trupa lui Paul McCartney.