inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

De ce nu mai citesc tinerii in Romania?

0 Comentarii
Tot mai putinii cititori opteaza intre carti de specialitate si beletristica.
Miercuri incepe editia a XIII-a a Targului International Gaudeamus : Carte de invatatura care se va desfasura in perioada 22 - 26 noiembrie in Pavilionul Central Romexpo. Intr-o era a calculatorului, tinerii nu mai sunt totusi atat de mult interesati de carti. In contextul in care volumele sunt tot mai scumpe, la ce ar putea exponentii noii generatii sa renunte pentru a-si achizitiona o carte ?

Zece dolari un titlu


In lipsa unei cercetari sociologice legate de viitorul cartii tiparite am cerut parerea unor tineri studenti din diverse specialitati .
Vlad Chiciudean este student la Politehnica si spune ca, anual, cumpara una sau doua carti. Il rog sa-mi spuna cinci titluri care-i vin in minte. Nu sta prea mult pe ganduri si gaseste explicatie pentru fiecare decizie. Din "10 Pacate capitale de marketing", scrisa de Philip Kotler", vrea sa descifreze tainele economiei de piata.


"Managementul crizelor si al situatiilor de risc", de Michael Regester, si "Managementul capitalului unui brand ", scrisa de David Aaker, i-ar deschide noi perspective in acest domeniu. Din "Adevar, minciuna si advertising: arta account planingului" a lui Jon Steel ar invata modul de aranjare a prioritatilor in timpul unei actiuni.


"Cate ceva despre haos" - Iwona Abrams - ar cumpara-o pentru placerea exclusiva a lecturii. In total, un cos de cumparaturi in valoare de 143 de RON. Nu este ingrijorat de soarta cartii decat partial. "Intotdeauna se va citi, doar ca tot mai rar pe hartie si mai mult pe suport electronic", spune Vlad.


"Cumpar doua-trei volume pe an"


Isabelle Oprea este studenta la Facultatea de Geografie din Capitala. "Dictionarul de geologie" si "Atlasul complex al lumii" i-ar usura studiul. "Dictionarul explicativ al limbii romane" nu trebuie sa lipseasca din nicio biblioteca, in timp ce "Codul lui DaVinci", de Dan Brown, o atrage pentru ca i s-a facut multa reclama.


Ar cumpara si "Memoriile unei gheise", scrisa de Arhtur Golden, deoarece a auzit ca este o carte buna. "Efortul financiar pentru a cumpara aceste cartii ar fi mare. Ca sa le achizitionez as fi dispusa sa ies mai rar in oras cu prietenii. In medie, cumpar cam doua-trei carti pe an", spune studenta. Suma pe care ar trebui sa o investeasca este de 2,8 milioane de lei.


Aurelia Bolboasa, studenta in anul III la Facultatea de Litere din Bucuresti, ar opta pentru trei carti din biografia scolara: Lucia-Octavia Porumbeanu - "Managementul cunoasterii in structurile infodocumentare", Rodica Mandea -, "Regasirea informatiei specializate: concepte si practice", Berciu Adina -, "Introducere in stiinta istorica si in disciplinele auxiliare".

"Romania - tinuta umila a splendorii" ar achizitiona-o deoarece este pasionata de fotografie, iar romanul Agathei Christi - "Mana ascunsa" - pentru relaxare. Cosul de cumparaturi se ridica la aproximativ 2,5 milioane de lei, echivalentul lunar al unei burse de studiu. Tanara marturiseste ca achizitioneaza o carte pe luna in functie de interesul de moment sau de obligatiile scolare.


"O carte cat un kilogram de branza"


Optiunile celor trei studenti sunt sintetizate corect de Cristea Enache Daniel, un critic literar din tanara generatie: "Cumpara carti doua categorii de oameni. In primul rand cei care au absoluta nevoie de ele: studentii care cauta cursuri universitare si dictionare, dar si profesorii care au nevoie de o serie de manuale si auxiliare scolare. Exista apoi o a doua categorie: cei care citesc pentru a-si ocupa timpul liber evadand din rutina zilnica. Acestia prefera fictiunea, cartile de literatura propriu-zisa, evazionista, scrise de autori romani, dar mai ales de straini".


"Categoric, cartea nu este un obiect de lux decat relativ. In masura in care o carte costa cat un kilogram de branza nu este un obiect de lux. Daca raportam pretul ei la salariile noastre si mai ales in masura in care multi nu o considera necesara, cartea devine un lux. Cred ca se citeste foarte mult, dovada fiind cele 4.200 de edituri existente in tara", spune profesorul Nicolae Manolescu. Directorul revistei


"Convorbiri literare", Spiridon Cassian, are o parere mai nuantata: "Dupa Revolutie am asistat la un recul al pietei de carte. A fost o invazie a cartilor interzise si a celor de consum. Cresterea preturilor a determinat un recul al numarului de cumparatori. Sunt 300.000 de cumparatori de carte care fac acest lucru in mod constant. Restul tinerilor vor merge la biblioteci"..


Previziuni


Cartea tiparita - pericole si solutii


> Cine mai achizitioneaza: studentii care cumpara cursuri si carti de specialitate; parintii care sunt nevoiti sa achizitioneze literatura pentru copii; persoane care vin cu o anumita cultura umanista dobandita in scoala sau familie; persoane cu un venit peste mediu si care - probabil din snobism - achizitioneaza carti scumpe la metru, din considerente pur estetice.


> Ce fel de carti se cumpara: in primul randcarti tehnice, de specialitate, beletristica, albume de arta si biografii.


> Pericole: unii profesori au ales sa-si puna cursurile pe CD. Albumele de arta si dictionarele sunt preferate pe suport electronic, din considerente financiare. In plus, portaluri de internet, dar si biblioteci virtuale au decis sa puna gratuit la dispozitia cititorilor carti pentru care nu mai trebuie platite drepturi de autor.


> Solutii: o publicitate mai agresiva si crearea unor evenimente in jurul unei lansari de carte. Retiparirea cartilor in editii populare este o solutie.


Retorica


Unde au disparut cartile populare?


"Cartile populare nu mai apar cu aceeasi frecventa ca in anii '60. Biblioteca pentru toti continua sa scoata carti sub sigla Editurii Minerva. Nu cu frecventa de odinioara, dar la preturi decente. Peste tot in lume exista editii de lux, altele destinate omului din clasa de mijloc si editii populare accesibile tuturor buzunarelor. Editurile particulare de la noi doresc in primul rand sa castige si de aceea nu scot carti ieftine. Probabil ca in 20 de ani (16 au si trecut) se va ajunge si la noi la un echilibru intre cartile populare si cele de lux.


Faptul ca un roman semnat de Tolstoi, care a scris in urma cu doua secole, si ultima aparitie a lui Coelho au acelasi pret se datoreaza faptului ca acesta se stabileste in functie de succesul de piata si nu reprezinta o unitate de valoare", spune Nicolae Manolescu.


Editurile se simt bine


Lidia Bodea, directorul editorial al Editurii Humanitas, sustine ca toti cei care se simt liberi sunt potentiali cumparatori de carte. Politica editoriala a companiei urmareste acoperirea unui spectru cat mai larg de domenii, de la beletristica la stiinta, de la autori consacrati la debutanti.


"Nu exista un nucleu al cititorilor de carti editate de Humanitas, ci, mai curand, nuclee. Acestia pot fi regasiti stransi in jurul "Codului bunelor maniere" al Aureliei Marinescu (300.000 de exemplare vandute), "De ce iubim femeile", de Mircea Cartarescu (100.000 exemplare), "Jurnalul unui mag", a lui Coelho (30.000), "Ghidul nesimtitului", scris de Radu Paraschivescu (15.000). Sunt optimista in ceea ce priveste viitorul catii", precizeaza Lidia Bordea.


De altfel, piata de carte este estimata la 30 de milioane de euro, iar cifra de afaceri a editurilor a crescut cu peste un sfert fata de 2004. Profitul primelor 20 de edituri a fost de 4,6 milioane de euro. Consumul de carte pe cap de locuitor este de opt ori mai mic decat cel din Ungaria.




Petre Badica
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Garcia Marquez, interzis in Iran

CENZURAT. "Memoriile tarfelor mele triste", ultimul roman al scriitorului Gabriel Garcia Marquez, a fost interzis in Iran pentru ca includea cuvantul "tarfa”. Romanul a aparut ...

Viata intr-un sex shop

Cati dintre dumneavoastra ati intrat intr-un sex shop? Eu una n-am facut-o pana acum si tare ma tem ca am ratat aceasta sansa fiindca am apucat sa vad piesa "Viata mea sexuala" de Cornel ...

Lectie de smerenie si de dragoste

Inca din 1990, la Manastirea Golia (Iasi), in fiecare an, de Joia Mare se oficiaza slujba Spalarii picioarelor, o reeditare a celor petrecute cu douamii de ani in urma. Si ieri, parintele Vitalie ...

Ce mai face iubita ta?

Esti pe langa ea in fiecare zi. Traiti impreuna, iesiti impreuna, mancati impreuna, va treziti impreuna, desi de multe ori mintea ta e in alta parte. Te gandesti cum sa faci mai multi bani ca sa ...

Alt sat, alta poveste

Locuitorii din Ambronay se trezesc in zori ca sa-si hraneasca animalele, se duc sa munceasca sau sa-si vanda produsele in orasul vecin - pentru toate acestea ar putea fi numiti tarani sau agricultori. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline