Piatra de temelie a fost pusa de arhitectul italian Buonanno Pisano si de arhitectul german Wilhelm din Innsbruck in anul 1173. Multa vreme s-a crezut ca deviatia de la pozitia normala era rezultatul proiectarii insa nu acesta este adevarul. Ca sa-si explice acest fapt, oamenii au creat inclusiv legende, dintre care una spune ca un architect batran si cocosat a blestemat turnul sa ia forma sa, pentru neplata muncii sale, iar o alta afirma ca inclinarea evidenta a constructiei se datoreaza venetienilor.
Invidiosi pe succesul de care se bucura in epoca orasul Pisa, acestia ar fi decis sa saboteze constructia turnului, slabind fundatia. Suparati, oamenii au incercat sa compenseze inclinarea, curband etajele superioare, dar nu au reusit mare lucru, astfel ca turnul este stramb pana astazi. Adevarul este, intr-adevar, legat de rezistenta solului pe care a fost amplasat turnul.
Potrivit cercetatorilor, inclinatia turnului fata de axa verticala este de 5,5 grade, aceasta insemnand o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei cu 4,5 metri. Sirul problemelor ar data inca din perioada de inceput a obiectivului. Din cauza calitatii proaste a solului si a fundatiei turnate, acesta a inceput sa se scufunde mai mult decat trebuia inca din timpul constructiei, cauzand inclinarea spre Sud.
In cei peste 800 de ani care au trecut de atunci, turnul a suferit nenumarate lucrari de consolidare, soldate cu rezultate mai mult sau mai putin vizibile. Cel mai mare progres s-a inregistrat in cursul perioadei de reabilitare inceputa in 1992, si care a durat 11 ani, avand in vedere ca gradul de inclinare s-a redus de la 4,5 metri la 4,1. Dupa ultimele consolidari incheiate abia in anul 2013, Turnul inclinat din Pisa poate fi considerat “in siguranta” pentru urmatoarele doua sau trei secole.
foto: artLine.ro
I. C.
editor artline.ro
Aprilie 2014