Pare cel putin curioasa, la prima vedere, asocierea Cetatii Fagarasului cu numele lui Mihai Viteazul. Si totusi, nenumate sunt amanuntele ce il leaga pe domnitorul valah de tinutul de dincolo de Carpati. In anul 1599, in urma campaniei din Transilvania, Mihai Viteazul intra in posesia cetatii si a domeniului sau. Lucrul acesta aducea nu numai un castig material ci si unul strategic de termen lung.
Beneficiind de o pozitie mai favorabila decat scaunul domnesc (orasul Ploiesti), cetatea Fagaras putea servi oricand ca punct de retragere in cazul unor amenintari dinspre sud. In aceste conditii, este lesne de inteles motivul pentru care domnitorul a transformat cetatea in adapostul averillor si familiei sale.
Istoria fortificatiei incepe, insa, mult inainte de Mihai Viteazul, fiind marcata de numeroase evenimente victorioase si nefaste. Constructia cetatii a inceput in 1310, pe locul uneia mai vechi, eminamente cu scopul de a contracara incursiunile tatarilor si otomanilor in sud-estul Transilvaniei. Daca va asteptati ca toate stricaciunile survenite in decursul timpului sa fi survenit din cauza cotropitorilor, va inselati.
Din pacate, o perioada extrem de nefavorabila a fost si cea cuprinsa intre anii 1948-1960, in care cetatea a servit ca penitenciar. Nici la inceputul secolului XX aflam ca lucrurile nu stateau diferit. Cand istoricul Nicolae Iorga a vizitat cetatea in 1903 a gasit-o aproape in stare de ruina.
Monumentul a fost renovat si amenajat ca muzeu abia in 1965. Astazi, obiectivul medieval constituie unul dintre cele mai apreciate la nivel mondial, gratie starii de conservare, si a faptului ca este singura cetate cu sant de apa care s-a pastrat pe teritoriul tarii noastre. in 1630, santul de aparare a fost largit si legat printr-un canal secret de raul Olt si un pod rabatabil a fost instalat la intrare.
Turistii au posibilitatea de a intra in anumite incaperi si turnuri special amenajate pentru vizitatori, si pot parcurge aceleasi trepte pe care au pasit domnitori in vremuri de restriste. Cetatea adaposteste astazi Muzeul Tarii Fagarasului “Valer Literat” si Biblioteca Municipala.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.