Dintre destinatiile turistice care promit clipe unice cu prilejul sarbatorilor pascale, una pare sa reprezinte detasat preferinta majoritatii romanilor: Grecia. Punand la socoteala experienta ultimelor decenii, putem conchide ca asistam deja la un fenomen de masa, influentat de factori precum cel social, religios, geografic, economic sau chiar politic. Criza economica cu care patria democratiei se confrunta in aceste momente a condus inevitabil la o “devalorizare” a serviciilor din domeniul turistic. In majoritatea cazurilor, preturile au cunoscut scaderi majore iar ofertele unitatilor hoteliere au devenit mai tentante pentru a-si mentine gradul de competitivitate.
Un alt motiv pentru care romanii apreciaza Grecia este acela ca beneficiaza de un aer exotic, si este o tara mai accesibila in comparatie cu alte destinatii asa zise “exotice”. In plus, are o populatie majoritar ortodoxa care faciliteaza prin manifestarile sale publice o traire spirituala asemanatoare celei din tara.
Sarbatorile religioase au o importanta deosebita pentru greci. Dintre toate, insa, Pastele este cea mai mare, sintetizand esenta dogmatica a crestinatatii: Invierea Domnului. Cuvantul “pascha”, numele grecesc pentru Paste, provine din ebraicul “Pasah”. Daca evreii marcau prin ziua de Pasti, in Vechiul Testament, eliberarea din robia Egipteana, crestinii de astazi inteleg prin aceasta biruinta vietii asupra mortii.
Ca si la noi, in Grecia saptamana premergatoare Pastelui este numita Saptamana Mare (Megali Evdomada) si in mod traditional ea trebuie petrecuta in post si curatie. Fiecare zi din cele care formeaza Megali Evodomada prezinta o simbolistica aparte si pregateste credinciosii pentru a primi cu bucurie in suflete vestea Invierii Domnului. Punctul culminant este atins Sambata seara, cand are loc aprinderea Sfintei Lumini si slujba de Inviere. Incepand din acest moment, toti credinciosii se saluta cu mic, cu mare: “Christos Anesti” (Hristos a inviat) - “Alithos Anesti” (Adevarat a inviat).
Pregatirile pentru masa incarcata de Pasti incep tot din Saptamana Mare. Gospodinele inrosesc oua, framanta painicile tsoureki, aromate cu esenta de portocale, si pregatesc lumanarile speciale pe care le fac cadou in ziua marelui praznic. Vedeta meselor grecesti este, insa, mielul, rumenit in cuptor, pe un pat de ierburi aromatice si ulei de masline.
Aprilie 2014
I. C.
Editor artline.ro