Adancimea mica a apei face ca tarmurile sudice sa fie ideale pentru familiile cu copii, in timp ce, in partea nordica adancimea apei creste brusc. Apa si namolul sunt renumite pentru calitatile lor tamaduitoare, acestea dovedindu-se foarte eficace impotriva stresului, nevrozelor si anemiilor.
Primele statiuni au inceput sa apara in secolul al 18-lea, fiind frecventate in special de cei bogati. In secolul 20 numarul celor atrasi de frumusetile locului a inceput sa creasca, si tot mai multe statiuni si vile au fost construite in zona. Astazi, milioane de turisti vin aici in fiecare vara sa se bucure de apele calde.
Zona este cunoscuta si pentru soiurile autohtone de vita de vie, din care se produc sortimente de vinuri excelente, printre care si renumitul vin de Badacsony, care merge foarte bine cu mancarea locala. Un numar mare de hanuri si restaurante vin in intampinarea oaspetilor din tara si din strainatate.
La cativa kilometri distanta de statiunile balneoclimaterice de la Balaton se pot vizita locuri si ruine de mare importanta istorica, precum Parcul National Balaton-Felvidék, biserica si manastirea de pe peninsula Tihany, care au o vechime de peste 900 de ani.
Cel mai vechi oras de langa Lacul Balaton este Keszthely, care gazduieste un castel in stil baroc, o biserica medievala si muzee, precum Muzeul Balaton, ce expune vestigii arheologice si etnografice vechi de peste 700 de ani.
Soiurile de vinuri a 21 regiuni viticole din Ungaria sunt prezentate la muzeele vinurilor: Casa Vinurilor Hungaricum - Muzeu al Vinului si al Dogariei, Muzeul Bacchus al Vinurilor. In apropiere, la Hévíz, se afla un lac cu apa termala, aflat intr-un crater vulcanic. Pesterile in rocile vulcanice de la Talpoca sunt alte puncte de interes turistic, care completeaza cadrul peisagistic al lacului Balaton.
A.I.
August 2016