1 aprilie este ziua in care ori esti pus pe farse, ori esti tras pe sfoara de rude sau prieteni. Din doua una! De aici denumirea de “Ziua Pacalilor”, care la noi are o conotatie foarte intersanta, trimitand si la numele lui Pacala. Lumea povestilor recurge adesea la exemplul minciunii si pacalelii pentru a scoate in evidenta efectele negative ale acestui gest. Marea problema a lui Pinocchio era ca nu putea sa spuna un neadevar fara ca cei din jur sa-si dea seama! Fiecare dintre noi joaca la un moment dat rolul lui Pincchio, pentru ca – asa cum spune si proverbul - adevarul iese intotdeauna la suprafata.
V-ati pus vreodata intrebarea: ce inseamna a pacali? Pacaleala este sora nevinovata a minciunii, o farsa care nu se face niciodata cu scopuri meschine, ci doar in spirit de gluma. A pacali nu inseamna a-ti bate joc sau a lua in bataie de joc pe cineva. Atata vreme cat nu vatama pe nimeni fizic sau emotional, pacaleala se bucura de legitimitate si este chiar binevenita o data pe an. Scriitorul Mark Twain a definit 1 aprilie drept “ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului”.
Originea zilei de 1 aprilie are legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. In calendarul iulian, ziua Anului Nou era sarbatorita in preajma acestei date. Dupa trecerea la calendarul gregorian, petrecuta in 1582, oamenii au avut initial dificultati in a se acomoda cu data de 1 ianuarie pentru sarbatorirea Anului Nou. Cu timpul, felicitarile trimise pentru Anul Nou “pe vechi”, la 1 aprilie, au inceput sa capete spirit de gluma iar apoi s-au generalizat in toate domeniile si la majoritatea popoarelor. Romanii, de pilda, dar nu numai ei, ci si alte popoare europene, se “mandresc” cu o indelungata traditie.
Nascuta pe batranul continent, Ziua Pacalelilor a emigrat se pare peste ocean o data cu primii colonisti englezi si apoi pe tot globul. Prima atestare la englezi i se datoreaza lui John Aubrey, dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea, si a fost descrisa de acesta ca “Ziua sfanta a pacalelilor”.
Pacalelile de 1 aprilie sunt departe de a fi prezente exclusiv in relatii interpersonale. De-a lungul timpului, unele institutii au inscenat situatii dintre cele mai caraghioase profitand de credibilitatea publicului larg. Cu ani in urma, o televiziune olandeza a anuntat ca Turnul din Pisa s-a prabusit, iar prin 1998, un ziar din statul Alabama anunta ca parlamentul a hotarat sa schimbe valoarea constantei universale Pi, rotunjindu-l la valoarea de 3. De pomina ramane si televiziunea nationala britanica, ce a transmis un documentar despre o ferma specializata in cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii de spaghete!
Insa “cireasa de pe tort” ramane farsa inscenata de primaria orasului Koln, la inceputul anilor ’90, celor care faceau jogging in parcul central. Gardienii i-au oprit pe alergatori sustinand ca tocmai fusese votata o lege potrivit careia nu mai aveau voie sa depaseasca viteza de 6 km/h, fiindca deranjau veveritele din parc aflate in perioada de imperechere.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro