De Gaulle a coborat in Herastrau
Anul trecut in septembrie, Bucurestiul s-a pricopsit cu un nou monument. In plin Sommet al Francofoniei, statuia lui Charles de Gaulle a fost inaugurata cu surle si trambite, cu zeci de oficiali si cu declaratii pompoase despre `eterna prietenie romano-franceza`.
Ba, initial, se spunea ca la aceasta inaugurare va veni si presedintele Frantei de atunci. Pana la urma, Chirac nu a mai venit la dezvelirea statuii. Au fost in schimb primari francofoni de prin toata lumea veniti la Bucuresti pentru o intalAnire oficiala.
Statuia de bronz care il reprezinta pe Charles de Gaulle cu un fel de servet pe brat, coborand niste trepte, a fost amplasata la intrarea in Parcul Herastrau, cu fata la piata care poarta numele celebrului om politic.
Proiectul acestui monument este o alta ramasita a periAoadei pe care Razvan Theodorescu a petrecut-o in fruntea Ministerului Culturii. Fara niciun fel de concurs, lucrarea i-a fost atribuita sculptorului Mircea Spataru.
De altfel, legile romane nu impun nici acum organizarea unui concurs atunci cand se doreste constructia unui monument. Virgil Nitulescu, fost ministru de stat cu probleme de patrimoniu, actualmente secretar general al Ministerului Culturii, declara pentru Gandul ca lucrurile au loc in felul urmator: `Comanditarul alege artistul asa cum doreste.Juridic nu exista nicio regula care sa impuna concursul.` Dar, spunea el, aceasta e o problema complicata: `La limita, presupunand ca avem un artist cunoscut, sa zicem, un al doilea Brancusi inca in viata, pe care il convingem sa faca o ultima lucrare din viata lui, atunci, da, avem acoperirea morala. In rest, parerea mea este ca daca e vorba de bani publici trebuie sa faci un concurs`.
Nu asa a procedat si administratia Theodorescu, care a cheltuit 1,13 milioane de lei pentru aceasta statuie. Daca va place sau nu statuia lui de Gaulle, plasata in coltul pietei care ii poarta numele, va lasam pe dumneavostra sa votati pe www.gandul.info.
Precizare: petitia initiata in iunie 2005 pentru readucerea statuii lui I.L. Caragiale pe soclul sau din P-ta Maria Rosetti a apartinut redactiei revistei Dilema veche, iar rezolvarea `cazului` s-a datorat secreAtarului de stat Virgil Nitulescu, de la Ministerul Culturii.