La Paris va avea loc azi o slujba de pomenire - atat la biserica parohiei ortodoxe, cat si la mormantul lui Bransusi din Montparnasse -, iar saptamana viitoare Institutul Cultural Roman va lansa albumul "Brancusi Geneza". Mitropolitul Teofan al Olteniei si Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala vor oficia azi - de la orele 11.00 la biserica parohiei ortodoxe romane din Paris - o slujba de pomenire a sculptorului roman Constantin Brancusi, prilejuita de semicentenarul mortii sculptorului. O a doua pomenire este programata trei ore mai tarziu, la mormantul din cimitirul parizian Montparnasse.
La ambele evenimente vor fi prezente personalitati ale vietii cultural-artistice franceze, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Paris, membri ai comunitatilor romanesti din mai multe orase ale Hexagonului, dar si aproximativ 100 de credinciosi ortodocsi din Hobita (judetul Gorj), localitatea de bastina a lui Brancusi. Saptamana viitoare, pe 21 martie, Editura Universalia lanseaza la Institutul Cultural Roman (ICR) albumul "Brancusi Geneza" semnat de Ion Pogorilovschi.
Autorul este un brancusolog al carui portofoliu cu titluri publicate pe acest subiect este bogat ("Comentarea Capodoperei" - Junimea, 1976; "Pasarea Maiastra si sursele" - Editura Fundatiei "Constantin Brancusi", 1995; "Brancusi, apogeul imaginarului" - Editura Fundatiei "Constantin Brancusi", 2000; "Brancusiana & Brancusiada" - Editura Eminescu, 2000 si "Polemice Brancusi" - Dacia, 2006). De asemenea, Pogorilovschi este coautor al enciclopediei virtuale Constantin Brancusi, editata de Societatea culturala Noesis. "Brancusi Geneza" se axeaza pe lucrarile realizate in perioada anilor 1905-1910, cand are loc "marea turnanta" in spatiul creatiei sale si a sculpturii moderne. In primul deceniu al secolului XX, Brancusi se desprinde de academism si de influenta lui Rodin si descopera liniile majore ale operei sale, centrate toate pe tema trecerii.
Albumul, cu cele peste 400 de ilustratii, se opreste la seria Danaidelor, la Sarutul si Cumintenia Pamantului si la celebra Maiastra, analizand toate sculpturile cuprinse in aceste serii tutelare. Conform editorului, autorul noului album este pretuit de unii dintre cei mai importanti brancusologi, de la Sidney Geist (SUA) la Serge Fauchereau, Doina Lemny, Marielle Tabart (Franta), Friedrich Teja Bach (Austria), Ionel Jianu si Barbu Brezianu. Acesta din urma va prezenta albumul, alaturi de Vlad Ciobanu, Horia-Roman Patapievici, Mihail Sora si Doina Uricariu, la lansarea de la ICR. Si Ministerul Afacerilor de Externe comemoreaza azi implinirea unei jumatati de veac de la disparitia lui Brancusi printr-o expozitie de fotografie - realizata de Sorin Vasilescu, director al Scolii de Inalte Studii a Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" - proiectarea unui film de arhiva, Departamentul Diplomatie Publica va prezenta proiectele pentru marcarea "Anului Brancusi - 2007", iar acad. Constantin Balaceanu-Stolnici va sustine o conferinta. (L.D.)