Henkel Central Eastern Europe (CEE) a acordat pentru a zecea oara Premiul Henkel pentru Arta, care include suma de 7.000 de euro si doua expozitii individuale – ajungand astfel la o valoare totala de 35.000 de euro. Premiul a fost acordat artistului rus David Ter-Oganyan. Premiul Henkel pentru Tineri Artisti din Austria a fost acordat artistului Stefan Glettler, originar din landul austriac Styria.
„Prin aceasta competitie, Henkel doreste sa contribuie la procesul de integrare europeana si la cunoasterea culturala a regiunii Europei Centrale si de Est. Ne bucuram si suntem foarte mandri de reputatia pe care a castigat-o acest premiu. in cei 10 ani de la prima editie, 4.500 de artisti din peste 20 de tari din Europa Centrala si de Est au inscris peste 25.000 de opere de arta”, a declarat Günter Thumser, Presedintele Henkel CEE, cu ocazia ceremoniei de premiere, ce a avut loc la intr-una din locatiile Muzeului Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (mumok), Viena.
Anul acesta au fost inscrise 870 de lucrari ale tinerilor artisti. Un juriu-expert international format din muzeologi, specialisti in arta, custozi renumti si proprietari de galerii l-a desemnat pe David Ter-Oganyan, nascut in 1981 in Rostov-pe-Don (Rusia), drept castigatorul premiului. Premiul Henkel pentru Arta este acordat in colaborare cu mumok si organizatia KulturKontakt Austria.
in cadrul aceluiasi eveniment, Henkel CEE a acordat si Premiul pentru Tineri Artisti din Austria, in valoare de 2000 de euro, lui Stefan Glettler, in varsta de 30 de ani, care a impresionat juriul cu inalta calitate a operelor sale din diferite domenii – pictura, desen si sculptura.
Printre cei cinci finalisti ai acestei editii s-a numarat si artista Cristina David, castigatoarea preselectiei locale din Romania. Cristina a a fost nominalizata de catre juriul international printre cei cinci finalisti cu doua instalatii - Time Diary si I, the Most...., la care juriul a apreciat atat faptul ca tratau o problematica actuala, cat si calitatile vizuale, discursul de profunzime, cu accente sociale si filozofice. Cristina a fost felicitata in cadrul festivitatii de premiere de la Viena pentru portofoliul sau chiar de catre specialistul mumok in arta est-europeana.
„Pretuiesc foarte mult extraordinara dedicare de care da dovada Henkel in promovarea tinerilor artisti din Europa de Est si ma bucur ca pot acorda acest premiu la mumok”, a declarat Karola Kraus, purtatoarea de cuvant a juriului si directorul mumok in cadrul ceremoniei de premiere.
“Nominalizarea Cristinei David ca reprezentanta a Romaniei pentru urmatoarea faza a competitiei s-a bazat pe complexitatea lucrarilor prezentate, precum si pe faptul ca declaratiile ei artistice au primit deja recunoastere internationala. Cristina David este unul dintre cei mai importanti artisti ai generatiei ei, cu lucrari care reflecta o maniera foarte speciala de “negociere” intre istoria personala si contextul productiei lor “, a declarat Alina Serban, presedinta juriului local din acest an.
Cristina David si-a inceput educatia artistica la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si a continuat-o in cadrul Academiei de Arta din Bergen, Norvegia. Avand un background de studii matematice, la Facultatea de Matematica din Bucuresti, Cristina David combina in lucrarile sale detaliile stiintifice cu cele artistice. Multi ani, Cristina s-a concentrat pe arta video, insa in ultimul timp s-a orientat si spre instalatie si experiment. Artista are un portofoliu bogat in expozitii, atat colective, cat si individuale, in Romania si in strainatate.
Lista exclusivista a castigatorilor Premiului Henkel CEE pentru Arta a fost inaugurata de catre artistul roman Dan Perjovschi, in anul 2002. in cei 10 ani scursi de la primirea premiului, Dan Perjovschi a devenit unul dintre cei mai titrati artisti contemporani est-europeni, cu expozitii in cele mai importante muzee si galerii din lume.
Noiembrie 2011