Daniel Defoe s-a nascut in anul 1660 la Londra. Jurnalist si scriitor englez, devine celebru prin romanul „Robinson Crusoe”(1719). Numele adevarat al scriitorului este Daniel Foe, adaugandu-si acest prefix aristocratic “De” la mijlocul vietii.
In anul 1673, Daniel a intrat la Academia din Newington Green, la dorinta tatalui sau de a-l face preot. In anul 1678 a parasit studiile religioase, iar intre anii 1680-1683 a facut mai multe calatorii in Franta, Aachen, Olanda si Spania. Defoe a inceput sa scrie literatura dupa ce a exercitat si alte profesiuni, mai intai ca om de afaceri, apoi ca ziarist. In anii 1690, Defoe si-a inceput cariera de scriitor, iar in calitate de autor de pamflete scrie „Englezul get-beget”. Acest lung poem ridiculizeaza sentimentele antiolandeze in randul englezilor. In 1697 a publicat "Caracterul decedatului doctor Samuel Annesley" si "Pareri asupra unui pamflet privitor la armata permanenta". In urmatorii ani a continuat sa publice diverse pamflete.
In 1702 a publicat pamfletul "Cea mai expeditiva cale cu disidentii" de pe urma caruia s-a ales cu amenda si condamnarea la stalpul infamiei. A fost inchis la Newgate unde si-a schimbat numele din Daniel Foe in Daniel Defoe. In 1716 a inceput sa conduca o publicatie lunara "Mercurias Politics" care a aparut pana in 1720. In 1719, la varsta de cincizeci si noua de ani, in timp ce continua sa scrie articole de ziar, precum si pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A inceput cu Robinson Crusoe, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii si autobiografii.
In 1722 scriitorul a publicat romanul "Moll Flanders", "Viata lui Cartouche", "Povestea colonelului Jacque", etc. Alte scrieri ale lui Daniel Defoe: "O noua calatorie in jurul lumii" (1725), "Un sistem de magie" (1726), "Tirania Parohiala" (1727), "Hotiile de pe strada" (1728), "Un nou ghid al familiei" (1728), etc.
Daniel Defoe a murit la data de 26 aprilie 1731 datorita unei letargii, in casa de pe Ropenmaker's Alley, Moorfields, unde era gazduit. A fost inmormantat la Bunhill Fields.
Sursa foto: wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Defoe-daniel.jpg
A.I.
editor artline.ro