Localizare si cadru natural
Danemarca ocupa Peninsula Iutlanda in nord-vestul Europei, se invecineaza spre Norvegia cu Marea Skagerrak, spre Suedia cu Marea Kattegat, cu Marea Baltica, cu Germania si spre Marea Britanie cu Marea Nordului.
Danemarca este prin definitie un stat "de coasta", deoarece in nici un punct al tarii, distanta pana la mare nu este mai mare de 52 km. Regatul danez include si Insulele Feroe, un arhipelag format din 18 insule care se intind in nord-vestul Scotiei.
Danemarca beneficiaza de o clima temperat maritima caracterizata prin veri racoroase si ierni blande. Aici vantul bate pe toata perioada anului dinspre vest. Relieful tarii este format dintr-o campie joasa si cateva puncte mai inalte, altituninea maxima fiind de doar 170 m, in punctul Mollehoj.
O exceptie de la relieful standard al insulelor daneze o face insula Bornholm situata foarte departe de uscat, aproape de tarmul Suediei. Aceasta insula este considerata Scandinavia in miniatura, fiindca prezinta sintetic majoritatea formelor de relief din Scandinavia.
Danemarca are putin peste 7300 de km de litoral si peste 400 de insule. Desi este masurarea exacta a teritoriului Danemarcei este anevoioasa, din cauza procesului continuu de eroziune si sedimentare, se stie ca zona ei maritima este cu aproximativ doua treimi mai mare decat suprafata de uscat.
Populatie
Danemarca a fost locuita inca din antichitate de triburi germanice, printre care s-au numarat anglii si cimbrii. Din secolul VI teritoriul sau a fost ocupat de triburile danezilor, sosite dinspre nord. Urmasi ai vikingilor, danezii sunt mandri de descendenta lor si nu ezita sa intoneze la orice ocazie solemna unul dintre cele doua imnuri. Statul danez s-a constituit in secolul al X-lea si a facut parte pentru o vreme din Confederatia Scandinava, intre secolele XIV-XVI.
Numarul impresionant de golfuri a ajutat la crearea unei puternice traditii in navigatie si pescuit. Danemarca are o populatie de circa 5.432.000 locuitori, din care 84% traieste in mediul urban. Limba oficiala este daneza, insa pe o scara destul de larga se vorbeste si germana.
Topul oraselor de vizitat
Din 1417, capitala tarii este Copenhaga. Al doilea oras ca marime este Arhus (204.000 de locuitori) iar al treilea este Odense (144.000 de locuitori). Cel mai insemnat oras in partea nordica este Alborg (115.000 de locuitori) si pe tarmul vestic Esbjerg (71.000 de locuitori) este cel mai important port. In orasul Rosklide, situat la vest de Copenhaga, are loc un festival anual de muzica rock care atrage tineri de pe tot continentul.
Copenhaga este centrul industrial si administrativ al Danemarcii, un loc unde se desfasoara jumatate din comertul exterior. Aarhus este al doilea cel mai mare oras al Danemarcei si capitala Iutlandei. Oraseul se mandreste cu un centru istoric bine conservat si pune la dispozitie nenumarate baruri, restaurante, muzee, biserici, locuri romantice, plaje, facilitati sportive, precum si un parc de distractii.
In patrimoniul mondial UNESCO se regasesc urmatoarele obiective din Danemarca: Vestigiile istorice de la Jelling, Catedrala din Roskilde, Castelul Kronborg din Helsingor, Fiordul glaciar de la Ilulissat. Skagen, aflat in nordul Peninsulei Iutlanda, este un sat danez rezervat artistilor, care se bucura de un renume mondial.
Personalitati
Danemarca este renumita in lume pentru filozofia lui Kierkegaard, statuile de marmura ale lui Thorvladsen, povestile lui Andersen, piesele de Lego si podoabele de chihlimbar. Insa, probabil, cel mai faimos danez este Hamlet, personajul piesei omonime a lui William Shakespeare, al carui decor este castelul Kronborg, de la nord de Copenhaga. Hans Christian Andersen este un autor cunoscut mai cu seama datorita povestilor sale destinate copiilor (Noile straie ale imparatului, Mica sirena, Ratusca cea urata). H. C. Andersen, cel mai vestit autor de basme, a incetat din viata la 1875, in apropiere de Copenhaga.
Inconveniente
Desi se numara printre cele mai dezvoltate state din Europa, Danemarca intrebuinteaza ca moneda de schimb coroana daneza. Acest lucru poate fi un inconvenient pentru turistii obisnuiti sa calatoreasca in statele din zona Euro. Danemarca a aderat la Uniunea Europeana in 1973, insa ramane in afara zonei Euro. Un alt inconvenient ar fi ca nu intotdeauna oamenii cunosc limba engleza, astfel incat, foarte util ar fi un bagaj minim de cunostinte de limba germana.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.