Prima imagine pe care o tine minte de cand a ajuns in Dublin este aceea a unei tiganci din Romania care isi numara banii stransi din cersit, sprijinita de statuia lui James Joyce. A aflat apoi ca sunt mult mai multi romani care nu ne fac de rusine in Irlanda, iar in cele din urma a devenit unul dintre ei. Actorul Dan Tudor este unul dintre reprezentantii de succes ai `varstei de mijloc` din teatrul romanesc, iar destinul lui este unul cu adevarat spectaculos, numai bun sa devina intr-o zi un scenariu sau o piesa de teatru.
Dan Tudor isi muta o parte din bagajele artistice in Irlanda
A absolvit Liceul `Autobuzul` si urma sa devina sofer, dar ceva dinauntru l-a facut sa-si schimbe radical traseul, iar rasplata i-a venit din descoperirea comediei, cu ajutorul lui Dem Radulescu, pe care il citeaza si azi cu drag. Intre timp, succeselor de actor li s-au adaugat cele de regizor, in patru ani punandu-si semnatura pe 29 de spectacole.
Urmeaza al treizecilea, dar nu in tara, fiindca tot destinul i-a mai rezervat ceva: sansa de a juca in alta tara si in alta limba. Tocmai a implinit 40 de ani, iar de ziua lui a jucat in spectacolul cu povesti despre emigranti `Ciuperci...`, al companiei The Storyteller, in a carui distributie a ajuns absolut din intamplare. `Anul trecut venisera cativa irlandezi in cautarea unui actor roman care sa joace in limba engleza rolul unui emigrant provenit de la noi.
S-a anuntat la Teatrul National, dar eu nu m-am dus fiindca nu stiam engleza. Au tinut auditia, n-au gasit ce le trebuia, iar in weekendul in care mai erau in Bucuresti au vrut sa vada un spectacol dupa un text clasic, iar singurul programat era `Avarul` de la Teatrul de Comedie, in care joc si eu un rol. M-au vazut, m-au placut si n-am mai scapat de ei, desi eu am ezitat mult, fiindca nu credeam ca ma descurc cu limba`, povesteste acum Dan. Intre timp a acceptat rolul, si-a angajat meditator de limba engleza, a repetat textul cu mult timp inainte de plecarea propriu-zisa si a reusit sa-l faca atat de bine, incat compania irlandeza The Storyteller i-a facut rost de permis de munca pe viata si l-a invitat sa monteze un spectacol.
`Intr-o zi mergeam pe un pod din Dublin si cineva din trupa mi-a povestit ca i se spune `Podul sinucigasilor`, fiindca de acolo se arunca oamenii care vor sa-si puna capat vietii, iar eu le-am zis ca avem o piesa romaneasca numita chiar asa, `Podul sinucigasilor` : stii, e piesa lui Paul Ioachim. Mi-au zis imediat sa o montez, am stabilit ca o pun in scena la compania lor, am stabilit cine joaca, iar in toamna, cand se termina turneul cu spectacolul in care joc acum, ma reintorc si avem o prima serie de repetitii.`
Seria turneelor cu piesa `Ciuperci...` continua in toata Irlanda, iar in august spectacolul se va juca si la Festivalul de la Edinburgh. De acolo, Dan Tudor se intoarce in Romania, dar nu pentru mult timp. `Nu vreau sa refuz ofertele lor, ar fi pacat, dar nu vreau nici sa plec de tot din Romania, asa ca ma gandesc sa fac doua proiecte pe an in Irlanda si in restul timpului sa fiu aici. Am radacini prea adanci aici, mi-am facut arborele genealogic si am descoperit ca ai mei sunt tarani din tata in fiu, inca de pe la 1270! Cum sa rup eu sirul?`, se intreaba Dan, care si-a dat seama ca faptul ca-si iubeste tara a fost unul dintre elementele de legatura cu irlandezii, foarte patimasi si ei, cand vine vorba de valorile nationale.
Cam asta am discutat intr-o seara, la Green Hours, in singura saptamana petrecuta in tara de actorul Dan Tudor in luni de zile. Venise fiindca il chemase Horatiu Malaele sa joace in primul lui film de lung metraj. `Cum sa ratezi asa o sansa? Sunt putini priceputi la comedie cu adevarat, pentru asta trebuie sa ai ceva innascut si, cu toata modestia, eu cred ca sunt facut pentru asta`, spune Dan. De fapt, in toate e vorba despre capacitatea de a profita de sansele care ti se ofera. Iar Dan Tudor pare ca se pricepe la asta la fel ca la comedie.
`Am radacini prea adanci aici, mi-am facut arborele genealogic si am descoperit ca ai mei sunt tarani din tata in fiu, inca de pe la 1270! Cum sa rup eu sirul ?`