Expozitia de la MoMA o are drept curator pe Roxana Marcoci care conduce Departamentul de Fotografie al Muzeului de Arta Moderna si beneficiaza de sprijinul Institutului Cultural Roman de la New York.
Nu numai publicul de la MoMA a trait momente de surpriza privindu-l pe artist desenand, ci si el insusi a fost surprins sa constate ca dimensiunea de spectacol a creatiei sale se accentueaza: "Dupa ce am coborat de la vreo 15 metri inaltime unde am desenat, publicul s-a pornit sa aplaude si uite asa am realizat ca acum fac cel mai 'performativ' proiect al meu. Conditia de actor e, in acelasi timp, si nasoala si fantastica."
Inainte de expozitie, in pregatirea acesteia, pe 26 aprilie, ICR New York a organizat la sediul sau o intalnire cu artistul Dan Perjovschi, in cadrul careia curatorul Roxana Marcoci a spus: "Schitele lui Perjovschi portretizeaza realitatea cu simt critic si umor precis. Folosind scurte propozitii si jocuri de cuvinte, el include accente textuale in lucrarile sale. Asta e clar si in titlul expozitiei 'What happened to US', in care US se poate referi la cuvantul ce desemneaza pronumele 'noi' sau prescurtarea substantivului United States - US."
In ultima decada, instalatiile cu desene ale lui Perjovschi s-au bucurat de succes in intreaga lume, fiindca fixau in mod inedit fluxul de evenimente politice, functionand ca o altfel de inregistrare a istoriei. Desenele sale satirice au avut ca subiect, in timp, pozitia Europei de Est dupa terminarea Razboiului Rece, conflictele din Palestina si Israel, dinamica relatiilor dintre Statele Unite si Uniunea Europeana, subiecte ca cenzura sau conditia artistului in societate. Perjovschi a expus de curand la Muzeul Tate din Londra, dar si la Portikus in Frankfurt am Main (2006), Muzeul Ludwig din Cologne (2005), la Bienalele de la Moscova (2007), Istanbul (2005) si Venetia (1999). cristina.modreanu@gandul.info
Cristina MODREANU