Dan Lungu, poet si prozator roman, s-a nascut pe 15 septembrie 1969, in Botosani. Este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori contemporani, cartile sale fiind publicate in foarte multe limbi, printre care si in poloneza, slovena, greaca si turca. A absolvit cursurile Facultatii de Filosofie, sectia Sociologie - Politologie a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, si a urmat studii postdoctorale la Sorbona.
A fost redactor al revistei „Au Sud de L’Est” din Paris si redactor-sef al revistei de cultura „Timpul”. De asemenea, a mai colaborat si cu alte reviste culturale, precum "Hyperion", "Convorbiri literare", "Cuvantul", "Luceafarul". In prezent, Dan Lungu este conferentiar la Catedra de Sociologie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
A debutat publicistic cu versuri in 1986, in revista "Clopotul" din Botosani, iar editorial zece ani mai tarziu, cu volumul de versuri Mucihi. Desi si-a inceput cariera literara ca poet, Dan Lungu s-a orientat curand spre roman, care i-a adus succesul si recunoasterea publicului larg. Primul sau roman, Raiul gainilor, publicat in 2004, a fost patru luni in topul vanzarilor editurii franceze „Jacqueline Chambon”. Urmatoarele trei romane se numara, de asemenea, printre volumele sale de succes.
Sunt o baba comunista! (2007), Cum sa uiti o femeie (2009) si In iad toate becurile sunt arse (2011) au devenit bestselleruri imediat dupa aparitie. Opera scriitorului mai cuprinde eseuri si piese de teatru. Pentru activitatea sa literara, Dan Lungu a fost distins cu numeroase premii literare: Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Societatii Junimea pentru activitatea literara pe 1993, Premiul Editurii Nemira pentru proza scurta (1997), si Premiul „V. Pogor” al Primariei Municipiului Iasi, pentru activitate literara (2007).
Aprilie 2014
A.I.
editor artline.ro