inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Dan Dediu, invitat la Round Table Bucuresti

0 Comentarii


Dan Dediu este unul dintre cei mai apreciati compozitori ai muzicii clasice contemporane, pianist, muzicolog si rector al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (2008 – 2016).
 
Dedicat posibilitatilor pe care muzica le poate atinge, Dan Dediu a compus peste 150 de opus-uri, majoritatea lucrarilor sale fiind create pentru orchestra simfonica, ansambluri camerale, cor, voce sau pian, iar multe dintre ele sunt interpretate in Europa si pe alte continente. In genul operei semneaza fie piese pe librete proprii (Postfictiunea), fie pe texte literare celebre (O scrisoare pierduta, Münchhausen – Stapanul minciunilor).
 
A concertat la pian in tari precum Elvetia, Grecia, China, Italia, Portugalia, Germania, Suedia, iar, prin bursele de studiu, Dan Dediu a compus in Berlin, Viena, Hamburg si Bamberg. In Bucuresti, la UNMB, a format numerosi tineri compozitori ce s-au facut remarcati la scena internationala.
 
Dan Dediu va fi invitatul ultimei editii Round Table Bucuresti din sezonul de primavara, iar dialogul purtat cu muzicologul Valentina Sandu – Dediu, in rol de sotie si moderator, promite sa ofere un final de sezon „boem, plin de surprize si cel putin diferit fata de restul celor 17 editii desfasurate pana in prezent”, au anuntat organizatorii.
 
Evenimentul va avea loc joi, 31 martie, de la ora 19:00, in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Str. Stirbei Voda nr. 33) si va fi transmis in direct pe EnjoyTV.ro. Participarea la eveniment se va face prin solicitarea unei invitatii la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, in limita locurilor disponibile.


 
Eseu asupra muzicii 
 
(format din interviurile acordate de compozitor):
 
Dan Dediu: „Muzica e libertate pura. Cand asculti muzica e un act de libertate interioara pe care trebuie sa ti-l asumi. De ce asculti, altfel? Nu pentru a fi convins de faptul ca esti liber, ca esti bun, ca gandesti, ca poti sa te bucuri de ceva care altora le este necunoscut?” „Compozitia inseamna mult mai mult decat a gasi sonoritati noi: inseamna a gasi o problematica noua, o viziune si perspectiva noua, relationari noi intre elemente s.a.m.d.” „Fiecare gen poseda o magie proprie (...) Pana la urma valoarea unei muzici este data de capacitatea ei de a dezvalui o latura necunoscuta, inedita a umanului, si nu de genul adoptat.”
 
„De aceea, ca sa poti transmite o emotie prin muzica, ea trebuie sa iasa din specificul national stramt si sa capete o aura universala. Nu e usor sa faci acest lucru. Cum am spus, specificul il purtam in noi: e in atitudinea fata de viata.”
 
„Pentru meloman este important ca muzica sa comunice, sa muste cu dintii din moarte.”
 
„Eu sunt de parere ca pentru a scrie bine ceva pentru un instrument sau cantaret trebuie sa te pui in pielea lui. Ceea ce inseamna sa ai o capacitate empatica deosebita. Compozitorul trebuie sa fie un mare actor. Altfel, e ca si cum ai scrie pentru obiecte. Scrii pentru scaune sau calculatoare. Sau pentru maturi. Trece pe langa...”
 
„Consider ca treaba noastra este sa compunem mai departe, iar meritele, daca le avem, vor fi recunoscute candva. Trebuie sa recunosc ca vremurile nu ne sunt favorabile, dar eu cred cu tarie ca valoarea, asemenea uleiului in apa, iese pana la urma la suprafata. Este adevarat, uneori poate fi prea tarziu...”
 
„Dar in mod clar, e vorba de o criza profunda a identitatii profesiei de muzician. Poate ca a fi muzician e un fel de talent de a nu avea o meserie, ci o vocatie de a innebuni oamenii.”
 
(fragmente din interviurile aparute in revistele „Actualitatea muzicala”, „MEgaLOMANI”, 2007, 2001)


Foto: Mihai Benea


Dan Dediu (n. 16 martie 1967) a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti in anul 1989 unde a studiat arta compozitiei cu profesori precum Stefan Niculescu, Dan Constantinescu, Dan Buciu si Octavian Nemescu. Ulterior, la Viena, a studiat cu profesori precum Francis Burt, Günter Kahowez and Wilhelm Zobl, participand mai tarziu la Cursus de Composition et Informatique Musicale la IRCAM in anul 1994. Un an mai tarziu a obtinut diploma de doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
 
A primit numeroase premii pentru activitatea sa, dintre care se disting Premiile I obtinute la Concursul National de Componistica de la Cluj-Napoca (in anii 1986, 1988), la Brass Chamber Music Competition in Budapesta (in anul 1990) si la Premier Councours pour Orchestre Françaises de Flűtes (in anul 2000, pentru lucrarea „Spaima”).
 
Alte distinctii remarcabile oferite compozitorului roman sunt Premiul „George Enescu” la concursul omonim in Bucuresti (in anul 1991, pentru „Simfonia 1”), Premiul Academiei Romane pentru Muzica (in anul 1991 pentru „String Quartet no.3”). Uniunea Compozitorilor Romani i-a oferit, incepand cu anul 1992, multiple premii de creatie, pentru muzica de camera, pentru muzica simfonica, pentru opera si pentru muzicologie, pentru muzica corala etc.
 
Dan Dediu a obtinut Premiul pentru EXPO 2000 de la Agentia Romana pentru Dezvoltare (in anul 2000), Premiul Galliard Ensemble International Composers Competition in Londra (in anul 2000), Premiul Neuköllner Opernpreis in Berlin (pentru opera „Münchhausen - Herr der Lügen” in anul 2002) si Premiul Prometheus - Opera Prima in Bucuresti, acordat de Fundatia „Anonimul” (in anul 2002).
 
Pe langa activitatea de compozitor, Dan Dediu a fost director artistic al „International Week of New Music Festival” in Bucuresti, in anii 1999, 2011, 2007, 2008, 2016.
 
A fost invitat in calitate de lector la Queen’s University of Belfast (in anul 1994) si este cadru universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, pe care a condus-o in calitate de rector intre anii 2008-2016.


 
Spectacolul de opera Münchhausen - Stapanul minciunilor va avea urmatoarele reprezentatii pe data de 1, 2 si 3 aprilie in stagiunea Operei comice pentru copii 2015-2016.
 
Cel de-al doilea sezon Round Table Bucuresti se va desfasura in Sala de Opera a Conservatorului bucurestean, renumita pentru calitatile sale acustice, cu o scenografie noua ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri romani. Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural co-finantat de AFCN.
 
La eveniment, intrarea va fi libera, in baza invitatiei ce poate fi solicitata la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, in limita locurilor disponibile.
 
Seara de joi se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri sustinuta de Organizatia Somelierilor din Romania si vinurile Balla Geza, prin prezenta somelierului Istvan Pentek.
 
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro

Martie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 The Shape of Water a castigat Oscarul pentru cel mai bun film
"The Shape of Water" a castigat Oscarul pentru cel mai bun film

Noul film regizat de Guillermo del Toro, The Shape of Water/Forma apei , este marele castigator al editiei din acest an a Premiilor Oscar. Nominalizat la nu mai putin de 13 categorii, pelicula i-a ...

 David Bowie is la Happy Cinema din Bucuresti
"David Bowie is" la Happy Cinema din Bucuresti

24 martie 2018, ora 18.00 Un fascinant documentar dedicat vietii si carierei lui David Bowie, unul dintre cei mai influenti, originali si controversati muzicieni ai ultimului secol, " David ...

IT Dansa in premiera la Bucuresti
IT Dansa in premiera la Bucuresti

28 noiembrie 2019, ora 20, Sala Mare, Teatrul National Bucuresti Compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona va sustine pentru intaia oara un spectacol in Romania, premiera facand parte ...

ABBA Tribute Band la Hard Rock Cafe
ABBA Tribute Band la Hard Rock Cafe

9 martie 2018, de la ora 22.30 Una dintre cele mai cunoscute trupe-tribut ale legendarei formatii suedeze, ABBA Tribute Band revine in Bucuresti pentru un nou concert pe data de 9 martie 2018, de la ...

David Garrett in concert la Bucuresti
David Garrett in concert la Bucuresti

8 si 9 iunie 2018, de la ora 20, Sala Palatului Violonistul David Garrett ajunge la Bucuresti in aceasta vara, si nu pentru un singur spectacol, ci pentru doua concerte pe 8 si 9 iunie 2018 la Sala ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline