Persoanele extravagante care viseaza cu ochii deschisi sa aiba candva sansa calatoriilor extraplanetare, precum in celebra ecranizare “Star Trek”, au pana la acel moment cu ce sa-si potoleasca setea de cunoastere. Nu e obligatoriu sa parasesti Pamantul pentru a intalni locuri bizare ca cele de pe Luna, Marte, Mercur sau alte planete, atata vreme cat sti unde sa te indrepti.
Un asemenea loc de o frumusete neobisnuita, atragator dar si periculos, este vulcanul Dallol situat in depresiunea Danakil din Etiopia. Aici se inregistreaza practic cea mai ridicata medie anuala a temperaturii de pe Glob, ceea ce ne determina sa il comparam cu un mic “Luceafar” terestru. O statie meteorologica a inregistrat intre anii 1960-1966, 34,4 grade Celsius temperatura medie anuala.
Asta se datoreaza atat factorilor interni cat si pozitiei sale geografice. Craterul Dallol, situat in inima formatiunii, are de jur imprejur izvoare acide fierbinti, coloane de sulf, stalpi de sare, mici gheizere si bai de acid delimitate prin muchii de sare. Nuantele de alb, galben, ocru, verde si rosu se datoreaza prezentei in cantitati deosebite a sulfului, oxidului de fier si altor minerale. Toate acestea il transforma intr-unul dintre cele mai ciudate locuri de pe planeta.
Potrivit geologilor, craterul Dallol s-a format prin intruziunea magmei bazaltice in depozite de sare Miocene si prin intensificarea ulterioare a activitatii hidrotermale. Ultimele eruptiile freatice s-au petrecut incepand cu anul 1926. Fenomenul este prezent si in alte locuri din apropiere.
Dallol este, de asemenea, unul din cele mai indepartate si slab populate locuri de pe Pamant. In fond, cine si-ar dori sa aiba in spatele casei un peisaj ca acesta? Pana si numele, in limba locala a populatiei Afar se traduce prin “stricat”, “dezintegrat”.
Nu exista drumuri, singurul serviciu de transport regulat este asigurat de caravanele care se deplaseaza in zona pentru a colecta sare. Chiar si in zilele noastre, vulcanul Dallol este “uitat” de multe tratate de Vuclanologie.
Cei care doresc sa viziteze obiectivul au la dispozitie doua variante de transport: fie se alatura uneia dintre caravanele care trec pe aici, fie inchiriaza o masina de teren din cel mai apropiat oras, Mekele. Atentie, insa, “apropiat” in conditiile Etiopiei inseamna totusi o zi intreaga de condus.
Dallol a devenit mai cunoscut in Occident in 2004, cand a fost prezentat intr-un documentar de televiziune, Going to Extremes (Mergand la extreme).
Sursa foto 1, 2
I. C.
editor artline.ro