Incepand din 1 iunie 2007, Tate Modern din Londra gazduieste una dintre cele mai importante expozitii ale anului, dedicata relatiei dintre arta lui Salvador Dali si arta cinematografica. Manifestarea prezinta prin intermediul picturilor, fotografiilor, desenelor si filmelor atat influentele cinematografiei in opera lui Dali cat si pasiunea acestuia pentru productiile cinematografice, in care gasea adesea puncte de pornire pentru creatii suprarealiste. In egala masura, filmul ii oferea sansa unor noi modalitati de exprimare artistica, ceea ce l-a facut sa colaboreze cu unii dintre cei mai importanti regizori ai vremii.
Dupa cum obisnuia sa spuna Salvador Dali, cele mai bune filme sunt cele pe care le poti vedea cu ochii inchisi, si a incercat mereu sa creeze tocmai acest gen de cinema. Curatorii expozitiei au selectat peste 100 de lucrari diverse, care exploreaza rolul jucat de cinema in viata si creatia lui Dali. Pasionatii au astfel sansa de a redescoperi colaborarile dintre Salvador Dali si celebri creatori de filme memorabile, precum Luis Bunuel, Walt Disney, Alfred Hitchcock, fratii Marx, rezultatele fiind definitorii pentru cinematografia secolului XX. Inca de la primele sale proiecte de film - L'Age d'or sau Un Chien andalou, realizate impreuna cu Bunuel - Dali a experimentat, depasind limitele si normele existente, incercand sa transpuna suprarealismul pe pelicula. |
Dali a fost un cinefil pasionat, fiind fascinat la inceput de primele filme realizate de mari comedieni ai Hollywood-ului precum Harry Langdon, Charlie Chaplin sau Buster Keaton, descoperind in creatiile acestor numeroase elemente suprarealiste. Pentru tot restul vietii Salvador Dali va fi un sustinator infocat al cinematografului, in care vedea un atac violent la adresa culturii elitiste, inaccesibile maselor.
Expozitia de la Tate Modern este o prezentare a unei dintre numeroasele fatete ale personalitatii unui mare artist. Evenimentul este organizat de Tate Modern in colaborare cu Fundacio Gala-Salvador Dali.
Foto : tate.org.uk
Iunie 2007