Tristan Tzara, portret de Lajos Tihanyi (1927)
Dada a fost un curent nonconformist si anarhic, indreptat impotriva rutinei in gandire si arta, infiintat de poetul de origine romana Tristan Tzara, la 6 februarie 1916, in Zürich. In contextul instabil al epocii, un numar mare de artisti, scriitori si intelectuali – in special de nationalitate franceza si germana - si-au gasit refugiul in Elvetia, care pe atunci era stat neutru.
Intelectualii, dezertorii, refugiatii politici, toti revoltatii impotriva absurditatii acestui conflict, vor incepe sa se reuneasca regulat in jurul scriitorului roman Tristan Tzara, organizatorul Cabaretului „Voltaire”, in capitala Elvetiei. Pentru aderenti, dadaismul a insemnat si o forma de protest impotriva burgheziei si a intereselor expansioniste ale statelor.
Cateva personalitati care s-au alaturat miscarii initiate de Tristan Tzara au fost: Hugo Ball, Richard Hülsenbeck, Hans Arp, Marcel Iancu, Francis Picabia, Marcel Duchamp (S.U.A.), Max Ernst, Kurt Schwitters (Germania). Vrand sa raspunda absurdului prin absurd, ei isi manifesta revolta mai curand prin provocare, decat prin idei estetice.
Dadaismul va cultiva arbitrariul provocand dezordinea si prin organizarea unor spectacole de scandal indreptate impotriva artei, gustului estetic, moralei traditionale. In aceasta nota, pictorul Marcel Iancu va scrie: „Ne-am pierdut increderea in cultura actuala. Tot ceea ce este, la momentul actual, trebuie distrus, demolat. Trebuie sa reincepem actul createi pornind de la o tabula rasa. La Cabaret Voltaire, noi vrem sa zguduim ideile, opinia publica, educatia, institutiile, muzeele, bunul simt asa cum este el definit la momentul actual, pe scurt, tot ceea ce tine de vechea ordine.”
In Romania, dadaismul a fost vizibil, partial, in unele productii poetice sau a unora din domeniul artelor plastice, publicate in reviste de avangarda precum: „unu”, „Contimporanul”, „Integral” sau „Punct”. Curentul Dada s-a autodesfiintat cand a fost pe cale sa devina “acceptabil”.
28 Mai 2013
I. C.
editor artline.ro