La Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, la fiecare final de luna muzica va dezvalui povestea unei harti din vremuri indepartate. Un nou eveniment al Stagiunii „Cartografii sonore” va avea loc marti, 25 aprilie, de la ora 18:00, in saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39. Accesul la eveniment se va face prin rezervare in prealabil, detalii in randurile ce urmeaza.
Harta in jurul careia se va contura evenimentul va fi „Europa Tabula IX” realizata de Gerardus Mercator in secolul al XVI-lea. Editia de fata a fost tiparita in 1578 probabil la Amsterdam. Ea prezinta a noua harta a Europei asa cum a fost conceputa de Ptolemeu in secolul al II-lea d.Chr., si anume Panonia, Tracia si Dacia, litoralul Marii Negre si stramtorile Bosfor si Dardanele. Mai multe despre aparitia acestei harti va spune istoricul Silviu Anghel in deschiderea evenimentului. Harta aleasa va deveni, ca si pana acum, harta lunii urmatoare la MNHCV si va beneficia de o expunere aparte.
Ptolemeu, autorul alexandrin al primei descrieri sistematice a intregii lumi cunoscute, a lasat si lucrarea „Harmonik” in care prezinta teorii ale muzicii bazate pe sistemul pitagoreic al numerelor.
Concertul, inspirat si de aceasta data de istoria hartii, va cuprinde recitaluri de harpa, instrument preferat de antichitate, si va purta auditoriul pe meleagurile muzicii vechi si, in final, romantice, prin dansuri romanesti.
Vor interpreta elevi ai Liceului de Muzica „Dinu Lipatti”: Andrei Olaru – harpa si Valentin Dimitrie Simion – violoncel, coordonati de Raluca Stratulat, profesorul lor dar si una dintre cele mai cunoscute violoniste ale noului val de muzici contemporane.
Programul va cuprinde lucrari de F.M. Veracini, D. Scarlatti, B. Marcello, C. Debussy, B. Bartók.
Pentru completarea experientei, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de harta: Dacia si terasele Dunarii.
Pretul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind indrumati sa faca o rezervare din timp, locurile fiind limitate. Rezervarile se pot face la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro
Stagiunea „Cartografii sonore” este o initiativa a MNHCV si UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunitati la tine acasa” dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, program prin care tineri artisti gasesc oportunitati reale de afirmare pe scenele din Romania in cele peste 100 de concerte organizate anual. In sprijinul eforturilor de promovare si sustinere a tinerilor muzicieni s-a alaturat Banca Transilvania, prin increderea acordata antreprenoriatului din sectorul creativ.
Dupa succesul primelor evenimente, organizatorii promit in continuare sa aduca in atentia publicului o noua perspectiva inedita asupra vizitei la muzeu, in apropierea hartilor vechi, unde istorii, mentalitati, coduri estetice si alte valori ale societatilor care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire noua.
Directorul MNHCV, Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii: „LA MNHCV, publicul va gasi o colectie unica in Romania si rara in lume. Ne propunem sa devina un spatiu de intalnire al artelor, stiintelor si culturii, un centru de studiu al hartilor preferat atat de catre specialisti cat si de catre publicul larg.”
Despre Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este singura institutie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume, in general hartile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, in timp ce cartile sunt apanajul bibliotecilor.
Muzeul detine o colectie de peste 750 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romane dar si tarile Europei si alte continente; cea mai veche harta din colectie este o xilogravura (gravura in lemn) din anul 1525 ce reprezinta Europa Centrala, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei si Poloniei. Nucleul central al colectiei il constituie donatia familiei Adrian si Daniela Nastase din anul 2003, an in care a fost inaugurat Muzeul.
Gazduit intr-o cladire construita in perioada interbelica, intr-un stil ce aduce aminte de palatele venetiene de secol XV, Muzeul isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor si un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii.
Despre UCIMR
UCIMR este o organizatie non-guvernamentala de utilitate publica, dedicata muzicienilor si dansatorilor profesionisti, reunind, in prezent, circa 10.000 de membri la nivel national. In cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus in viata culturala prin coerenta si continuitatea proiectelor sale, al caror impact a contribuit la imbunatatirea conditiei artistilor romani si la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR sustine si promoveaza tinerii interpreti romani, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunitati la Tine Acasa”. Programul acorda oportunitati de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte sustinute in orase din toata tara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfectionare cu maestri internationali si concursuri in tara si in strainatate, sprijinite de institutii publice si companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a castigat in competitie deschisa zeci de finantari si sponsorizari pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori in salile de concerte si cumuleaza peste 600.000 de vizualizari in mediul online.
Aprilie 2017