Peste 5 milioane de euro au cheltuit organizatorii pentru a aduce in capitala Belgiei si a Europei sute de lucrari originale si reproduceri din colectii raspandite in intreaga lume.
Intins pe o suprafata de 3.000 de metri patrati, „labirintul” in care il cunosti pe omul, artistul, inginerul si umanistul Leonardo da Vinci ascunde cea mai mare expozitie dedicata vreodata maestrului.
„Expo Da Vinci - Un geniu European” („Da Vinci - The European Genius”) a fost deschisa in august, cu prilejul aniversarii a 50 de ani de Europa unita, si poate fi vizitata pana pe 15 martie 2008.
Zambetul Giocondei
Intr-un oras ca Bruxelles, intr-o duminica dupa-amiaza, doar in cateva locuri se aduna sute de oameni pe metrul patrat. Unul dintre acestea e intrarea laterala a Bazilicii Koekelberg, a cincea biserica din lume ca marime. Veniti din toate colturile Europei, turisti, dar si localnici infrunta cu stoicism frigul si ploaia de afara. La capatul drumului ce numara peste 300 de persoane ii asteapta Leonardo da Vinci, un european care a trait in urma cu 500 de ani, dar a carui opera continua sa fascineze.
Chiar inainte de cordonul de securitate, vizitatorul are parte de zambetul misterios al Giocondei. Din pacate nu este originalul - pictura nu paraseste Muzeul Luvru din motive de securitate -, ci doar o copie realizata in atelierul artistului.
Autoportret in sange
Expozitia se deschide cu o prezentare a omului Leonardo da Vinci, prin intermediul lucrarilor si a unor filme proiectate in sali speciale.
Artistul este „dezgolit” complet: Leonardo se naste in 1452, ca fiu nelegitim al unui om de vaza din Vinci. Viata il duce in apropierea celor mai mari familii italiene ale vremii - Medici sau Sforza - de la Florenta, la Milano sau Roma. Dupa indelungi cautari ale propriei identitati, avea sa se stinga in Franta, la Clos Luce (Amboise), unde a trait ultimii ani ai vietii sub protectia Regelui Francisc I. Pentru aceasta sectiune, organizatorii au ales singurul autoportret al artistului (in original) desenat cu sange, intre 1515 si 1516.
Omul din Vitruviu
Opera artistului - cunoscut profanilor prin „Cina cea de taina”, decriptata atat de controversat in romanul lui Dan Brown, „Codul lui Da Vinci” - este dezvaluita publicului printr-o serie de picturi celebre. „Maria Magdalena” si „Madona din grota cu stanci” sunt doar doua dintre acestea. Peisajul e intregit de sute de desene, gravuri si studii pentru „Adoratia magilor”, „Batalia de la Anghiari” sau „Cina cea de taina”.
Labirintul de la Bruxelles prezinta doar „Cina” detinuta astazi de Muzeul Abatiei Tongerlo (Belgia), una dintre cele doua copii ale operei realizate in marime naturala, pictata de un discipol al artistului.
Una dintre cele mai mari atractii ale expozitiei este, de departe, desenul descoperit in insemnarile lui Leonardo si care avea sa devina ilustratia cartii „De Divina Proportione” - cunoscuta si sub denumirea „Omul din Vitruviu”.
O colectie impresionanta de Codexuri fac dovada spiritului de observatie si a vizionarismului artistului. O hala mare, la capatul labirintului, adaposteste 45 de masinarii proiectate de Da Vinci: care de lupta, primul automobil si chiar prima schita a unei parasute.
EXCURSII
Cazare si dejun a la Leonardo
Pentru a intra in contact cu viata si opera vizionarului Leonardo, europenii platesc bani buni pe excursiile care se organizeaza la Bruxelles in aceasta perioada. Odata cu deschiderea expozitiei au fost „inventate” si „mini-excursiile Da Vinci”, care contin, pe langa biletul de intrare,si o noapte sau doua de cazare la un hotel din Bruxelles, cu mic dejun sau pensiune completa.
Preturile variaza intre 100 de euro - o noapte de cazare, vizitarea expozitiei si o harta a orasului cadou - si 750 de euro - pachetul de lux care include cazare intr-un apartament exclusivist la Windsor Hotel, transportcu limuzina pana la Bazilica, ghid personal si o copie a „Codexului” lui Da Vinci.