DACA NU NOI, CINE? @ Pavilion
Fiind aici, in era confuziei / Being Here in the Age of Confusion
09.10 - 16.11. 2014
Curated by PAVILION - journal for politics of culture
O expozitie realizata cu extrase din arhiva PAVILION, BUCHAREST BIENNALE, FREE ACADEMY, REFORMA, BUCHAREST FILM BIENNALE, PAVILION RESOURCE ROOM
Deschiderea, 09 octombrie 2014, 19.00 - 21.00 @PAVILION, str. C.A. Rosetti nr. 36 (intersectia cu str. Jean Louis Calderon)
22.00 Petrecere de aniversare a 15 ani de activitate PAVILION @CLUB CONTROL, Str. Constantin Mille nr. 4
PAVILION - proiectul inceput in 1999 care a generat intreaga activitate a organizatiei (BUCHAREST BIENNALE, FREE ACADEMY, REFORMA, BUCHAREST FILM BIENNALE, PAVILION – centru pentru arta si cultura contemporana), este o aluzie la structura temporara a artei contemporane.
WHO IF NOT WE? / DACA NU NOI, CINE? vorbeste despre 15 ani de rezistenta in campul artistic local, romanesc, despre subterfugiile luptei cu haosul birocratic, despre crearea de potentialitati in zona artei contemporane romanesti, despre plasare in campul social-politic local, despre crearea de noi perspective si directii de actiune imediata; este o expozitie care marcheaza 15 ani de existenta si rezistenta prin critica si creare de parghii de acces la cultura. Gandirea critica inseamna a intelege, a percepe critic, sau argumentativ din pozitia voastra. Pozitia voastra - pozitionarea voastra - inseamna analiza spatiului social, politic si economic unde evoluezi. Pentru o tara ''post''- (comunista, conceptuala,
moderna) este important sa intelegi istoria sa, sa o critici - in sens pozitiv sau negativ. Istoria acestui tip de habitat se afla la baza definirii si delimitarii terminologice a spatiului, si de asemenea i-a structurat misiunea: abordarea critica a imediatului.
De obicei, un pavilion este o constructie temporara, ceva intre o casa si un cort, avand un scop specific si temporar. Cea mai buna calitate a sa este functionalitatea, poate fi instalata si dezinstalata cu usurinta, poate fi mutata rapid dintr-un loc in altul, dar are potentialul sa marcheze un spatiu anume, in interiorul sau in afara pavilionului. Este o structura temporara, la fel cum revista Pavilion este o platforma temporara, pentru politica, arta si cultura contemporana.
Conceptul temporar al pavilionului se incadreaza perfect in conceptul (re-)prezentarii culturii de azi. Arta si cultura sunt dinamice, temporare, deseori in transformare, miscandu-se nu doar in spate, in fata, la stanga, la dreapta, dar si in orice alta directie. E nevoie de o structura temporara pentru a analiza cultura contemporana - trebuie sa fii rapid si dinamic, e nevoie de un mediu care este temporar precum domeniul pe care il reprezinta, dar totusi sa ramana solid. De aceea, o structura precum pavilionul poate fi utila.
Septembrie 2014