Czeslaw Milosz, romancier si poet polonez, s-a nascut pe 30 iunie 1911 in satul Szetejnie din Lituania, pe atunci parte a Imperiului tarist rus. In copilarie calatoreste mult impreuna cu parintii, dar revine in cele din urma in Rusia pentru ca tatal lui primeste ordin de incorporare in armata ruseasca.
Revolutia din octombrie 1917 devine subiect pentru cateva scrieri ale lui Czeslaw Milosz. Imaginile din acea perioada le regasim in "Valea Issei", in "Europa de familie" si in "Autoportretul indaratnic al lui Czeslaw Milosz". Si in volumele de poezii "Salvare", scris in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si "Pe malul raului", editat in 1994, poetul aduce in prim plan intamplari traite in timpul revolutiei, precum si amintiri ale anilor petrecuti "la tara", pe malul raului Niewiaża.
Absolvent al Gimnaziului "Zygmunt August" din Vilnius, Czeslaw Milosz se inscrie in 1929 la Facultatea de stiinte Umaniste a Universitatii Stefan Batory, apoi la Facultatea de Drept si stiinte Sociale. In perioada studentiei debuteaza cu poeziile "Compozitie" si "Calatorie" in paginile revistei universitare "Alma Mater Vilnensis".
Fiind unul din principalii fondatori si colaboratori ai revistei literare "Żagary", Milosz publica in paginele acesteia textele si poeziile sale. Publica prima sa carte, "Poemul despre timpul incremenit" in 1933, urmand ca anul urmator sa primeasca din partea Asociatiei Scriitorilor Profesionisti Polonezi din Vilnius, Premiul Filomatilor pentru debut literar.
Este angajat in anul 1936 la postul de radio polonez din Vilnius, iar anul urmator la postul national din Varsovia. La inceputul razboiului este trimis pe front, in calitate de reporter.
Czeslaw Milosz se remarca ca prozator in ultimul an de razboi, cand primeste premiul literar "Pion" pentru romanul "Socoteli". O antologie de poezie patriotica, "Cantecul independent", ii apare in 1942. Ii urmeaza romanul "Dobandirea puterii" si volumul de poezii "Lumina zilei". Opera scriitorului este completata de volumele: "Tratat despre Poezie", "Regele Popiel si alte versuri", "Omul printre scorpioni" (1962), "Gucio cel vrajit" (1965), etc.
Pentru ca "a ilustrat, cu o perfecta clarviziune, conditia precara a omului intr-o lume dominata de conflicte profunde", Czesław Milosz a fost distins in 1980 cu Premiul Nobel pentru Literatura. Scriitorul polonez Czeslaw Milosz a murit la Cracovia pe 14 august 2004.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro