Kaputt este marea opera a lui Malaparte, opera baroca a unui stilist de mare clasa si a unui observator sublim. In acest roman autobiografic, Malaparte ne relateaza experienta sa in calitate de corespondent de razboi pe frontul italiano-german, in perioada martie 1941-august 1943. Cartea prezinta un interes enorm prin faptul ca a aparut in 1943, asadar "la cald", fara ca autorul sa cunoasca sfarsitul razboiului. |
Este o relatare plina de cruzime, feroce, de un cinism iesit din comun, despre cel de-al doilea razboi mondial, prin care autorul ne poarta din saloanele somptuoase ale aristocratiei epocii pana pe frontul sovietic, pana la Leningrad, la Varsovia si la pogromuri. Alcatuit din sase parti, printr-o originala analogie cu animalele (caii, soarecii, cainii, pasarile, renii, mustele), Kaputt ne cufunda intr-un razboi cum rareori ne-a fost istorisit.
In fond, toata fictiunea din Kaputt nu este altceva decat o incercare de a scapa de povara faptelor vazute si traite. Egoist si arogant, sensibil si inteligent, necrutator si fantezist, Malaparte a scris cum a si trait, amestecand planurile realitatii cu acelea ale fanteziei. Din aceasta cauza, textul sau este enervant de captivant, te "calca pe nervi" si te cucereste. Cei ce-l citesc prin grila "jurnalistica" il acuza de neadevar, cei ce folosesc grila lecturii literare sunt socati de hiperrealismul sau. Cert este faptul ca Malaparte deschide un drum in literatura secolului, un drum care a dus si va duce departe - drumul literaturii documentare. (Eugen Uricaru)
Curzio Malaparte, Kaputt, Editura Nemira, Bucuresti, 2008