Primaria Targu-Jiu intentioneaza sa amenajeze curtea casei „Barbu Ganescu”, care se afla pe lista monumentelor istorice, intr-o oaza de verdeata si liniste, deschisa pentru oricine doreste sa se apropie de spiritul brancusian.
„Vom amenaja alei, pe care vor fi amplasate banci. Va fi un parc foarte frumos, cu multa verdeata. Se va intocmi un proiect, care va fi supus aprobarii Comisiei monumentelor istorice, dupa care vor fi estimate si costurile. Speram ca in acest an, parcul casei va fi deschis in totalitate publicului”, a spus Florin Carciumaru, primarul municipiului Targu-Jiu.
Imobilul se afla chiar in centrul orasului, langa Prefectura Gorj, si este folosit in prezent pe post de casa de oaspeti a Consiliului Judetean. Mai mult, conducerea Primariei Targu-Jiu doreste sa mute in casa „Barbu Ganescu” si muzeul de arta, gazduit in prezent de in fosta casa de oaspeti a PCR, situata la marginea Parcului Central din Targu-Jiu.
„Intentia noastra este sa mutam sediul Muzeului de Arta in casa in care a locuit Brancusi. Acest lucru va insemna o apropiere fata de publicul iubitor de arta”, a mai precizat Florin Carciumaru.
Constantin Brancusi a locuit in casa „Ganescu” in 1937-1938, perioada in care a lucrat la ridicarea ansamblului monumental de la Targu-Jiu. Tot aici si-a amenajat si atelierul unde tinea consfatuiri cu inginerii care lucrau la realizarea operelor sale si unde studia toate planurile si schitele acestora.
Curtea casei Ganescu este una speciala, fiind amenajata chiar de Brancusi. Aici se afla tot felul de pietre cu forme ciudate, care au fost aduse tot de marele sculptor in timpul in care locuit in casa.
Potrivit lui Iulian Camui, expert in restaurari de monumente istorice, in curtea casei „Barbu Ganescu” se mai gasesc acum doar noua dintre pietrele gasite si aduse aici de Brancusi.
Pe langa aceste piese, tot in acest loc se mai afla si patru mese facute chiar de Brancusi din pietre de moara. Valoarea acestora este recunoscuta, cele patru lucrari fiind pe lista monumentelor istorice.
Aprilie 2007