Cum a inceput adevarata poveste a medicinei occidentale? Intr-o vreme in care se credea ca bolile sunt trimise de zei ca pedeapsa, leacurile culese din natura se intalneau cu practicile magice si unii medici erau priviti ca fiinte supranaturale, intelepti care puteau sa vindece sau sa ucida dupa vrere, cine si-ar fi putut imagina ca peste multe secole medicina va insemna cu totul altceva. Intorcandu-se in timp la originile medicinei, J.C. McKeown, un fin cunoscator al antichitatii greco-romane si autorul altor pasionante culegeri de texte extrase din literatura epocii, alege acum o serie de texte despre pediatrie, chirurgie, diete si alimente, leacuri si tratamente, solutii minune si retete secrete.
Adesea bizare, mereu fascinante, aducand laolalta principii ale vindecarii ce sunt folosite si astazi (si care surprind tocmai pentru ca au fost descoperite in urma cu milenii) langa magie si practici religioase antice, aceste curiozitati ce par acum ciudate erau in Grecia si Roma antica norme. Cine si-ar fi putut imagina ca il poti contrazice pe doctor? Sau ca s-ar putea insela atunci cand iti prescrie, cu toata seriozitatea, sa iti tratezi chinuitoarele dureri de cap legandu-ti pe frunte un bandaj in care se gaseau excremente de soarece? Sau ca un sarpe mort, ucis prin strangulare, poate fi folosit ca o amuleta ce previne… amigdalita? Iar in functie de numarul de vocale din numele tau erai predispus, inca de cand il primisei, sa faci anumite boli, fiind in egala masura cu totul ferit de altele?
Acestea si multe, multe altele sunt curiozitati, ciudatenii, povesti, mituri si legende ale lumii medicale, experimente si superstitii dintr-o epoca in care erau puse bazele medicinei de astazi, oricat ar parea de indepartata acum, in care intuitia era adesea intunecata de magie, experimentul lasa locul traditiei oricat de lipsite de sens, iar nu putini dintre pacienti isi pierdeau viata din nestiinta primilor doctori. Interesant este ca in ciuda greselilor de atunci, chiar daca primii medici din lumea antica erau (firesc) atat de departe de solutiile si leacurile de mai tarziu, atunci s-au pus cu adevarat bazele unui cod etic ce este respectat si astazi, cu minime adaptari tributare vremurilor noi, esenta ramanand aceeasi. Medicul ajungea sa fie venerat, respectat, temut chiar ca un cunoscator al secretelor corpului uman si al naturii, un filosof al misterelor vindecarii, pe care cu siguranta ca zeii il ajutau (atunci cand salva bolnavul) si devenea adesea o celebritatea locala si un sef de scoala privit cu admiratie si chiar dragoste de discipolii sai. Incepeau repede sa circule mituri si legende despre puterile lor, fara ca publicul larg sa stie ca atunci doctorii insisi erau adesea la fel de nestiutori si pierduti ca toti ceilalti.
J. C. McKeown, Curiozitati medicale, editura All