Iluminismul, miscare ideologica si filosofica cu importante consecinte culturale, sociale si politice s-a manifestat in intreaga Europa a secolului XVIII. Iluminismul romanesc se identifica in mare masura cu Scoala Ardeleana si cu reverberatiile ei transcarpatice. Acest curent a stat in serviciul idealului national, la a carui fundamentare a contribuit hotarator, prin demersul la istorie, la istoria limbii si poporului.
Printre trasaturile distinctive ale iluminismului romanesc putem enumera: lipsa anticlericalismului, pentru ca Biserica avea un rol primordial in viata publica si asigura servicii sociale indispensabile; laicizarea treptata a culturii simultana unei miscari de renastere spirituala sub obladuirea lui Paisie Velicicovschi, totusi Biserica cedeaza rolul de conducere intelectuala; prezenta religiei in scrierile laice, dar mai mult ca o formalitate, deoarece se milita pentru primatul ratiunii si antropocentrism.
In Tarile Romane iluminismul s-a manifestat cu intarziere datorita dominatiei straine si feudalismului autohton. Intelectualitatea secolului al XVIII-lea se preocupa si de legarea trecutului cu prezentul, fiind atrasa din ce in ce mai mult de ideea de natiune. Constiinta etnica era in curs de definire, desi nu s-a realizat o doctrina coerenta asupra natiunii si independentei acesteia.
Izvoarele acesteia erau traditia bizantin-ortodoxa si originea romana, ultima componenta capatand un rol tot mai pregnant in lupta pentru stimularea renasterii nationale si implinirea revendicarilor politice. Chesarie din Ramnic, Naum Ramniceanu sau Dinicu Golescu considerau originile romane o modalitate de reintegrare in istoria europeana si contrastau vremurile glorioase cu prezentul fanariot decadent. Principalii mentori ai epocii de tranzitie din Transilvania au fost: Samuil Micu, Gheorghe Sincai, Petru Maior si Ioan Budai Deleanu.
Invatamantul a contribuit si el la raspandirea ideilor iluministe. Academiile domnesti,intemeiate inTara Romaneasca intre1678-1688, in Moldova la 1707, au reprezentat intr-adevar un insemnat focar de cultura al Rasaritului ortodox. O alta forma de manifestare aspiritului iluminist a fost interesul pentru tiparirea de carti. Cea mai reprezentativa opera realizata in spirit iluminist este epopeea eroicomica Tiganiada de I.Budai-Deleanu.
Scoala Ardeleana a pus in miscare un amplu proces de afirmare nationala si culturala a romanilor din Transilvania in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX -lea. Carturarii acestui curent au adus argumente stiintifice pentru afirmarea drepturilor romanilor din Transilvania. Activitatea lor stiintifica s-a manifestat pe mai multe planuri: istoric, lingvistic, filosofic, literar.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.