Potrivit declaratiei ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, sumele donate sunt sume deductibile, se vor scadea din profitul declarat de persoanele juridice sau din impozitul pe venit pentru persoanele fizice care desfasoara activitati independente.
Foto - Mediafax
Cumintenia Pamantului. O sculptura realizata in 1907 de Brancusi, intr-un bloc de piatra pe care il gasise in catacombele Parisului. La fel de enigmatica precum numele ales de sculptor, care o prezenta ca o incercare de a “atinge vechimea, arhaicul. (…) ceea ce este cu mult mai adanc .. femeia”. Era acelasi an in care Constantin Brancusi va termina alte doua compozitii esentiale pentru creatia sa, Rugaciunea si Sarutul. Va soca prin inedit inca de la inceput, iar cand a fost in sfarsit expusa la Muzeul National de Arta, in 1910, publicul si specialistii au primit-o cu retinere. Trei ani mai tarziu acelasi Brancusi pleca in America, pentru a participa la Armory Show. Ca o dovada ca arta sa era un adevarat soc vizual, dificil de acceptat si inteles, la intrarea in SUA sculpturile sale au fost evaluate ca banale obiecte de tinichigerie, dupa valoarea si greutatea metalului, fara ca cineva sa creada ca sunt opere de arta. Si inca unele care vor ajunge peste decenii la preturi fabuloase.
Sculptura Cumintenia Pamantului a fost cumparata in 1911 chiar de la Brancusi de Gheorghe Romascu, inginer si colectionar de arta, prieten apropiat al artistului. Ramane in posesia familiei pana in 1957, cand, la fel cum s-a intamplat si altor colectionari, sculptura este confiscata abuziv de conducerea Muzeului de Arta (Romascu insusi va fi arestat) si abia dupa o jumatate de veac si un proces indelungat va fi, intr-un final, retrocedata familiei Romascu in 2012. In prezent, asteptand ziua in care va intra in proprietatea statului roman, Cumintenia Pamantului este expusa la Muzeul National Cotroceni, in anticamera dormitorului Reginei Maria.
Lucrarea a fost prezentata in 2014 in cadrul expozitie “Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display”, organizata de Artmark la Bucuresti. In vara aceluiasi an un studiu al lucrarii Sarutul s-a vandut in iulie, la Christie's New York, pentru 5.4 milioane de euro.
A.L.
Aprilie 2016