The Beatles - dupa ce au cantat sub mai multe nume (The Quarrymen, Beatals, Silver Beetles) s-a ajuns pana la urma la versiunea astazi devenita un mit. Amuzant pare astazi ca "vinovatul" pentru schimbare ar fi fost Stuart Sutcliffe, pentru o vreme parte din ceea ce va deveni Fab Four, care a ales Beatals ca un omagiu adus lui Buddy Holly, unul dintre cantaretii sai preferati, si trupei sale The Crickets.
Black Sabbath - inspiratia a fost filmul omonim din 1963, un horror regizat de Mario Bava, iar componentii formatiei numite pe atunci Earth (nu erau singurii cu aceasta titulatura) l-au adoptat, nu lipsiti de umor, fascinati de ideea ca publicul va plati pentru a fi inspaimantat. Restul este deja legenda.
Depeche Mode - de la Composition of Sound s-a ajuns la Depeche Mode dupa ce Martin Lee Gore s-a inspirat de la titlul unei reviste frantuzesti de moda.
Dream Theater - oricat ar suna de poetic, era numele unui cinematograf din Monterey, California, SUA. Dar a functionat.
Earth, Wind & Fire - Maurice White, liderul trupei, era pasionat de astrologie, si cum era in zodia Sagetatorului a ales aceasta titulata deoarece, potrivit interpretarii clasice, acest semn este unul de foc, cu elemente de pamant si aer. Sigur, explicatia data de specialisti este mult mai complicata, insa intelesurile ezoterice s-au potrivit perfect muzicii.
Foo Fighters - pentru piese pline de energie aceasta denumire s-a potrivit neasteptat de bine, fiind de fapt folosita de pilotii aliati in cel de al Doilea Razboi Mondial pentru a descrie fenomene misterioase sau aparitii ale unor OZN-uri.
Jethro Tull - dupa ce si-au schimbat denumirea in repetate randuri in anii de inceput, pentru a putea canta cat mai des in cluburile londoneze ale vremii, membrii trupei s-au hotarat pana la urma sa ramana la Jethro Tull, numele unui celebru specialist in agricultura din veacul al XVIII-lea, inventatorul mai multor tehnici si procedee repede preluate de toata lumea.
KISS - daca primul tobar al formatiei cantase inainte in trupa Lips, intr-o discutie cu noii sai colegi, Paul Stanley a propus ceva inrudit, si denumirea simpla, usor de retinut, a fost repede adoptata.
Led Zeppelin - o referinta la prabusirea zepelinului Hindenburg, dar si o previziune nu lipsita de umor ca viitoarea formatie va inregistra un esec cumplit, prabusindu-se ca un balon de plumb (lead). Grafia incorecta a fost aleasa pentru ca nimeni sa nu se intrebe cum se pronunta.
Marillion - fani ai celebrului J.R.R. Tolkien, muzicienii au cantat initial ca Silmarillion, numele unuia dintre romanele celui care a creat universul fascinant din Stapanul Inelelor. Mai tarziu, in buna masura pentru a evita potentiale probleme de copyright, dar si pentru ca suna mai bine, s-a ajuns la versiunea prescurtata.
Nirvana - Kurt Cobain a ales simplu, dupa ce folosisera Ted, Ed, Fred sau Throat Oyster. Conceptul budist i s-a parut cel mai potrivit pentru formatia sa, un simbol al perfectiunii si al detasarii de suferinta.
Pink Floyd - Syd Barrett, tragicul lider din perioada de inceput a trupei, a gasit titulatura perfecta combinand numele a doi muzicieni de blues care ii placeau in mod deosebit: Pink Anderson si Floyd Council. Pentru o vreme au aparut pe scena ca The Pink Floyd Sound.
Queen - dupa ce toti cei patru membri facusera parte din alte formatii si proiecte, mult mai putin cunoscute, in final Freddie Mercury a fost cel care a ales numele care ii va transforma in legende ale muzicii. Dincolo de alte interpretari mai mult sau mai putin inspirate muzicianul spunea intr-un interviu ca a fost simplu de ales: era doar un nume, dar unul de impact, regal, puternic si usor de retinut. Si mai ales deschis mai multor interpretari. Si nu a fost nevoie de prea multe discutii pana cand ceilalti trei membri sa il accepte.
The Rolling Stones - sursa de inspiratie a fost o piesa Muddy Waters, Rollin' Stone.
Rush - chiar inainte de un concert trupa avea nevoie de un nume, asa ca graba a adus si solutia.
Smashing Pumpkins - Billy Corgan a fost mereu evaziv cand a venit vorba in interviuri despre originea ineditei denumiri, sustinand ca a ales-o cu mult inainte ca trupa sa se infiinteze si pur si simplu i s-a parut amuzanta. Daca exista un alt motiv singurul care l-ar putea cunoaste ramane Corgan.
Tangerine Dream - cu un pic mai multa atentie numele trupei ar fi fost un pic diferit, deoarece este inspirat de o piesa Beatles, Lucy in the Sky with Diamonds. Mai precis de un vers in care apar cuvintele "tangerine trees", dar care au fost inteles de muzicienii germani ca "tangerine dreams". O greseala norocoasa, cu siguranta, pentru ca suna mult mai bine in versiunea eronata.
Uriah Heep - cu siguranta Dickens este important pentru membrii trupei, pentru ca acesta este un celebru personaj din romanul David Copperfield.
Van Halen - au pornit la drum ca Mammoth, fara sa stie ca nu sunt singura formatie cu acest nume, fie el si prea putin inspirat. Schimbarea a venit simplu, de la numele chitaristului Eddie Van Halen si bateristului Ale Van Halen.
Yes - uneori pare ca cea mai grea parte din istoria unei trupe de legenda este sa gaseasca numele. Simplu, de impact, usor de retinut, original. In acest caz trupa tot nu avea un nume inainte sa urce pentru prima oara pe scena, asa ca au ales, in disperare de cauza, o solutie de moment. Fara sa stie ca va fi departe, foarte departe de provizorat.
Foto: billboard.com, nme.com, pinkfloydexhibition.com, yesworld.com