La Targul Gaudeamus, recent incheiat, cartea psihologului Peter Collett, publicata de Editura Trei, s-a vandut in aproape 1.000 de exemplare. Dupa ce prima aparitie editoriala a britanicului in Romania, `Cartea gesturilor`, publicata anul trecut, s-a vandut in peste 30.000 de exemplare, cititorii l-au luat cu asalt pe autor dupa lansarea de sambata, de la targul de carte, unde l-au retinut aproape trei ore ca sa le dea autografe.
Scrisa cu mult umor, dar si cu rigurozitate, cartea lui Collett isi pune cititorii in garda, ajutandu-i totodata sa inteleaga formulele de adresare, glumele si chiar injuraturile celorlalti europeni.
BANCURILE. Parerile pe care grupurile etnice le au unele despre altele sunt deseori continute de glumele pe care si le arunca reciproc. Acestea pot acoperi subiecte ca inteligenta, increderea si preferintele sexuale. (...)
Urmatoarea gluma (...) arata cum francezii, germanii, englezii si evreii au diferite grade de intelegere a bancurilor: `Cand un francez aude o gluma, rade intotdeauna de trei ori: mai intai cand o aude, apoi cand i-o explici si a treia oara, cand in sfarsit o intelege. Asta pentru ca francezului ii place sa rada. Cand ii spui o gluma unui englez, el rade de doua ori, o data cand i-o spui, iar a doua oara cand i-o explici. N-o s-o inteleaga niciodata, caci este prea morocanos.
Cand ii spui o gluma unui german, rade o singura data, cand i-o spui. Nu te va lasa sa i-o explici, caci este prea arogant. Desi nemtii nu au simtul umorului. Cand ii spui gluma unui evreu, te intrerupe inainte s-o termini. Mai intai ca o stie deja. Al doilea, n-o spui cum trebuie. In cele din urma ti-o va spune el asa cum ar fi trebuit spusa`.
SARUTUL. Nu incape nicio indoiala ca francezii se afla in primul esalon al Europei la capitolul sarut, in timp ce britanicii sunt undeva la urma. Totusi, a existat o vreme in care rolurile erau inversate, mai exact pe cand francezii treceau drept niste oameni retrasi, iar englezii drept cei mai strasnici pupaciosi ai Europei. (...)
In timpul secolului al XVI-lea, (la englezi - n.r.) intalnirile intre persoane de sex opus (...) (erau) insotite din plin de contacte fizice, dintre care unele ni se par astazi extrem de familiare. In afara de sarut mai exista o conventie care le permitea barbatilor sa atinga sanii femeilor in semn de binete, daca erau apropiati, iar ea, tanara si nemaritata. Faptul ca tinerele femei isi aratau mai mult sanii decat o fac astazi usura cu mult aceasta practica, dar pentru ca, de obicei, erau si rudele de fata, atingerea sanilor nu trebuia sa aiba un caracter erotic.
LA VOLAN. In Marea Britanie, nu e un lucru neobisnuit ca masinile aflate pe bulevard sa le faca loc celor care vin de pe o strada laterala. (...). In tari ca Spania, Italia si Grecia, unei masini care incearca sa iasa de pe o strada laterala cu greu i se permite asta - doar daca se intampla ca la volan sa se afle o femeie atragatoare sau daca soferul reuseste sa-i faca semn unuia dintre cei aflati la volanul masinilor care deja circula pe bulevard. Altminteri, singurul mod in care poti patrunde pe o strada principala este sa inaintezi incet, pana cand una dintre masini este obligata sa-ti faca loc.
Carte de vizita
Psiho-TV: de la Oxford la `Big Brother`
Peter Collett, doctor al Universitatii din Oxford, a facut studii psihologice experimentale axate pe studierea limbajului trupului si a comportamentului celor surprinsi pe micul ecran. Printre experimentele sale s-a numarat si instalarea de camere video in locuintele unor oameni pentru a-i observa cat mai bine.
De aici si pana la a deveni psihologul de la `Big Brother` n-a fost decat un pas. Cand emisiunea s-a lansat in Marea Britanie, el a devenit psiholog consultant pentru postul de televiziune Channel 4, unde era difuzata. Acum el realizeaza aici emisiunea `Body Talk`, bazata
pe `Cartea gesturilor`.
Catalina George