vineri, 2 martie 2018, ora 18:00
vernisajul expozitiei ”Locuinta interbelica in Sectorul 3”, care va avea loc la Palatul Sutu (bdul Bratianu, nr. 2).
Expozitia de fotografie de arhitectura propusa de Sucursala sectorului 3 a Uniunii Arhitectilor din Romania doreste sa puna in valoare identitatea culturala si istorica locala, prin prezentarea unor edificii cu functiunea de locuire, lucrari reprezentative pentru arhitectura modernista a Capitalei, blockhaus-uri sau vile, realizate in sectorul 3 in perioada interbelica.
Modernismul bucurestean, diferit de cel european prin folosirea esteticii Art Deco, a castigat, in perioada interbelica, adeziunea clientelei burgheze prospere de industriasi si liber-profesionisti, dar si a micilor comercianti si meseriasi, care si-au aflat in aceasta arhitectura propriul mod de expresie. Astfel, pe langa edificiile interbelice realizate pe marile bulevarde bucurestene, au aparut insertii si mici ansambluri moderne cu 1-2 niveluri, ele fiind (alaturi de edificiile realizate in stil national) caracteristice arhitecturii bucurestene din acea perioada. In Bucuresti exista strazi sau zone intregi unde aceasta arhitectura este predominanta.
Expozitia prezinta o „colectie” de imobile de locuinte („de raport”) cu regim mic sau mediu de inaltime (de la doua pana la sase niveluri), cu maximum 3 apartamente pe nivel, situate in zona centrala a orasului, pe teritoriul actual al sectorului 3.
Zona studiata reprezinta o ramasita din ceea ce a fost candva cartierul care se desfasura pe malul stang al Dambovitei si care a scapat partial de demolarile anilor ’80. Strazile care sunt incluse in aceasta expozitie sunt: Calea Calarasilor, strazile Romulus, Remus, Filibiu, Maximilian Popper, Parfumului, Olteni, Iuliu Valaori, Ionescu Gion, Bd. Hristo Botev etc. Zona inca pastreaza amintirea mahalalelor bucurestene autentice, in care regasim atmosfera perioadei interbelice, cand diversitatea etnica, arhitecturala si urbanistica a Capitalei compunea un spectacol autentic.
Multe dintre constructiile prezentate sunt pe lista monumentelor istorice sau situate in zone construite protejate, iar arhitectii care le-au proiectat sunt nume reprezentative pentru arhitectura interbelica: Marcel Iancu, Jean Monda, Isak Mahler, Victor Asquini, Leon A. Hirsch, Boris Zilberman, Ion I. Berindey etc.
Majoritatea cladirilor se incadreaza in curentul Art Deco, care s-a manifestat si in Romania, incepand din deceniul al treilea al secolului XX, ca o expresie a modernitatii, preferata de societatea romaneasca, careia Stilul International nu i se potrivea. Desi incadrarea lor stilistica nu este unica, amprenta Art Deco este vizibila la aceste imobile cu apartamente – atat in compozitia volumetrica, in articularea elementelor de suprafata, in grafismul profilaturii si al compozitiilor ornamentale, in jocul de materiale si texturi.
Este bine de stiut ca cele mai multe dintre lucrarile prezentate au nevoie de consolidare si restaurare pentru a fi repuse in valoare. Procesul de degradare si distrugere, care afecteaza multe cladiri de patrimoniu din Bucuresti, poate fi oprit prin mai multe metode, una dintre ele fiind difuzarea de informatie catre autoritati, specialisti, public.
Expozitia va putea fi vizitata pana la data de 31 martie 2018.
Va invitam sa vizitati si celelalte expozitii deschise la Muzeul Municipiului Bucuresti:
Palatul Sutu – Bd. I.C. Bratianu nr. 2 (marti – duminica, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
– Expozitia permanenta „Timpul Orasului”;
– Expozitia temporara „Fizionomii unificatoare. Toti in unu – povestea unui proiect de tara”, 17 noiembrie 2017 – 28 februarie 2019;
– Expozitia temporara „Bucuresti – de la urbea patriarhala la capitala marilor infaptuiri”, 20 septembrie 2017 – 23 septembrie 2018;
– Expozitia temporara „Vindecari Miraculoase – Marius Bunescu”, 14 decembrie – 17 iunie 2018;
Casa Filipescu – Cesianu – Calea Victoriei nr. 151 (miercuri – duminica, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
– Expozitia permanenta „Muzeul Varstelor – de la copilarie la senectute”;
– Expozitia permanenta „in apropierea sfintilor. Frescele de la Manastirea Vacaresti dupa 40 de ani”;
– Expozitia „Zeite si samani in credintele stravechi. Plastica antropozoomorfa – de la arta la identitate”, 11 august 2017 – 30 iulie 2018;
Muzeul Nicolae Minovici – Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1 (miercuri – duminica, 10.00 – 18.00)
– Expozitia permanenta „Vila Dr. Nicolae Minovici. Restitutio” aduce in fata publicului colectia de obiecte de arta populara a doctorului Nicolae Minovici, intregind, in ceramica, piese de mobilier, costume si pictura, o imagine a Romaniei de la inceputul secolului XX;
Muzeul Theodor Aman – Str. C.A. Rosetti nr. 8 (miercuri – duminica, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu – Storck – Str. Vasile Alecsandri nr. 16 (miercuri – duminica, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
Colectia de Arta „Ligia si Pompiliu Macovei” – Str. 11 iunie nr. 38 (marti – duminica, 10.00 – 18.00 – ultima intrare 17.30)
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Bd. Lascar Catargiu nr. 21 (miercuri 10.00 – 18.00, joi, vineri, sambata 10.00 – 21.15, duminica 10.00 – 18.00)
– Expozitia permanenta „Descoperim impreuna Universul: expozitie de astronomie”.
Evenimente organizate de Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul Municipiului Bucuresti.