inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cum sa traiesti ca un rege la Paris

2 Comentarii




 



Cum sa traiesti ca un rege la Paris


 


Parisul fascineaza nu doar prin istoria sa, dar  exista si temuta legenda - cel putin pentru turisti : aici totul este foarte scump. Oare chiar asa sa fie ? Un prim pas ar fi un picnic parizian perfect, care poate sa fie destul de ieftin : o paine-bagheta (un dolar), ceva Camembert (2,50 dolari), o sticla Bordeaux, nu chiar de colectie (cinci dolari). Destul de putin, daca nu mai punem la socoteala drumul, cosul si patura. Cel mai bun loc al fi parcul de langa celebrul Turn Eiffel, unde va puteti bucura de o priveliste impresionanta, intinsi pe iarba si bucurandu-va de un meniu simplu, dar atat de "francais". Parisul ofera tot ceea ce un turist foarte bogat si-ar putea dori pentru o vacanta de neuitat. Dar in acelasi timp o buna parte din atractiile culturale si din farmecul Parisului pot fi gustate fara nici un ban sau la un pret foarte scazut, accesibil aproape oricui. Exista mai multe "trucuri" pentru cei care isi doresc un concediu deosebit fara a-si transforma bugetul intr-o amintire.


 


 La Opera se pot gasi locuri ieftine, muzeele ofera reduceri generoase pasionatilor de arta, bisericile organizeaza concerte de muzica clasica la care intrarea este libera, iar cei care doresc sa urce in Turnul Eiffel vor fi surprinsi sa vada ca se poate si pe scari in locul liftului -in definitiv asa veti scapa mai usor de kilogramele acumulate. Pentru o suma de cel mult 20 de dolari veti putea sa va distrati suficient pentru a avea ce povesti prietenilor si pentru a va aminti mereu cu placere de acesta calatorie.


Incepeti printr-o plimbare. Hoinariti in voie prin fabuloasele Gradini Luxembourg sau prin Place des Vosges, odinioara cea mai veche piata din Paris, astazi o superba gradina, aflata chiar langa cartierul Marais, celebru pentru galeriile de arta si micile magazine.


parc


Totul este sa aveti timp, energie si incaltaminte confortabila pentru acest oras fascinant, plin de parcuri si monumente, cladiri cu o arhitectura uluitoare si mici localuri. Evitati metroul, pentru ca in acest fel veti pierde foarte mult, si alegeti transportul in comun, care este ieftin si de buna calitate. Puteti sa luati un bilet pentru aproape doi dolari sau un abonament de zece calatorii pentru 13 dolari, o adevarata afacere. Puteti sa luati un abonament pentru o intreaga zi - Carte Mobilis -  pentru 6,70 dolari sau unul pentru toata saptamana - Carte Hebdomadaire - cu 20 de dolari. Poate ca este cel mai scump, dar este si cel mai convenabil, pentru ca veti putea calatori astfel pretutindeni.


 


Cei care au venit atrasi de faima de centru cultural a Parisului nu vor fi cu siguranta dezamagiti. Cel mai simplu pentru acestia este sa cumpere un permis de acces pentru muzee si monumente, disponibil chiar si la ghiseele din statiile de metrou, cu care puteti vizita 70 dintre centrele de atractie ale capitalei franceze. Mai mult, cu acest card-minune nici nu va mai trebui sa stati la cozi, totul pentru 22 de dolari. Mai puteti cumpara un "Pasaport pentru Orasul Paris", pentru 6,20 dolari, in fapt o brosura plina de cupoane de reduceri pentru muzee, in valoare de 370 de dolari. O adevarata afacere, mai ales ca puteti cu aceste cupoane sa faceti plimbari pe Sena cu vaporase, sa participati la tururi ale orasului cu autobuzul, sa intrati in renumite cabarete si cluburi de noapte, totul pentru un pret redus considerabil.


 


Pentru cei isi doresc sa vada cu adevarat Parisul de sus, Turnul Eiffel este singura optiune demna de luat in seama. Daca nu va doriti sa ajungeti la ultimul nivel, pentru care veti plati aproape 14 dolari, pentru a nu mai vorbi de cozile interminabile, urcati pana la a doua platforma, care este suficient de sus, si unde puteti ajunge pe scari pentru 4,70 dolari. Chiar daca va trebui sa urcati 704 trepte, merita efortul, altfel alegeti liftul pentru 9,30 dolari. Nu va doriti sa platiti nimic ? Atunci urcati treptele de la Sacre Coeur din Montmartre.


tour eiffel


Dar dupa atata drum cu siguranta trebuie sa si mancati undeva si aveti nenumarate optiuni. Cumparati ghidul Michelin si orientati-va dupa numarul de stele pe care il are fiecare local, fara sa uitati ca in timpul zilei un meniu standard este cel mai ieftin. Dar de regula trebuie sa faceti rezervari, localurile prezentate in ghid fiind mai mereu aglomerate. Daca renuntati la ideea de restaurant cumparati un sendvis de la orice "boulangerie" sau o clatita pariziana de la orice chiosc stradal. Din magazinele mai mari va puteti cumpara tot ceea ce va doriti pentru un picnic. Pentru cina este momentul sa cunoasteti bucataria oferita de minoritatile etnice din Paris, majoritatea provenind din fostele colonii ale vechiului Imperiu. Puteti gasi cuscus din Africa de Nord, supe delicioase vietnameze, specialitati din Senegal. Cautati astfel de localuri in partea de nord-est a orasului, in Belleville, sau cautati ceva asiatic in Chinatown, in apropiere de statia de metrou Porte d'Ivry. Poate preferati un meniu frantuzesc, asa ca veti merge in cartiere precum Cartierul Latin, Montmartre, St. Germain des Pres,  Marais, Bastille, unde veti gasi meniuri afisate la fereastra localului. Este mai bine sa alegeti o braserie in locul unui bistro : preturile sunt mai mici, iar felurile de mancare sunt specific frantuzesti. Mai mult, vi se ofera mai multe feluri de vin. Dar cel mai bine este sa luati vinuri frantuzesti de la magazin, pentru ca preturile sunt mult mai mari in restaurante. Nu ratati sa ajungeti la Pont des Arts, podul care leaga Cartierul Latin de Luvru, locul preferat pentru relaxare de indragostiti si parizienii care nu se pot satura de imaginea apusului peste Sena.


 


Dar poate ca doriti o seara eleganta si culturala, chiar daca nu sunteti imbracat potrivit. Daca asa stau lucrurile puteti merge la opera, unde in prezent va puteti imbraca si mai comod, cum ii sta bine unui turist.  La Opera Bastille locurile ieftine, in picioare,  sunt doar 6,20 dolari, dar sunt vanate de pasionati, asa ca pregatiti-va sa stati la coada. Altfel puteti lua un loc la balcon pentru 11 dolari. La Garnier Opera un loc la balcon va costa doar 8,70 dolari. Daca doriti sa aflati toate programele - film, muzica, teatru, expozitii - cumparati revista Pariscope de la orice chiosc. Aici puteti gasi si concertele gratuite de muzica clasica organizate la biserici si catedrale, mai ales la sfarsit de saptamana.


opera bastille


Muzeele ofera la randul lor nenumarate reduceri, cele mai importante oferind accesul gratuit pentru copiii sub 18 ani. La Luvru biletul costa 10,50 dolari, dar miercuri si vineri, dupa ora sase pretul este putin sub 8 dolari, muzeul fiind deschis pana tarziu. La celebrul Musee d'Orsay, unde puteti admira colectii de lucrari impresioniste, pretul de intrare este de 9,30 dolari, fiind redus duminica si in fiecare zi dupa ora 16, cu doar doua ore inainte de ora inchiderii.


 


Pentru cei care prefera un muzeul in aer liber destinatia ideala este Musee Rodin, unde puteti intra pentru 1,25 dolari in gradinile care, printre copaci si tufisuri, gazduiesc unele dintre cele mai importante creatii ale artistului, intre care cele in bronz ca Ganditorul sau Portile Iadului. Pentru a intra in muzeul propriu-zis veti plati 6,20 dolari. Foarte asteptata a fost si redeschiderea Grand Palais, sala centrala fiind din nou deschisa publicului dupa o renovare ampla care a durat 12 ani, in cursul careia a fost refacuta cupola din otel si sticla. Proiectul a costat 124 de milioane de dolari si Grand Palais a redevenit un centru cultural pentru festivaluri, expozitii si prezentari de moda.



 


 


 


 

 

Voteaza


Pe acelasi subiect: Camembert | Cartierul Latin | Montmartre
Comentarii 2 comentarii
Yoiber

Poate că avem cu toții nevoie din ce2nd een ce2nd de atfsel de „exerciții de libertate” cu ate2t mai mult cu ce2t trăim eentr-o lume een care libertatea este adesea prost eențeleasă, eentr-o lume een care valorile eeși fac uneori cu greu loc printre non-valori care ne copleșesc existența eentr-un fel sau altul.Bravo pentru inițiativă și pentru rezultate! Eu i-am văzut pe cei de la Allegro Debate (nu știu dacă atunci se numeau așa) anul trecut, la o altă activitate din școală. Mi-a plăcut curajul lor de a-și argumenta ideile și, mai ales, seriozitatea cu care s-au implicat een jocul dezbaterii een sine. Ce minunat ar fi dacă ne-am eente2lni mai des cu acest gen de dialog eentre tineri Felicitări pentru activitate și ce2t mai multe argumente pentru moțiunile viitoare!

0 2012 reply
0 0
alex

parisul are cel mai mare numar de turisti/vizitatori din toata europa dar pe buna dreptate pentru ca are ce arata...:))

0 2010 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Destinatii pe meridiane
Muzeul Louis de Funes
Muzeul Louis de Funes

A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe ...

Acasa la August Macke
Acasa la August Macke

In 1911 pictorul expresionist August Macke (unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai acestui curent) se muta intr-o noua locuinta in orasul Bonn din Germania. Era un alt capitol in viata unui ...

Acasa la Cezanne in Aix en Provence
Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence

In toamna anului 1901 Paul Cezanne putea in sfarsit sa isi cumpere atelierul la care visase de multa vreme, si unde altundeva decat in Aix-en-Provence, mica asezare care devenise cu adevarat acasa, ar ...

Mozart la Brno
Mozart la Brno

Cel putin la o privire superficiala monumentul modernist (cu tuse chiar suprarealiste) nu pare sa aiba nimic in comun cu imaginea sau cu viata compozitorului de geniu cu un destin tragic, insa una ...

Cea mai mica statuie din Stockholm
Cea mai mica statuie din Stockholm

In curtea unei biserici din partea veche a orasului Stockholm trecatorii pot sa vada o mica statuie metalica, un baietel asezat pe o banca, tinandu-si picioarele intinse si privind undeva sus, foarte ...

Guedelon un castel medieval in constructie
Guedelon, un castel medieval in constructie

Vechimea, arhitectura si semnificatia istorica plaseaza castelele in categoria celor mai fascinante obiective turistice din lume. Franta, un stat pretutindeni cunoscut pentru monumente de tip " ...

Starchiojd un sat vechi muntenesc
Starchiojd, un sat vechi muntenesc

Comuna Starchiojd este situata in extremitatea nord-estica a judetului Prahova, la 55 km de municipiul Ploiesti si la 25 km de cel mai apropiat oras, Valenii de Munte. Nu este o destinatie consacrata, ...

Bobosevo Bulgaria
Bobosevo, Bulgaria

Situat in partea de vest a Bulgariei, la aproximativ 75 km sud de capitala Sofia, orasul Bobosevo se gaseste in fertila vale a raului Struma, si multi dintre cei care ajung aici sunt atrasi atat de ...

Liubliana (Ljubljana) - Slovenia

Capitala Sloveniei, cel mai mare oras din tara si centrul istoric, politic, economic si cultural, Liubliana este si unul dintre cele mai interesante orase europene si o destinatie turistica foarte ...

Bolearovo Bulgaria
Bolearovo, Bulgaria

Mic oras din regiunea Iambol, la mica distanta de granita cu Turcia, Bolearovo avea in 2011 putin peste 1200 de locuitori. Devenita oras in 1974, localitatea a fost initial proprietatea unui pasa ...

Cipru
Cipru

Cipru este atat pentru turistii fideli cat si pentru cei care vin pentru prima oara aici o insula plina de farmec, o destinatie care ofera sansa unei vacante de vis, insorita si mangaiata de briza, ...

Burj Dubai Burj Khalifa cea mai inalta cladire din lume
Burj Dubai-Burj Khalifa, cea mai inalta cladire din lume

Dubai, centru financiar important in Emiratele Arabe, este interesant si din punct de vedere turistic si atrage numerosi turisti si celebritati de pe intreg globul. Impresioneaza aici arhitectura ...

New York Grand Central Terminal o cladire monument
New York. Grand Central Terminal, o cladire monument.

Terminalul monument numit Grand Central a fost construit in perioada de glorie a transportului feroviar, intre anii 1903 - 1913, pentru compania Harlem & New York. Cladirea este una construita ...

Irlanda

Irlanda este una dintre tarile care imbina in chip fericit istoria, traditiile si romantismul. Tara este alcatuita din Republica Irlanda, cu 26 de comitate si Irlanda de Nord - sase comitate, fiind ...

Bali insula zeilor relaxarii si bunastarii sufletesti
Bali, insula zeilor, relaxarii si bunastarii sufletesti

Insula Bali este cunoscuta in intreaga lume ca fiind o insula a zeilor, a celor o mie de temple sau pur si simplu o insula a raiului. Insula Bali este amplasata strategic si are munti, vai, lacuri, ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline