Cum sa traiesti ca un rege la Paris
Parisul fascineaza nu doar prin istoria sa, dar exista si temuta legenda - cel putin pentru turisti : aici totul este foarte scump. Oare chiar asa sa fie ? Un prim pas ar fi un picnic parizian perfect, care poate sa fie destul de ieftin : o paine-bagheta (un dolar), ceva Camembert (2,50 dolari), o sticla Bordeaux, nu chiar de colectie (cinci dolari). Destul de putin, daca nu mai punem la socoteala drumul, cosul si patura. Cel mai bun loc al fi parcul de langa celebrul Turn Eiffel, unde va puteti bucura de o priveliste impresionanta, intinsi pe iarba si bucurandu-va de un meniu simplu, dar atat de "francais". Parisul ofera tot ceea ce un turist foarte bogat si-ar putea dori pentru o vacanta de neuitat. Dar in acelasi timp o buna parte din atractiile culturale si din farmecul Parisului pot fi gustate fara nici un ban sau la un pret foarte scazut, accesibil aproape oricui. Exista mai multe "trucuri" pentru cei care isi doresc un concediu deosebit fara a-si transforma bugetul intr-o amintire.
La Opera se pot gasi locuri ieftine, muzeele ofera reduceri generoase pasionatilor de arta, bisericile organizeaza concerte de muzica clasica la care intrarea este libera, iar cei care doresc sa urce in Turnul Eiffel vor fi surprinsi sa vada ca se poate si pe scari in locul liftului -in definitiv asa veti scapa mai usor de kilogramele acumulate. Pentru o suma de cel mult 20 de dolari veti putea sa va distrati suficient pentru a avea ce povesti prietenilor si pentru a va aminti mereu cu placere de acesta calatorie.
Incepeti printr-o plimbare. Hoinariti in voie prin fabuloasele Gradini Luxembourg sau prin Place des Vosges, odinioara cea mai veche piata din Paris, astazi o superba gradina, aflata chiar langa cartierul Marais, celebru pentru galeriile de arta si micile magazine.
Totul este sa aveti timp, energie si incaltaminte confortabila pentru acest oras fascinant, plin de parcuri si monumente, cladiri cu o arhitectura uluitoare si mici localuri. Evitati metroul, pentru ca in acest fel veti pierde foarte mult, si alegeti transportul in comun, care este ieftin si de buna calitate. Puteti sa luati un bilet pentru aproape doi dolari sau un abonament de zece calatorii pentru 13 dolari, o adevarata afacere. Puteti sa luati un abonament pentru o intreaga zi - Carte Mobilis - pentru 6,70 dolari sau unul pentru toata saptamana - Carte Hebdomadaire - cu 20 de dolari. Poate ca este cel mai scump, dar este si cel mai convenabil, pentru ca veti putea calatori astfel pretutindeni.
Cei care au venit atrasi de faima de centru cultural a Parisului nu vor fi cu siguranta dezamagiti. Cel mai simplu pentru acestia este sa cumpere un permis de acces pentru muzee si monumente, disponibil chiar si la ghiseele din statiile de metrou, cu care puteti vizita 70 dintre centrele de atractie ale capitalei franceze. Mai mult, cu acest card-minune nici nu va mai trebui sa stati la cozi, totul pentru 22 de dolari. Mai puteti cumpara un "Pasaport pentru Orasul Paris", pentru 6,20 dolari, in fapt o brosura plina de cupoane de reduceri pentru muzee, in valoare de 370 de dolari. O adevarata afacere, mai ales ca puteti cu aceste cupoane sa faceti plimbari pe Sena cu vaporase, sa participati la tururi ale orasului cu autobuzul, sa intrati in renumite cabarete si cluburi de noapte, totul pentru un pret redus considerabil.
Pentru cei isi doresc sa vada cu adevarat Parisul de sus, Turnul Eiffel este singura optiune demna de luat in seama. Daca nu va doriti sa ajungeti la ultimul nivel, pentru care veti plati aproape 14 dolari, pentru a nu mai vorbi de cozile interminabile, urcati pana la a doua platforma, care este suficient de sus, si unde puteti ajunge pe scari pentru 4,70 dolari. Chiar daca va trebui sa urcati 704 trepte, merita efortul, altfel alegeti liftul pentru 9,30 dolari. Nu va doriti sa platiti nimic ? Atunci urcati treptele de la Sacre Coeur din Montmartre.
Dar dupa atata drum cu siguranta trebuie sa si mancati undeva si aveti nenumarate optiuni. Cumparati ghidul Michelin si orientati-va dupa numarul de stele pe care il are fiecare local, fara sa uitati ca in timpul zilei un meniu standard este cel mai ieftin. Dar de regula trebuie sa faceti rezervari, localurile prezentate in ghid fiind mai mereu aglomerate. Daca renuntati la ideea de restaurant cumparati un sendvis de la orice "boulangerie" sau o clatita pariziana de la orice chiosc stradal. Din magazinele mai mari va puteti cumpara tot ceea ce va doriti pentru un picnic. Pentru cina este momentul sa cunoasteti bucataria oferita de minoritatile etnice din Paris, majoritatea provenind din fostele colonii ale vechiului Imperiu. Puteti gasi cuscus din Africa de Nord, supe delicioase vietnameze, specialitati din Senegal. Cautati astfel de localuri in partea de nord-est a orasului, in Belleville, sau cautati ceva asiatic in Chinatown, in apropiere de statia de metrou Porte d'Ivry. Poate preferati un meniu frantuzesc, asa ca veti merge in cartiere precum Cartierul Latin, Montmartre, St. Germain des Pres, Marais, Bastille, unde veti gasi meniuri afisate la fereastra localului. Este mai bine sa alegeti o braserie in locul unui bistro : preturile sunt mai mici, iar felurile de mancare sunt specific frantuzesti. Mai mult, vi se ofera mai multe feluri de vin. Dar cel mai bine este sa luati vinuri frantuzesti de la magazin, pentru ca preturile sunt mult mai mari in restaurante. Nu ratati sa ajungeti la Pont des Arts, podul care leaga Cartierul Latin de Luvru, locul preferat pentru relaxare de indragostiti si parizienii care nu se pot satura de imaginea apusului peste Sena.
Dar poate ca doriti o seara eleganta si culturala, chiar daca nu sunteti imbracat potrivit. Daca asa stau lucrurile puteti merge la opera, unde in prezent va puteti imbraca si mai comod, cum ii sta bine unui turist. La Opera Bastille locurile ieftine, in picioare, sunt doar 6,20 dolari, dar sunt vanate de pasionati, asa ca pregatiti-va sa stati la coada. Altfel puteti lua un loc la balcon pentru 11 dolari. La Garnier Opera un loc la balcon va costa doar 8,70 dolari. Daca doriti sa aflati toate programele - film, muzica, teatru, expozitii - cumparati revista Pariscope de la orice chiosc. Aici puteti gasi si concertele gratuite de muzica clasica organizate la biserici si catedrale, mai ales la sfarsit de saptamana.
Muzeele ofera la randul lor nenumarate reduceri, cele mai importante oferind accesul gratuit pentru copiii sub 18 ani. La Luvru biletul costa 10,50 dolari, dar miercuri si vineri, dupa ora sase pretul este putin sub 8 dolari, muzeul fiind deschis pana tarziu. La celebrul Musee d'Orsay, unde puteti admira colectii de lucrari impresioniste, pretul de intrare este de 9,30 dolari, fiind redus duminica si in fiecare zi dupa ora 16, cu doar doua ore inainte de ora inchiderii.
Pentru cei care prefera un muzeul in aer liber destinatia ideala este Musee Rodin, unde puteti intra pentru 1,25 dolari in gradinile care, printre copaci si tufisuri, gazduiesc unele dintre cele mai importante creatii ale artistului, intre care cele in bronz ca Ganditorul sau Portile Iadului. Pentru a intra in muzeul propriu-zis veti plati 6,20 dolari. Foarte asteptata a fost si redeschiderea Grand Palais, sala centrala fiind din nou deschisa publicului dupa o renovare ampla care a durat 12 ani, in cursul careia a fost refacuta cupola din otel si sticla. Proiectul a costat 124 de milioane de dolari si Grand Palais a redevenit un centru cultural pentru festivaluri, expozitii si prezentari de moda.