Intensitatea luminii cat si calitatea acesteia pot schimba modul in care arata o culoare, pot crea umbre ce fac incaperea sa para mai mica. O lumina buna poate face diferenta dintre o camera plictisitoare si una plina de viata. O camera ce are peretii vopsiti in culori mate, intunecate, cat si un mobilier de culoare inchisa, are nevoie de mai multa lumina decat o camera decorata in culori vii si suprafete lucioase.
Nu exista nici o lumina mai calitativa decat cea naturala. Ferestrele supradimensionate si luminatoarele sunt doar doua modalitati de a obtine lumina naturala. In cazul in care camera in cauza este situata spre nord, nu va primi la fel de multa lumina ca o incapere situata spre sud. Camerele din sud obtin lumina stralucitoare, naturala pe tot parcursul zilei. Cele spre est vor fi luminate doar in primele ore ale diminetii, iar camerele din vest vor avea mai multa lumina naturala in timpul dupa-amiezii. Astfel, unele camere vor avea nevoie de un iluminat artificial chiar si in timpul zilei.
Exista patru tipuri de iluminare: lumina de activitate, ambientala, de accent si cea decorativa. Folosind o combinatie a acestor tipuri de iluminat vom obtine o iluminare corespunzatoare a camerei.
Iluminarea de activitate, folosita pentru a ilumina o incapere uniform, este de obicei o lumina provenita de la un corp de iluminat amplasat in centrul plafonului. Uneori poate proveni de la un ventilator de tavan prevazut cu becuri sau led-uri. Datorita modului de amplasare, lumina este distribuita uniform, prin reflexii cu tavanul. O astfel de lumina o inlocuieste cel mai bine pe cea naturala, care face parte de asemenea, din categoria luminii de activitate. O astfel de lumina este necesara si activitatilor punctuale precum lectura, iluminarea claviaturii pianului sau a mesei de biliard.
Lumina de accent este utilizata pentru evidentierea anumitor lucruri. Ca exemplificare avem iluminarea tablourilor, a bradului de Craciun sau chiar a plantelor decorative. Iluminarea de accent a plafonului ofera un aspect interesant, mai ales daca intensitatea luminoasa poate fi reglata.
Vorbim de iluminatul decorativ atunci cand insusi corpul ce produce lumina devine un punct de interes. Candelabrele, lumanarile decorative precum si semineul sunt surse de lumina decorativa.
Iluminatul ambiental foloseste tonuri si culori diferite ale luminii, precum si niveluri diferite de luminozitate, cu scopul de a crea atmosfera intr-o camera. In multe cazuri, sunt folosite lumini moi, calde pentru a induce un sentiment de calm si relaxare, dar pot fi folosite de asemenea pentru a oferi un efect revigorant, plin de viata.
Sursa foto: 1,2,3
A.I.
editor artline.ro