Impresionismul a aparut in Franta la mijlocul secolului al XIX-lea. Din acest punct, temele oficiale sunt abandonate in favoarea unei noi viziuni asupra lumii sensibile, iar tehnica se va baza pe transpunerea senzatiilor vizuale fugitive.
Tablourile impresioniste cuprind o cromatica bogata, scenele fiind cel mai adesea inspirate din natura. Totodata, detaliile inutile sunt reduse, observand natura inconjuratoare si reducand totul la trasaturile esentiale. Pictand in aer liber, fara contururi si fara clarobscur, artistii aderenti la curent au aplicat ultima lovitura artei academiste oficiale.
Numele stilului deriva din titlul unei lucrari semnate de Claude Monet: Impression, Solei Levant, pe care celebrul pictor a expus-o la Paris. Monet avea o fascinatie speciala pentru lumina, iar acest lucru l-a determinat sa picteze acelasi obiect, de mai multe ori, in momente diferite pentru a surprinde toate fazele fenomenului.
Monet a influentat decisiv dezvoltarea impresionismului, pictand in special colturi din natura si scene din viata de zi cu zi. Camille Pissaro, Alfred Sisley, Edgar Degas, Berthe Morisot si Pierre Auguste Renoir sunt reprezentanti de seama ai acestui curent artistic.
Asadar, intre 1860-1865 are loc trecerea de la Realism la Impresionism. Artistii care vor urma gruparii impresioniste se gasesc in jurul Salonului Refuzatilor, din cauza inovatiilor artistice care nu corespundeau principiilor eterne ale artei.
Sursa foto: wikipedia.org
15 august 2013
I. C.
editor artline.ro