Octombrie 2006
Hunterian Museum din Glasgow gazduieste o impresionanta si inedita expozitie cu titlul "How Do You Look? Visual cognition in painting and surgery" (Cum privesti ? Cunoasterea vizuala in pictura si chirurgie), eveniment organizat in colaborare cu Colegiul Regal al Chirurgilor din Anglia.
Aceasta ingenioasa manifestare realizeaza pentru prima oara o paralela intre felul in care un pictor si un chirurg isi folosesc ochii pentru munca lor, coordonarea dintre informatia vizuala si miscarile mainii si in special maniera in care aceste informatii sunt transpuse in actiuni si procese creative. Expozitia exploreaza astfel asemanarile si deosebirile dintre aceste doua profesii aparent diametrial opuse, precum si, in plan general, felul in care ne folosim vederea in viata de zi cu zi si in descoperirea, analizarea si intelegerea lumii.
Ochiul suprinde imaginea, iar creierul proceseaza informatia necesara la un moment dat, pentru a indeplini o anumita sarcina. Este cea mai simpla explicare a felului in care functioneaza sistemul vizual, coordonarea ochi - mana. Dar creierul nu stie ca ceea ce facem este arta, chirurgie sau un gest banal, asa ca felul in care privim depinde de actiune, si nu de cine suntem.
Expozitia este deschisa la Qvist Gallery, la etajul muzeului, iar intrarea este libera.
Istoria Muzeului Hunterian este strans legata de intemeietorul sau, William Hunter. Acesta s-a nascut in 1718 la Long Calderwood, East Kilbride, fiind cel de al saptelea copil din cei zece ai familiei. La varsta de doar 13 ani se inscrie la Universitatea din Glasgow, dorindu-si sa devina preot. Cum si-a dat seama in scurt timp ca nu ar fi fost cel mai potrivit reprezentant al Bisericii, se decide sa devina medic si incepe sa lucreze ca asistent al unui cunoscut doctor, apoi la Universitatea din Edinburgh. Dincolo de pasiunea sa pentru medicina si in special pentru chirurgie, Hunter era indragostit si de arta si un pasionat si cunoscut colectionar.
In 1783 a decis sa doneze cea mai mare parte a colectiilor sale variate si substantiale Universitatii din Glasgow, in amintirea perioadei petrecute acolo. In scurt timp, pentru gazduirea acestora va fi infiintat Muzeul Hunterian, pe High Street, Glasgow.
Universitatea din Glasgow a fost infiintata in 1451, printr-o Bula papala a lui Nicholas V, la cererea lui William Turnbull, pe atunci Episcop de Glasgow, fiind cea de a patra ca vechime din Marea Britanie, dupa Oxford, Cambridge si St Andrews. De-a lungul unei istorii de mai bine de jumatate de mileniu, profesorii, studentii si absolventii acestei institutii au reusit sa impuna Universitatea din Glasgow ca una dintre cele mai prestigioase si din lume.