Vulpea vorbitoare din filmul care a socat Cannes-ul in 2009, "Antichristul", a fost la un pas sa apara in primul lungmetraj al lui Gabriel Achim, "Visul lui Adalbert".
Regizorul a declarat ca, atunci cand cauta o vulpe pentru filmul sau, a dat chiar peste cea care flecareste despre haos in filmul danezului Lars von Trier: "Tot incercand sa gasesc o vulpe, am ajuns la cea din Antichristul, care este o vulpe ceheasca, de altfel foarte scumpa, care m-ar fi costat 10.000 de euro pe zi. Basca diurna si cazarea.
Am gasit si vulpea care a jucat alaturi de Richard Gere in The Hunting Party (R: Richard Shepard), care costa mai putin, vreo 8.000 de euro. Pina la urma am preferat o vulpe romaneasca, din Brasov. "
Gabriel Achim a mai spus vulpile nu pot fi dresate pentru ca intra in panica si pot face stop cardiac.
"Pe vulpea care apare in Visul lui Adalbert am gasit-o la un iubitor de animale din Brasov.
Bineinteles ca la telefon mi-a spus ca vulpea stie sa faca multe, ca sta in picioare, saluta, stie doua cuvinte in limba romana etc. Era perfecta. Cand am ajuns acolo, nu stia sa faca nimic. Atunci am aflat si eu ca vulpile nu pot fi dresate pentru ca intra in panica si pot face stop cardiac.
La filmari, undeva pe langa Bran, pe un frig ingrozitor, stateam dupa vulpe, care fugea unde nu trebuia, se speria. Proprietarul vulpii avea si un Fox Terrier pe care il luase pentru efecte speciale, sa-l machiem. Trebuia ca vulpea sa se ridice si sa fuga fara blana. Cainele fugea, vana cainii proprietarului casei unde am filmat, care la randul lor fugeau dupa iepurii din padure, a fost o nebunie. Era un frig, nu stiu cate grade, inghesau lentilele. si dupa aia, s-a intamplat sa functioneze, sa mearga vulpea la gaini ajutata si de stapinul ei, care o tragea, ghida, cu ajutorul unei lese, pe care am scos-o ulterior pe calculator ", a povestit Gabriel Achim despre scena in care apare vulpea.
"Visul lui Adalbert" este o comedie neagra, bazata pe o intamplare petrecuta intr-o uzina comunista in 1986. Dupa accidentul nuclear de la Cernobil, dupa 1 Mai, dupa sarbatorile de Pasti, dupa castigarea Cupei Campionilor Europeni, vine si Ziua PCR. O concentrare de evenimente care face ca orice sa fie posibil. in tot acest carusel mai intra un aparat video, niste cutite artizanale, o amanta nehotarata, un strung, un securist, o reconstituire si o vulpe. Cand totul incepe bine, nimeni nu garanteaza happy-end-ul.
Din distributie fac parte: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Alina Berzunteanu, Anca Androne, Paul Ipate, Adrian Vancica si Mimi Branescu.
"Visul lui Adalbert" a intrat in cinematografe din 4 mai, distribuit de Bright Film, si ruleaza la Cinema City Sun Plaza, Cinema City Cotroceni si Hollywood Multiplex (in Bucuresti), la Cityplex (Brasov), Cinema City si Odeon Multiplex (Cluj), Cityplex (Constanta), Cinema Victoria (Iasi), Caffe Cinema 3 D (Ploiesti) si Eurocinema Dragasani.
Premiera de gala a avut loc vineri, 4 mai, la Cinema Pro.
"Visul lui Adalbert" a fost numit de publicaţia americana de specialitate The Hollywood Reporter "O felie de viata ironica si nostima... o pilda inteligenta, sumbru – comica, dar cu un subtext grav."
De asemenea, Film Society Lincoln Center nota: "Dar cea mai importanta pentru romani e ziua in care echipa de fotbal Steaua a castigat Cupa Campionilor Europeni, dupa o serie de penaltiuri de legenda. imbinand triumful cu tragedia, avand ca fundal o societate paralizata, "Visul lui Adalbert" pune in discutie problema responsabilitatii colective si iluzia, atat la nivel individual, cat si la nivelul societatii."
Iulia Blaga scria pe Hotnews.ro: „Visul lui Adalbert nu seamana cu ce s-a mai facut la noi. Intregul amestec de realitate, fictiune si autoreferentialitate are - tocmai datorita imperfectiunilor si aspectului neregulat, grunjos -, multa prospetime."
"Reconstituire pe cat de fidela, pe atat de amuzanta a unei zile din Romania anului 1986, filmul "face cu ochiul" cinefililor printr-o serie de citate cinematografice absolut savuroase.", nota Gabriela Lupu in Romania Libera.
Mai 2012