Implinindu-se 175 de ani de la nasterea pictorului Nicolae Grigorescu, anul aceasta ar fi trebuit sa marcheze prin evenimente specifice episodul petrecut in satul dambovitean Pitaru la 1838. Din pacate, incarcatura spirituala a zilei de 15 mai a trecut neobservata publicului, iar recunoasterea a ramas doar pe seama cercurilor de “connoisseuri”. Nicolae Grigorescu este artistul care a pus bazele picturii nationale moderne, reusind sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romanesti.
Autorul celebrului “Car cu boi” ofera un imbold nou generatiilor tinere de artisti, inainte de Ion Andreescu sau Stefan Luchian. Dupa moartea tatalui, familia lui Grigorescu se muta in Bucuresti la o matusa, unde a intrat ucenic in atelierul pictorului ceh Anton Chladek. Relatia destul de severa dintre maestru si elev nu il impiedica pe tanar sa se perfectioneze. Grigorescu simte o atractie asa de mare pentru pictura icoanelor incat il va consacra in lumea artei.
Tanarul intra prima data intr-un con de lumina dupa pictarea bisericii printesei Trubetkoi. Acestui debut ii vor urma alte contributii la fel de apreciate, in bisericile de la Agapia, Zamfira si Caldarusani. In toamna anului 1861, cu banii castigati, Grigorescu pleaca in Franta, pe cont propriu, pentru a invata mai multe de la marii maiestrii.
Nicoale Grigorescu si-a facut studiile la Paris, unde a deprins mestesugul artei impresioniste, in care a descoperit rafinament si naturalete. In opera lui Grigorescu se simte influienta pictorilor francezi, dar artistul nu a renuntat niciodata la subiectele autentice din tara noastra, pe care le-a zugravit intr-un mod admirabil, exprimandu-si dragostea sa fata de taran si de satul romanesc.
Henri Focillon spunea: "Nicolae Grigorescu este roman cu tot sufletul si in toata opera sa... Prietenia cu artisti francezi nu a reusit sa-l smulga meditatiei romanesti, amintirii doinelor, imaginii intinsei campii dunarene, argintate de pulbere, acestei dulci tari de coline, cu vii si casute acoperite cu sindrila. ...El ramane poet, iar arta sa este un cantec de pasare. El este roman prin sentiment, prin lirismul fin, prin simpatia pe care o pune in pictura, in alegerea motivelor de-o melancolica intindere sau de-o intimitate visatoare, prin ceea ce are tandru si spiritual in maniera sa."
In 1899 Nicolae Grigorescu este numit membru de onoare al Academiei Romane. Se stinge din viata la 21 iulie 1907 la Campina. In atelier, pe sevalet, neterminata, se afla ultima sa lucrare: Intoarcerea de la balci.
Opera:
Portrete: D. Grecescu, Carol Davila, Andreescu la Barbizon, autoportrete
Scene de lupta: Atacul de la Smardan, Rosior calare, Scenele cu prizonieri turci
Peisaje din tara si din afara: La Posada, Pescarita din Granville, Raspantie in oras la Vitre, Batrana din Brolle, Bordei in padure, Peisaj de toamna
Aspecte din satul romanesc: seriile "car cu boi", Bordei in padure, Fete lucrand la poarta
Chipuri de tarani: Taranca cu marama, Taranca voioasa, Taranca din Muscel, Fata cu ulciorul, Fata sezind pe un tapsan, Fata cu basmaua galbena, Taran de la munte, Cioban (1874), Unchias de la munte.
Sursa foto: wikipedia.org
29 octombrie 2013
I. C.
editor artline.ro