inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cultura si arta

0 Comentarii
Floriile romanilor

Sarbatoarea Floriilor este una dintre cele mai frumoase practici religioase, traditionale, celebrata in fiecare an cu o saptamana inainte de Paste si numita si Duminica Stalparilor. Duminica Floriilor este avanpremiera Pastilor, celebrand intrarea lui Iisus in Ierusalim, intampinat sarbatoreste, cu ramuri verzi, de multimea care, nu peste multa vreme, avea sa-l crucifice. In traditiile populare, aceasta zi consacra plantele magice specifice (salcia), marcand in acelasi timp apropierea finalului de post. Cea din urma duminica din Paresimi, Duminica Floriilor, se mai numeste Staurile Florii, dar si Duminica Stalparilor. In unele zone este numita Duminica Vlastarilor.

Credinciosii duc la biserica ramuri inflorite, in special de salcie. Ramurile se sfintesc si se impart tuturor. Salcia este de mare pret in aceasta zi, fiecare credincios intorcandu-se de la biserica cu ramuri, pe care le pastreaza cu sfintenie langa icoana, ca pazitoare de toate relele in timpul anului.

Exista o legenda frumoasa in legatura cu binecuvantarea data de catre Maica Domnului salciei: Pe cand era Iisus rastignit pe cruce, Maica Domnului a auzit vestea, a incaltat opinci de fier, a luat in mana un toiag de otel si a plecat plangand, ca sa-l gaseasca pe Fiul ei. In drumul sau a intalnit o broasca. Aceasta intreband-o de ce plange, Maica Domnului i-a raspuns ca a avut un baiat si i l-au rastignit jidovii. Broasca i-a spus ca si ea a avut noua pui "mititei si frumusei, cu ochii besicatei", si i-a omorat un car pe toti, si tot nu se boceste asa. Maica Domnului a binecuvantat broasca si i-a spus ca, dupa moarte, nu va mai fi rau mirositoare. Mergand mai departe, a dat peste o apa la marginea careia se afla o salcie, si a rugat-o sa se faca punte pe apa. Salcia a ascultat, s-a prefacut in punte, iar Maica Domnului, trecand peste ea, a binecuvantat-o sa nu se poata face carbuni din ea si sa fie dusa in toti anii, in ziua de Florii, la biserica. Potrivit traditiei, ramurile verzi simbolizeaza biruinta asupra mortii. In antichitate, era obiceiul ca invingatorii in razboaie sa fie intampinati si insotiti cu ramuri pururi verzi.

Cu crengile de salcie aduse de la biserica sunt atinsi copiii mici, ca sa creasca si sa infloreasca la fel ca salcia. Ramuri de salcie se pun si pe morminte. Stupii de albine se incing cu salcie. Ei vor rodi din belsug. In unele zone ale tarii, oamenii iau matisori de salcie si-i pun pe razoare, ca sa nu atace daunatorii legumele. Salcia sfintita este considerata in popor si medicament. Exista si credinta ca, daca fetele dau cu salcie prin par in ziua de Florii, le creste parul mare si frumos. Niciun barbat nu trebuie sa se spele pe cap in ziua de Florii, nici sa se rada, de teama ca infloreste (albeste) ca pomii. Unii barbati din Banat, dimpotriva, nu se spala pe cap in saptamana dinaintea Floriilor, dar in ziua de Florii isi spala capul cu apa descantata, anume ca sa le creasca si sa li se pastreze parul. Dupa ce se spala, toarna apa la radacina unui par altoit. Se crede ca aceluia care se va impartasi in ziua de Florii, inainte de a se apropia de preot ca sa se impartaseasca, orice va gandi in acel moment, Tatal Ceresc ii va indeplini dorinta. Ziua aceasta se mai numeste a Floriilor, pentru ca, din aceasta zi, toti pomii si toate florile incep a inmuguri si a inflori. Inflorirea (esenta Floriilor _ ziua florilor de orice fel) este leit-motivul magiei initiatice. "Nunta urzicilor" semnifica imposibilitatea consumului de urzici in continuare, explicata prin imbatranirea plantelor. Se mai numeste Ziua Florilor, pentru ca din aceasta zi incep femeile sa puna plantele pentru vopsit la inmuiat, plante ce au fost culese din vara trecuta si pastrate in loc curat si ferit. Vopselele servesc la incondeierea oualor de Pasti. In aceasta duminica este dezlegare la peste, icre, ulei si vin. In mod oracular, in dimineata de Florii se pune, pe trandafiri sau macesi, martisorul care a fost purtat spre a vedea daca ai noroc sau nu (dupa cum se prinde roua pe el). In practicile magice, in aceasta dimineata, oglinda, impreuna cu o camasa curata care se imbraca in ziua de Florii, se pun sub un par altoit, ca sa rasara soarele peste el. Cu oglinda se fac apoi farmece pentru dragoste si sanatate. Cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Pasti. Daca pana la Florii canta broastele, are sa fie vara frumoasa. Pentru ziua de Florii, in toate casele se coc atatea paini de grau cati membri are familia, de marimi variate, conform varstei membrilor de familie. Aceste paini se impletesc cu multa grija si se decoreaza cu coronite, cruci si alte figuri din acelasi aluat.

Marginalii la o expozitie
Daca as fi intrebat - nu ca specialist in domeniu, pentru ca nu sunt, ci doar ca iubitor de arta - ce vad in fata mea prin cele 15 portrete, mi-ar fi greu si usor, in acelasi timp, sa raspund: vad lumina si suflet. Nu inainte de a ma gandi, bineinteles: la ce, oare, sa ma opresc? La vitalitatea picturala atat de dovedita, sugerata prin fiecare culoare? La sensibilitatea proprie artistului? La patrunderea intelesurilor? Cand ma refer la suflet si la lumina, la vitalitatea si la sensibilitatea proprii, trebuie sa ma duc cu gandul la "Portrete"-le artistului Vasile Muresan, de la Galeria "Cuvantului liber", la toate lucrarile lui de aici, peste care troneaza portretul in oglinda. Este una dintre secventele previzibile ale realitatii. Ceva mai in dreapta lui sta "Creatorul" surprins in reverie, in ipostaza in care el doreste sa fie. Privesti ceva mai in stanga, unde, in prezenta panditei viitoare memorii, artistul si omul se afla intr-o stare anume, in acea febrila cautare a "eului", intr-o alta vecinatate, cea a curateniei si a sensibilitatii.


Exista in "Portrete"-le lui Vasile Muresan o indusa viziune asupra unei realitati si sensibilitati artistice strecurate prin sensurile culorii. "Destainuirea fermecatoare a amanuntului" - cum se exprima candva Nicolae Iorga - sub farmecul "maretei supuneri" ne apropie de "poezia sfioasa" a unui stil propriu, coplesit, fericit, de gama impresiilor. Gama care confera un lirism al portretului, al unei "lumi aduse in tablou". Cam asa, cred, ar trebui sa privim cele doua portrete ale regretatului Nicolae Tunaru, prea devreme dus sa ademeneasca culori nemaivazute prin nesfarsitele Campii Elizee. Il vedem pe Tunaru - realul. In vecinatatea "realului" sta amintirea lui. Adica, "lacrima frunzei mele", cum se exprima el odata. O fantoma albastruie cu pipa. Doamne, cat de aproape este, uneori, adevarul! Cel artistic si cel real, sub puterea discreta a timpului! Interpret al culorii si al amanuntului, prin imagine si idee, departe de idealizari si poetizari, in cadrul aceluiasi realism pictural, Vasile Muresan se apleaca, duios si cu iubire, spre oamenii simpli, spre o lume pe alocuri crepusculara, cea a batranilor, o lume cu seninatate respirand darul vietii. Gustul artistic, sensibilitatea, harul lui Vasile Muresan ii cuprind intr-o originala viziune plastica, cu o puternica forta de exprimare.

Este cazul portretului "Taranului din Ocolis", cel care l-a ascuns pe generalul Mociulschi, brav ostean - comandant al Armatei Romane, asezat de artist alaturi de un Bacovia si Tutea, cel care ne spunea mereu: "Unul este Dumnezeu!". Atitudinea adanc reverentioasa fata de om, sub semnul culorii, element principal in constructia picturala, o dovedeste artistul Vasile Muresan si in galeria taranilor. Bunica - "Buna", toti taranii acestia, talpa tarii, cei care au dus si duc, deopotriva, razboiele si poverile, ei - inceputul si sfarsitul tuturor, ei - cei din Lunca Bradului, din Madaras, toti cei de prin locurile lasate de Dumnezeu cu un rost anume. Ca iubitor de arta, cred, sunt convins ca ceea vedem in "Portrete"-le aflate in Galeria de la "Cuvantul liber" constituie un mare noroc si o bucurie pentru noi, oferite, cu darnicie, de artistul si prietenul Vasile Muresan. "Nu perfectiunea rece, clasicizata - scria Ioan Alexandru -, ci drumul tau, sufletul de viata datator, opera de arta se desavarsesc in inima celorlalti." Vasile Muresan se situeaza, prin vreme, in sufletul nostru "de viata datator", printre acele varfuri artistice cu rol de exceptie si merituos prestigiu in realul nostru contemporan.

LAZAR LADARIU
Voteaza


Pe acelasi subiect: Ierusalim | plante | martisorul
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Muzeul National de Arta al Romaniei lanseaza catalogul Oglinzile Orientului
Muzeul National de Arta al Romaniei lanseaza catalogul Oglinzile Orientului

Muzeul National de Arta al Romaniei lanseaza sambata, 17 septembrie 2016 , de la orele 12.00, catalogul care insoteste expozitia Oglinzile Orientului. Pictura si grafica din colectiile Muzeului ...

Arta contemporana romaneasca a ajuns la Barcelona
Arta contemporana romaneasca a ajuns la Barcelona

Mona Vatamanu si Florin Tudor vor participa de pe 25 februarie pana pe 24 mai la expozitia colectiva "Atopia. Arta si oras in secolul XXI", deschisa la Centrul de Cultura Contemporana ...

George Patru Expozitie de grafica si pictura la Muzeul Taranului
George Patru. Expozitie de grafica si pictura la Muzeul Taranului

George Patru. Calatorie in oniric Expozitie de grafica si pictura 21 ianuarie – 3 februarie 2016, Sala Irina Nicolau Muzeul National al Taranului Roman Muzeul National al Taranului Roman ...

Coregraful Manuel Pelmus, premiat la Berlin

Coregraful Manuel Pelmus va primi premiul “Berlin Art Prize 2012”, acordat de Academia de Arte berlineza si de catre orasul Berlin. Premiile vor fi decernate in 18 martie la sediul ...

Revista COMICS nr 8
Revista COMICS nr.8

Revista COMICS nr.8 prezinta cateva povesti inedite despre Bucuresti si Romania, promoveaza supereroi autohtoni si va invita la un concurs de cultura generala in materie de benzi desenate romanesti. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline