inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cultura se "birocratizeaza"

0 Comentarii
Proza generatiei '70 a incercat si a reusit in parte, sa scape de complexe, fata de "stralucita perioada intrebelica" (dupa cum afirma scriitorul Mihai Sin) . Prin autorii ei reprezentativi, a mai reusit sa se delimiteze de formule hibride, sa construiasca personaje si situatii deseori memorabile, sa sfideze pulsiunile inchizitoriale ale cenzurii asumandu-si riscuri, si, mai ales, sa readuca in discutie prin scriituri cursive, inteligente , curajoase, moralitatea, constiinta auctoriala si ideea de opera literara.
Mihai Sin, din 1996, cand ai publicat volumul al II-lea al romanului tau "Quo vadis, Domine?", ai tacut editorial. Din ce motive?
Motivele sunt mai multe, destul de incalcite, si ar iesi o poveste lunga si urata. Incerc sa-ti raspund "telegrafic": vol. I din "Quo vadis, Domine?" a aparut la "Humanitas", in 1993. I-am dus manuscrisul lui Gabriel Liiceanu (pe care l-am cunoscut doar cu acea ocazie) cu toata increderea, dar la putina vreme, cand romanul se vindea "ca painea calda", editorul "s-a intors" si aveam sa cunosc situatii incredibile. Pretextand ca nu se vinde, Liiceanu a refuzat sa publice si volumul al II-lea, asa ca am fost nevoit, dupa esuate tentative pe la cateva edituri mai "procopsite", sa-l public la o editura mica, abia infiintata. Au urmat atacuri murdare la adresa primului volum, cu "foc incrucisat", reactiile mele polemice fiind anihilate cantitativ si "tehnic", iar interpretarile "critice" au fost dintre cele mai bizare si mai stupide. "Tacerea" mea a fost determinata si de alte motive, fiindca "exilul", fie el si unul interior, de obicei nu ti-l alegi, ci iti este impus. Totusi, in 2003 am reusit sa public un eseu, "Marea miza", la mica editura a Universitatii la care lucrez. Aceasta carte a aparut in impresionantul tiraj de 100 de exemplare, fiindca doar pentru atatea a ajuns suma cu care am fost sponsorizat. Sper insa, nu chiar fara temei, sa public si o a doua editie.
Impreuna cu Romulus Guga si Dan Culcer, ai fost unul dintre fondatorii revistei "Vatra" (1971) din Targu-Mures. De ceva timp te-ai despartit de aceasta revista...
Am fost in redactia "Vetrei" timp de 19 ani. In '90 am plecat din redactie, iar din '94 am incetat orice colaborare, si asa va ramane. Chiar daca in momentul Revolutiei (caci revolutie a fost, am acum destule argumente, desi o vreme am ezitat si eu intre diversi termeni), nu eram un naiv, ca multi altii nu banuiam cat de amestecata, de pestrita, era societatea romaneasca, si nici ce cantitati imense de rau dospit zaceau in ea.
Ai debutat in proza in forta, cu romanul ,,Bate si ti se va deschide" (1978), pentru care ai luat premiul Uniunii Scriitorilor, a urmat ,,Schimbarea la fata" (1985), de asemenea premiat, te-ai bucurat de elogiile criticii. Cum ti-ai facut loc in proza anilor '70?
Adevarul e ca mi-am facut un loc al meu cu greu, n-am fost niciodata un scriitor acceptat "oficial", si cu fiecare carte am avut probleme, unele destul de grave, cum s-a intamplat cu "Schimbarea la fata". Cred ca in anii saptezeci incepuse sa se scrie o proza si o poezie, in general lipsite de complexe, mai ales fata de stralucita perioada interbelica. Dar tot atunci au aparut tendinte mimetice suparatoare, care, in timp, au cautat sa-si construiasca si o "armatura" teoretica, fara sa mai aiba macar o vaga legatura cu vechiul "sincronism".
Esti un cititor punctual al prozei momentului?
Recunosc ca nu sunt un cititor fervent al prozei din aceasta perioada. Doar din cand in cand, neprogramatic, mai iau "pulsul", sa vad ce se mai intampla. Cred ca intre timp, "imitatia" a inceput sa fie considerata o virtute, o dovada de "maiestrie" tehnica, ceea ce, in opinia mea e similar cu o catastrofa intr-o cultura si literatura care-si respecta numele si renumele. Intamplator sau nu, am scris despre degradarea limbii si a limbajului inca din "epoca" comunista. "Fenomenul" nu e nou, dar astazi pare cu totul scapat de sub control, ca atatea altele.
Care este in opinia ta adevarata proza a acestor ani?
Proza adevarata a acestei perioade, in unele cazuri cu accente de mare literatura, o reprezinta in primul rand memorialistica publicata de fosti detinuti politici, cativa dintre ei fiind si scriitori cu un talent puternic. Din pacate, printr-o complicitate ale carei surse nu sunt dificil de descifrat, stratul gros de derizoriu, mistocareala si un jegos defetism "romanesc" a maculat aproape tot, a sufocat si sufoca energii nationale, coboara tot ceea ce ar fi trebuit sa inalte.
Ii gasesti numai defecte tinerei democratii romanesti?
Cred doar in ceea ce ar trebui sa fie democratia romaneasca si pe care ar trebui sa ne simtim datori sa o imbunatatim zi de zi, daca vrem sa mai existam ca popor, ca natiune, ca stat. Insa o asa-numita "democratie" a fost folosita in toata aceasta "tranzitie" (ce termen smecheresc, ce inventie "geniala" pentru a justifica tot ce n-ar fi trebuit justificat nici o clipa, ticalosii si jafuri de-a valma), in principal impotriva intereselor majoritatii romanesti, impotriva a ceea ce stim sau doar simtim uneori ca ar fi vital pentru noi. Defectele acestei democratii nu tin atat de "implementari" (iarasi, ce cuvant, Doamne, ce usor a prins si cat de abuziv e folosit!) mai mult sau mai putin gresite, de lipsa noastra de "civilizatie" ("defetistii" nostri, cat ne-au mai acuzat in toti acesti ani...), ci de evidenta lor tendentiozitate, de aroganta si marlania "rafinata" cu care ne trateaza multi veniti din spatii ce ne-au obligat sa acceptam si sa "implementam" comunismul.
Asadar, ii plangi de mila democratiei? Ce multumiri ai, totusi?
Ne-am plans de mila de atatea ori, pentru lucruri importante si mai putin importante, am fost maniosi, exasperati, neputinciosi, resemnati, tristi, insingurati, "goliti" de sentimente adevarate si parca de viitor, am folosit cuvinte extrem de dure, pana la limita suportabilitatii, la adresa clasei politice si a guvernantilor, am exclamat de atatea ori "asa nu se mai poate" si totusi auzim zi de zi uruitul implacabil al "masinariei" urnita din loc. Nu stiu cum se intampla, dar cei ce vrem sa facem ceva pentru aceasta tara, pe care o iubim aproape cu disperare, chiar daca primim destule copite, dam tot timpul senzatia ca suntem putini, izolati, coplesiti de altii si incapabili sa ne adunam si sa vedem ce mai vrem, nici macar din intamplare. Una din putinele multumiri pe care le am, e ca am reusit sa nu ma las cuprins de lehamite, din acest punct de vedere i-am invins pe "defetisti".
Ai cumva gata un roman "secret"?
Lucrez de mai multa vreme la un roman sau la o nuvela mai ampla, voi vedea ce va fi, despre emigratie, in care incerc sa vin cu o alta viziune asupra acestui fenomen privit de cele mai multe ori vinovat - unilateral.
Ce-ti ofera viata universitara?
Multumesc lui Dumnezeu, viata universitara imi ofera in primul rand posibilitatea de a-mi castiga existenta. Am muncit mult pentru aceasta cariera universitara si pot spune ca am o buna comunicare cu studentii mei, unii fiind foarte dotati.
Ai putea da verdicte in ce priveste literatura? Vanitatile culturale au atins-o implacabil?
Doamne fereste de verdicte... Mi-am spus parerea despre literatura ultimelor decenii in "Marea miza". Cred intr-un destin superior al literaturii romane, in care mari teme ale noastre sa devina teme "europene" si, de ce nu, "universale". N-am nici o indoiala ca vanitatile au invadat-o. Vanitatile, eliberate de "dictatura", fac de multa vreme ravagii in Romania. Cultura si literatura se "birocratizeaza" excesiv, devin doar un fel de pretext pentru statistici care sa fie transmise undeva, la Bruxelles sau aiurea, in timp ce o ierarhie a valorilor cat de cat normala a fost bulversata, iar criteriile, reperele, conceptul de "mare arta" par sa se fi pierdut prin "ganguri" subculturale si subartistice.
Cum este lumea politica? Pestrita, confuza?
Lumea politica este pestrita si totusi uimitor de omogena in felul in care nu ne reprezinta pe noi, cei ce-i votam, electoratul de care se face atata caz pentru ca e parte in jocul de-a democratia. Culisele politicianismului romanesc, si nu numai, sunt mult mai incalcite, majoritatea politicienilor par sa fi aterizat in politica din neant, dar lucrurile nu stau chiar asa. Uneori gasim lucruri esentiale unde te-ai astepta mai putin. Am citit, de pilda, un astfel de articol care, din punctul meu de vedere, e mai "esential" decat sute de alte articole citite, tocmai in "Gazeta Sporturilor", si e intitulat "Depravarea ca progres social", semnat de Vladimir Moraru.
Cum ai trai daca ai fi un scriitor cu foarte multi bani?
Probabil as calatori mult, ba chiar as dedica mai mult timp scrisului. si in mod sigur as cheltui banii cu totul altfel decat vad, citesc, aud ca o fac astazi cei ce intr-adevar au foarte multi bani. Dar sa le fie de bine!
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Voicu Enachescu 75 concert aniversar
Voicu Enachescu - 75: concert aniversar

Corul de Camera PRELUDIU al Centrului National de Arta Tinerimea Romana va sustine la Ateneul Roman, luni 28 mai de la ora 19:00 un concert dedicat aniversarii dirijorului Voicu Enachescu, formatorul ...

Fragmente de jurnal: Dostoievski despre prieteni

Observator atent al oamenilor vremii sale, F.M. Dostoievski portretizeaza, in paginile "Jurnalului de scriitor”, o serie de personalitati care au avut un rol in formarea sa intelectuala, ...

Invitatie la Ateneul Roman- 22 si 23 decembrie

22 decembrie si 23 decembrie 2005, Ateneul Roman. Dirijor Jochen Wehner. Din program: Hndel -Concertul n mi bemol major, H 333, Hndel - Concertul pentru oboi, H 287, (Solist Adrian Petrescu), Bach ...

Atmosfera exploziva in primele 2 zile la Bucharest International Jazz Competition 2012
Atmosfera exploziva in primele 2 zile la Bucharest International Jazz Competition 2012

Sambata, 12 mai, a avut loc deschiderea celei de-a 6 editii Bucharest International Jazz Competition, unul dintre cele mai importante concursuri de muzica jazz din Europa. Un numar impresionant de 24 ...

Lansari la Targul Gaudeamus
Lansari la Targul Gaudeamus

Anul acesta la Targul Gaudeamus vor fi prezentate cele mai noi titluri ale marilor scriitori publicati de editura Polirom, ce organizeaza sambata evenimentul “Colectia Biblioteca Polirom, 888 de ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline