Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a elaborat un proiect de strategie pentru promovarea artei contemporane romanesti in Uniunea Europeana. Parte din acest proiect este si raportul Centrului de Studiu si Cercetari in Domeniul Culturii, care a analizat interesul populatiei europene pentru cultura si pentru mediile prin care e promovata: cinematografe, biblioteci publice, teatre, muzee, sali de concerte. 'Identificarea preferintelor si a gusturilor culturale diferite ale locuitorilor europeni poate fi un reper util pentru difuzarea produselor culturale romanesti in spatiul european', se precizeaza in raport.
Sa donam carti in Scandinavia
Studiul arata ca, desi interesul pentru cultura se nuanteaza de la un spatiu geografic la altul, 44% dintre europeni continua sa fie pasionati de lectura si documentare. Cei mai multi europeni care impartasesc aceste preferinte sint locuitori ai tarilor nordice, unde se afla si cei mai multi abonati la bibliotecile publice, 27% din populatia tarii. 'Apetitul pentru lectura al locuitorilor din Finlanda (abonatii la bibliotecile publice reprezinta 44% din totalul populatiei), Estonia (32%), Suedia (27%), Olanda (26%) ar putea incuraja donatiile de carte catre bibliotecile publice sau specializate', se mentioneaza in raport. Daca in nord cartile romanesti ar avea sanse sa fie citite, in tari precum Cehia, Ungaria si Polonia n-ar intilni un teren propice. Aici, bibliotecile publice sint in declin, iar procentul abonatilor e insignifiant.
Unde plasam filmele si expozitiile
Tarile in care Romania si-ar putea promova proiectele artistice sint tot cele nordice, dar si Germania, Spania, Franta si Italia. Raportul informeaza ca in tarile nordice si in Germania vizitatorii de muzee depasesc numarul locuitorilor tarii. Cel mai mic numar de vizitatori in raport cu populatia tarii il au muzeele din Croatia, Slovenia, Bulgaria si Polonia. In ceea ce priveste cinematografia, raportul semnaleaza interesul redus al europenilor pentru productiile locale, monopolul fiind in continuare detinut de productiile de la Hollywood. Totusi, filmele romanesti ar putea gasi spectatori in Spania, Franta, Norvegia, Portugalia, Italia si Slovenia, tari care numara mai multi cinefili decit Polonia, Lituania sau Bulgaria.
Tarile baltice au cei mai multi melomani
Salile din Olanda, Marea Britanie, Danemarca si Norvegia ar putea stringe cel mai mare public pentru spectacolele de teatru romanesti, dar si pentru cele de opera. CSCDC recomanda participarea la festivalurile teatru din Olanda, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Italia si Portugalia. Tarile baltice sint pregatite sa recepteze concertele de muzica clasica ale orchestrelor din Romania, fiind zonele cu cea mai mare deschidere pentru acest gen si cu cei mai multi melomani.
Guvernul da bani pentru exportul cultural
La sfirsitul anului trecut, Adrian Iorgulescu a declarat ca in 2007 Guvernul Romaniei va aloca o suma cuprinsa intre 3 si 5 milioane de euro pentru demararea proiectului de promovare a artei romanesti contemporane. Virgil Nitulescu, secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor, a declarat ca selectia proiectelor care vor primi finantari si care vor fi promovate in spatiul european ar putea fi facuta fie de Institutul Cultural Roman (ICR), fie de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Banii vor fi repartizati de MCC, dar institutia care va decide catre ce proiecte vor merge va fi una independenta de Ministerul Culturii si Cultelor: 'Consideram ca ar fi mult mai bine ca deciziile de finantare sa fie luate de o comisie independenta de noi', ne-a declarat Nitulescu, specificind ca deocamdata nu s-a constituit o astfel de comisie.
MCC si ICR inca nu s-au inteles
Desi au existat tatonari privind colaborarea dintre MCC si ICR pe acest proiect, o concretizare formala intr-un acord scris nu exista. Tania Radu ne-a declarat ca, desi intentia unei colaborari exista, cele doua institutii n-au ajuns inca la o intelegere. Singura discutie mai aplicata care a vizat implicarea ICR ca partener al MCC in ce priveste promovarea culturii romane in strainatate a vizat participarea Romaniei la tirgurile internationale de carte. Tania Radu a adaugat ca anul acesta ICR se va implica putin sau deloc in organizarea standului romanesc la tirgurile de carte din strainatate, pentru ca MCC a anuntat ca va fi principalul organizator. O colaborare intre MCC si ICR pentru astfel de evenimente va exista, cel mai probabil, in 2008.
Alina Purcaru