Ada Milea si Bogdan Burlacianui-au incintat pe spectatorii de la Sibiu
Finalul de saptamina a fost marcat la Sibiu de premiera spectacolului 'Nasul' dupa N.V. Gogol, in directia de scena a lui Alexandru Dabija. 'Nasul' este un spectacol-jucarie, care, in spatele povestii comice, are profunzimi serioase. Ada Milea si Bogdan Burlacianu sint doi oameni, cu doua chitare, ce cinta intr-un soi de balada absurda povestea lui Kovaliov, al carui nas a disparut intr-o zi de la locul lui si care a inceput sa aiba activitati 'independente': sa mearga la biserica, unde sa spuna propriile lui rugaciuni, sa cumpere postavuri si sa se plimbe nestingherit in vazul lumii pe Nevski Prospekt, motiv de mare agitatie in rindul tuturor paturilor sociale din Sankt Petersburg. Pe fundal, sint proiectate scene made in 'Cintarea Romaniei', cu oameni ai muncii de la orase si sate care ridica blocuri si fac tot felul de actiuni care de care mai responsabile si mai utile societatii. In final, tot proiectate, apar citeva intrebari, printre care: 'De ce isi aleg scriitorii astfel de subiecte? Patria nu are nici un folos din ele'. Balada nasului lui Kovaliov are astfel un comentariu de final, ce-i apartine regizorului, un atac la adresa artei realismului socialist, arta creata pentru 'mase'. Ada Milea si Bogdan Burlacianu sint de-a dreptul senzationali, iar muzica lor, o muzica 'angajanta', face tot deliciul spectacolului.
Sibiul electronic
Miercuri, 21 martie, va incepe SIBERFEST 2007, Festivalul International al Muzicii Electronice si de Computer, unde vor fi prezentate selectii din repertoriul propus de Confederatia Internationala de Muzica Electronica-CIME. Comunitatea Internationala de Muzica Electronica organizeaza laboratoare de cercetare si productie electroacustica, precum si festivaluri in care sint prezentate creatiile compozitorilor de gen din peste 30 de tari. La SIBERFEST vor participa la un concurs international de muzica electronica si asistata de computer muzicieni de gen din Romania, Franta, Belgia si Elvetia.
Arhitectura si istorie
Pentru publicul mai putin agitat si mai aplecat spre studiu, Sibiul a pregatit expozitia 'Sacru si profan intr-un oras european (1150-2007)', expozitie ce prezinta o serie de lucrari pe teme de arheologie si istorie, ilustrind evolutia Pietei Huet din Sibiu, centrul spiritual al orasului, de la intemeiere pina azi.
Piata actuala cuprinde suprafata delimitata de prima centura de fortificatii a localitatii, in interiorul careia a functionat centrul religios al comunitatii, cu lacasuri de cult ridicate pina la inceputul secolului al XVI-lea. Vernisajul expozitiei 'Sacru si profan intr-un oras european (1150-2007)' are loc astazi, ora 18.00, la Biserica Evanghelica.
Filme documentare
Cinemateca ASTRA Film va prezenta cinci documentare: 'Ultima nationala de fotbal a Iugoslaviei', de Vuk Janici, 'Carpatia' de Andrzej Klamt, 'Sapte povestiri de dincolo. Strigoii', de Florin Iepan, 'Mr. Cool', de Zhang Hai si 'Rapirea mireselor', de Petr Lom. Astazi, la studioul de film ASTRA, la ora 14.00, va rula 'Ultima nationala de fotbal a Iugoslaviei', film ce urmareste destinul citorva dintre fotbalistii componenti ai echipei de aur a Iugoslaviei anilor 80, subliniind si ingerinta conflictelor politice si etnice in sport si transformarea stadioanelor in teren de confruntare politica.
Gabriela Lupu