„Problema banilor este una spinoasa, in conditiile in care Festivalul International de Teatru de la Sibiu este singurul festival care cere atat de putin de la Guvern si Ministerul Culturii, mai ales ca acesti bani se cheltuiesc toti in Romania“, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Constantin Chiriac, directorul festivalului, adaugand: „Nu suntem intr-o situatie foarte fericita; noi incepem joi evenimentul si nu avem inca o hotarare de guvern in acest sens. Am cerut 25 de miliarde (de ROL, n.n.) si suma s-a redus, caineste, la 18 miliarde“, a mai spus Chiriac. La randul sau, Sergiu Nistor, comisarul pentru Programul „Sibiu, Capitala Culturala Europeana 2007“, a declarat ca „in acest moment proiectul de hotarare de guvern este avizat de MCC, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Ministerul Finantelor“. Nistor a precizat ca „banii vor veni direct din rezerva bugetara a Guvernului, anul acesta suma fiind de 10 miliarde de lei vechi, fata de 8 miliarde cat a fost in 2005“. In procente, Sergiu Nistor a spus ca suplimentarea este de 25%. De asemenea, comisarul a mentionat ca, in plus, va fi dat un milion de dolari pentru instalatia de sunet si lumini. Cat despre bugetul total al editiei prezente a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, directorul festivalului a declarat ca suma totala se ridica la 7,2 milioane de euro.
Festivalul de la Sibiu, «al treilea in lume»
Editia din 2006 a Festivalului International de Teatru de la Sibiu este un preambul la manifestarile de rezonanta care vor avea loc la anul, cand Sibiul va deveni Capitala Culturala Europeana. „Festivalul International de Teatru de la Sibiu este un festival unic in zona Europei Centrale si chiar in Europa, iar editia din acest an reprezinta repetitia generala pentru marele eveniment de la anul“, a declarat Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, adaugand: „Eu sunt un amator de astfel de evenimente si cred ca Festivalul International de Teatru de la Sibiu este al treilea ca importanta in lume, dupa cel de la Edinburgh si Avignon“.
Gheorghe Zamfir canta la nai «Anotimpurile» lui Vivaldi
Gheorghe Zamfir, Son Art Records si cvintetul de coarde Athenaeum lanseaza joi, ora 11.00, la Sala Mica a Ateneului, in premiera mondiala CD-ul „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi, într-o orchestratie inedita, cu solo nai in locul viorii. Evenimentul coincide cu implinirea a 50 ani de cariera a cunoscutului interpret. Reorchestrarea operei special pentru naiul maestrului Zamfir este realizata de muzicianul Lucian Moraru.
«Impreuna/Together»
Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei si al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Manifestarea va fi produsa de Fundatia „Democratie prin Cultura“ si organizata impreuna cu Teatrul National „Radu Stanca“ din Sibiu, Primaria si Consiliul Local Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, MCC, Societatea Nationala de Televiziune si cea de Radio, precum si cu sprijinul UNITER. Deviza editiei din acest an va fi „Impreuna/Together“. Dintre multiplele activitati care se vor inscrie in agenda festivalului amintim: programul „Spectacole in cetati si situri istorice“, proiectul „Underground Fever“, „Bursa de spectacole de la Sibiu“ - editia a IX-a, „Sezonul rusesc“, „Pepiniere pentru tineri artisti“, lansari de carte, spectacole-lectura, conferinte speciale etc. Numarul tarilor care vor participa va fi de 72.